nlc.hu
Aktuális
Lombikbébi: olcsóbb gyógyszerek – és bizonytalanság

Lombikbébi: olcsóbb gyógyszerek – és bizonytalanság

Hónapokon át sokkolta az érintetteket a hír: az Egészségügyi Minisztérium ötrõl kettõre akarja csökkenteni a támogatott lombikbébiprogramok számát. A helyzet jelenleg biztató.

Hónapokon át sokkolta az érintetteket a hír: az Egészségügyi Minisztérium ötről kettőre akarja csökkenteni a támogatott lombikbébiprogramok számát. Szerencsére ez nem történt meg (ámbár a változtatás lehetősége még mindig fennáll). Sőt, a programhoz használatos gyógyszerekért jóval kevesebbet kell fizetni a patikákban. A helyzet jelenleg biztató, még akkor is, ha hírek röppentek fel arról, hogy bizonyos esetekben esetleg nem jár majd a támogatás a meddő pároknak.





Április tizedike, fiatal pár a Szent János Kórházban működő Budai Meddőségi Központban. Visszajöttek az egyik gyógyszertárból, mert nem kapták meg olcsóbban a gyógyszert, amit felírtak nekik.
– Konc tanár úr mondta, hetvenszázalékos térítés jár a peteérést stimuláló gyógyszerekre, és így kétszázötvenezer forint helyett „csak” százezret kell majd fizetnünk – panaszolják. – Ehelyett a régi árat kérték…
Dr. Konc János, a központ vezető főorvosa rögtön felhívja a patikát: a Magyar Közlöny április 2-i számában megjelent a rendelet, miért nem tartják be? A gyógyszerész szabadkozik: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számítógépes programja még nem jutott el hozzájuk, ezért csak a régi áron számíthatják a gyógyszereket. Újabb próbálkozás, újabb patikában, ahonnan hasonló válasz érkezik. „Mulasztásos törvénysértés”, mondja a főorvos, majd azt tanácsolja a párnak, hogy igényeljék vissza az OEP-től a többletpénzt.
– Kicsit döcögve indul ez a változás – teszi hozzá később. – Pedig a pároknak sokat jelent, hogy kétszázötvenezer forint helyett „csupán” százezret kell a szükséges gyógyszerekre költeniük. Ez nagy segítség. Azokat a készítményeket támogatják hetvenszázalékosan, amelyek a ciklust stimulálják – sajnos, azokat a szintén nélkülözhetetleneket nem, amelyek megakadályozzák, hogy a tüszők idő előtt „elpukkadjanak”. Igaz, erről nem is az OEP tehet, hanem a gyártó cégek, amelyek nem adták be támogatásra a készítményeiket.

Sok szó esett mostanában arról, hogy páronként öt lombikbébi-próbálkozás helyett esetleg csak kettőt támogat majd az OEP. Bár a kérdés még nem dőlt el véglegesen, a szakemberek többsége is belátja, hogy nem értelmetlen megadni a pároknak az öt támogatott lehetőséget akkor, amikor évente harmincötezerrel kevesebb gyerek születik az országban, mint ahányan meghalnak. Konc főorvos szerint két próbálkozásból egy „átlagnőnél” nem lehet garantálni a sikert, sőt. Az orvos optimista, de azt ő sem tudhatja, mit hoz a jövő…

A teljes cikket a Nők Lapja május 2-án megjelenő számában olvashatjátok!





Még több az e heti Nők Lapjából:





• Igen, szereti a hasát »
• Bódis Kriszta új sorozata indul »
• Talpig sminkben a pékhez is »

• Richard Gere nem tűri a hazudozást »
• Meglepetés-finomságok Anyák napjára »
• Tüllök, selymek, kristályok és három gyerek »
• Minek örülnek az édesanyák? »

• Hámori Ildikó és Szinetár Dóra:”A szeretet munka…” » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top