nlc.hu
Aktuális
Melyik a legjobb frissítõ? – A Nagy Ásványvíz-teszt

Melyik a legjobb frissítõ? – A Nagy Ásványvíz-teszt

Egy tikkasztó értekezlet után ásványvizek tesztelésére adtuk a fejünket. Vettünk tíz palack vizet, készítettünk kérdõívet, és nekiláttunk, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb ásványvizet.

Spontán verbuválódott nyolctagú tesztelő csapatunk minden tagja rendszeres ásványvízfogyasztónak vallotta magát, határozott elképzeléssel arról, hogy milyen a jó ásványvíz, sőt, azt is tudni véltük, melyik tesztüveg milyen ízvilággal, buborékmennyiséggel kecsegtet. Nagyot tévedtünk. Tíz üveg víz végigkóstolása után bizton állíthatjuk, hogy ásványvíz és ásványvíz között is óriási a különbség! Az azonban nem lepett meg senkit, hogy összesített listánkon a számunkra eddig ismeretlen és igen olcsó márkák lettek a sereghajtók. Eleinte azon viccelődtünk, hogy a legolcsóbban – akciós áron – beszerzett, 39 forintos másfél literes termék olcsóbb, mint a csapvíz, de ez nem igaz! A Fővárosi Vízművek adatai szerint ugyanis másfél liter vezetékes víz mindössze huszonhét fillérbe kerül…







Tesztünk nem tudományos igényű, pusztán szubjektív értékelés. Azt az öt-öt buborékos, illetve szénsavmentes ásványvizet teszteltük, amelyek a szerkesztőséghez legközelebbi közértben elsőként kerültek kezünkbe. Így történhetett, hogy csak a Balfiból és a Teodórából jutott mindkét változat a tesztelő csapat elé.

A vizeket öt szempont alapján értékeltük. 1 és 5 között pontoztuk az ízt, a szomjoltó hatást, a csomagolást és a márka iránti bizalmunkat, emellett néhány szavas szöveges értékelést is kértünk.
És most lássuk a toplistát!






10.  Fonte Verde, szénsavmentes ásványvíz 


 

Bár a számunkra eddig ismeretlen márka csak az utolsó helyet szerezte meg – ez is szép eredmény, hiszen az összesített pontszáma 0 helyett 2,53, ami gyenge közepes. Két tesztelőnk is úgy vélekedett róla, hogy „érdekes íze van, nem rossz”, egy másik kóstolónk is örömmel csodálkozott rá: „Jé?! Van ilyen?!” Mindenesetre a Fonte Verdét palackja alapján egyikünk sem vette volna meg.

Ár: 59 Ft

Összes oldott ásványianyag-tartalom: 667 mg/l, hidrogén-karbonát: 470 mg/l, kalcium: 73 mg/l, magnézium: 38 mg/l, nátrium: 28 mg/l.







9.  Aura, szénsavmentes ásványvíz 



Legolcsóbban beszerzett vizes palackunk a formájával aratta a legnagyobb sikert, ami ásványvíz esetében nem jelent túl sok jót. Tesztelőink nagy részét csapvízre emlékeztette a tartalom, de azért akadt egy „jó” és egy „ízlett, természetes” megjegyzés is. A versenyzők közül az Aurának volt a legalacsonyabb az ásványianyag-tartalma, olyannyira, hogy ha ez 3 milligrammal kevesebb lenne, már csak csekély ásványi anyag tartalmú vízként kerülhetne forgalomba.

Ár: 39 Ft.

Összes oldott ásványianyag-tartalom: 503 mg/l, hidrogén-karbonát: 360 mg/l, kalcium: 91 mg/l, kálium: 1,3 mg/l, klorid: 5 mg/l, magnézium: 17,2 mg/l, nátrium: 5,9 mg/l.







8.   Balfi, szénsavmentes ásványvíz 




Nagy meglepetés ez a nyolcadik hely, ugyanis mind a márka ismertsége, mind a csomagolás alapján jobbra számítottunk, de a pontozásban íz és szomjoltó hatás kategóriában is az utolsó helyen végzett a szénsavmentes Balfi. Egyik tesztelőnk szerint: „Nagy semmi”, míg másikunktól egy tanácstalan „Hááát!” került a papírra. Pozitív viszont, hogy a tíz víz közül ennek és szénsavas testvérének volt a legmagasabb az ásványianyag-tartalma.

Ár: 69 Ft.

Összes oldott ásványianyag-tartalom: 1803 mg/l, hidrogén-karbonát: 1098 mg/l, kalcium: 193 mg/l, lítium: 0,22 mg/l, magnézium: 41,8 mg/l, nátrium: 196 mg/l.







7.  Vivien, szénsavas ásványvíz 


 

A pontszámok összesítésénél még reménykedtünk, hogy az íz kategória bronzérmese lesz tesztünk nagy meglepetése, de sajnos, minden más értékben annyit sikerült rontania, hogy a hetedik helyig csúszott le. Mindössze egyvalaki nyilatkozott róla egyértelműen rosszat, a többiek mind pozitívan reagáltak a Vivien vízre. A válaszokat az „Eddig sajnos nem ismertem, de meglepően finom, érdekes ízű” mondatban foglalhatjuk össze.

