Aktuális

Mire jó a lakástakarék szerzõdés?

Bármilyen pénzügyi szerzõdést is köt az ember, az elsõ kérdés, ami felmerül, hogyan és mire tudja hasznosítani.






A lakás-takarék szerződések esetében ez különösen fontos, hiszen ez egy állami támogatásos konstrukció, s mint az ilyeneket általában, az állam meghatározott célra engedi felhasználni.

A lényeg, hogy a 4 és 5 éves futamidejű megtakarításokat sokféle lakáscélra, míg a 8 éves megtakarításokat bármire fel lehet használni a megtakarítási idő eltelte után.


Így érdemes akár 8 évig is félretenni a pénzt, hiszen jó hozamot biztosít és megtakarításaink után még kamatadót sem kell fizetnünk. (Ezekre a témákra a „Mire elég és mennyit érdemes megtakarítani” című cikkünkben részletesen kitérünk.)
Így akár autóra, bútorokra, vagy a gyerekek taníttatására, is fordíható, de természetesen lakáscélra is költhető ez a pénz.

Az állam rendszeres megtakarítás esetén az éves befizetések 30 százalékát – legfeljebb évi 72 ezer forintot – adja a lakás-előtakarékoskodóknak, akár 4-5, akár 8 éves szerződésről van szó, tehát akármilyen célból is kötődik egy szerződés.

A rövidebb, 4-5 éves futamidejű szerződéseket lakáscélra kell fordítani, de az ügyfelek ezt rendkívül széles körben tehetik meg. Azaz nemcsak vásárlásra és építésre költhető, hanem felújításra, átalakításra, vagy éppenséggel korszerűsítésre, sőt akár Internet vagy kábeltévé bekötésre, csatornázásra is fordítható a pénz. Ezt az alábbi táblázat részletesen tartalmazza.






Minden lakással, házzal kapcsolatos beruházásra jó a lakás-előtakarékoskodás

1. lakáskorszerűsítésre,
2. felújításra,
3. ház-, vagy tanyai lakóingatlan bővítésére, -átépítésére,
4. lakás-, ház, vagy tanyai lakóingatlan vásárlására/cseréjére,
5. házépítésre,
6. telekvásárlásra,
7. szilárd burkolatú út, kerítés, járda, áram-, gáz-, vízvezeték, szennyvízcsatorna, csapadékvíz-elvezető csatorna, árok, központi fűtés, informatikai hálózati kapcsolat (telefon, kábeltelevízió, Internet-elérés) kialakítására (kiépítésére, szerelésére) és felújítására,
8. nyugdíjasházban a jogosult élete végéig fennálló bérleti, lakáshasználati jog vásárlására,
9. pénzügyi intézménytől, vagy biztosítóintézettől felvett lakáscélú hitelek kiváltására,
10. munkáltatói, illetve települési önkormányzat által nyújtott lakáscélú kölcsön kiváltására,
11. társasházi vagy szövetkezeti lakások közös tulajdonban álló épületrészeinek felújítására és korszerűsítésre.

Fontos! Az összeget olyan magyarországi ingatlanra kell fordítani, amelynek Ön, – illetve ha a szerződésben kedvezményezettet nevezett meg, akkor a kedvezményezett – a tulajdonosa, illetve lesz a tulajdonosa. 







 










 


 








 A Fundamenta-Lakáskassza legtöbb ügyfele otthona korszerűsítésére használja a megtakarítását.







Az új típusú, nagyobb hitelösszegű szerződések akár egy komolyabb lakás megvásárlására is lehetőséget biztosítanak. Igen népszerű, és kiemelkedő fontosságú felhasználási cél a gyerekek, illetve unokák első lakásának megvásárlása.

Azoknak is érdemes lakástakarék szerződést kötniük, akiknek még nincs konkrét elképzelésük, de élni szeretnének az állami támogatás lehetőségével, és csak később döntenek arról, milyen célra használják fel lakás-előtakarékossági betétjüket. Azonban addig is jó hozamú, biztonságos befektetésben tudhatják pénzüket, a felhasználáson pedig ráérnek 4, 5 év múlva gondolkodni. Ugyanakkor az sem probléma, ha akkor nem tudják mire fordítani a megtakarított pénzüket (Erről bővebben a Néhány fontos apróság a lakás-takarékoskodásról című cikkünkben olvashatnak.).

(A www.fundamenta.hu  oldalon részletesebben olvashat a lakás-előtakarékosságról, illetve online szerződéskötésre is lehetősége nyílik. Tanácsadónak is jelentkezhet a nyitóoldal bal alsó sarkában található linken keresztül.)






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top