Ár: 89 Ft.

Összes oldott ásványianyag-tartalom: 620 mg/l, hidrogén-karbonát: 464 mg/l, kalcium: 69 mg/l, klorid: 4 mg/l, magnézium: 51 mg/l, nátrium: 4 mg/l, szulfát 10 mg/l.







6.  Theodora, szénsavmentes ásványvíz 




A két Theodora víz csomagolását találtuk a legszebbnek, de a szénsavmentes ízvilága nem tudta meggyőzni szénsavrajongó tesztelőinket. A kapott pontszámok között az egyestől az ötösig mindent találunk, és a szöveges értékelések is arról tanúskodnak, volt, aki rögtön a szívébe zárta, más inkább kiöntötte volna, ugyanis a „kellemes”-től, a „beleborzongtam”-on át a „furcsa mellékízt érzek”-en keresztül a „sós”-ig sok minden szerepel az értékelő lapokon. Abban egyetértettünk, hogy ez egyike a kevés, markáns ízű ásványvíznek.

Ár:
99 Ft.

Összes oldott ásványianyag-tartalom: 1600 mg/l, fluorid 1,02 mg/l, hidrogén-karbonát: 1110 mg/l, kalcium: 280 mg/l, kálium: 12,9 mg/l, magnézium: 57 mg/l, nátrium: 37 mg/l.






5.  Szentkirályi, szénsavmentes ásványvíz 




Még csak a toplista felénél vagyunk, de máris bajnokot kell hirdetnünk, a Szentkirályi lett ugyanis a legjobb szénsavmentes versenyzőnk. Az, hogy ez mindössze az összesített lista ötödik helyére volt elég, azt bizonyítja, hogy tesztcsapatunk a buborékos vizeket részesíti előnyben. A legtöbben a víz „selymes” ízét emeltük ki az értékelésben. Meg kell jegyeznünk, hogy ennek a víznek volt a második legalacsonyabb az ásványianyag-tartalma.

Ár: 99 Ft.

Összes oldott ásványianyag-tartalom: 520 mg/l, hidrogén-karbonát: 400 mg/l, kalcium: 63 mg/l, magnézium: 26 mg/l, nátrium: 21 mg/l.






4.  Balfi, szénsavas ásványvíz 




A Balfi víz szénsavas változata négy hellyel végzett előrébb, mint buborékmentes testvére. Pedig ez érezhetően ugyanaz a víz, csak épp literenként 4 grammnyi széndioxiddal dúsítva. A zöld üveges ásványvíz palackját az egyik legszebbnek ítéltük, és a tartalmával is nagyon meg voltunk elégedve: „A zöld palack miatt ezt venném le a polcról”, „eddig ez tűnik a legjobbnak” – írták tesztelőink, akik közül valaki azt is megígérte, ezentúl csak ezt issza sportoláshoz.

Ár: 69 Ft.

Összes oldott ásványianyag-tartalom: 1803 mg/l, hidrogén-karbonát: 1098 mg/l, kalcium: 193 mg/l, lítium: 0,22 mg/l, magnézium: 41,8 mg/l, nátrium: 196 mg/l.






3.  Theodora, szénsavas ásványvíz 




Képzeletbeli ásványvíz-dobogónk legalsó fokára a Theodora állhat. Azt már a szénsavmentes változatnál elárultuk, hogy a termékcsalád csomagolása tetszett nekünk a legjobban, de meglepő módon a kék, tehát szénsavas változat néhány ponttal többet kapott. De ami még ennél is meglepőbb, hogy ennek a terméknek – ellentétben a Balfival – jelentősen kisebb az ásványianyag-tartalma, mint a szénsavmentes változatnak. Tesztelőink egyike túl szénsavasnak találta a vizet, de a többség szerint finom és sokkal jobb, mint a „mentes”. A legfrappánsabb vélemény így hangzott: „Szeretem.”

Ár: 99 Ft.

Összes oldott ásványianyag-tartalom: 904 mg/l, fluorid 1,4 mg/l, hidrogén-karbonát: 487 mg/l, kalcium: 144 mg/l, kálium: 10 mg/l, magnézium: 34,4 mg/l, nátrium: 32 mg/l, szulfát: 144 mg/l.







2.  Margitszigeti kristályvíz, szénsavas ásványvíz 



Ezüstérmes tesztalanyunk az egyetlen, amely egy pontozott kategóriában fel tudott zárkózni az abszolút első helyezett mellé, tesztelőink ugyanis nagyon bíznak a márkában. A Margitszigeti szomjoltó hatás és csomagolás kategóriákban is második lett. Ez utóbbi azért érdekes, mert a szubjektív értékelésben csak ketten tértek ki az üvegre. Egyikük szerint „csinos”, míg másikuk szerint kifejezetten „ronda”. Abban egyetértettünk, hogy az íze „frissítő”.

Ár: 79 Ft.

Összes oldott ásványianyag-tartalom: 1042 mg/l, fluorid 1,26 mg/l, hidrogén-karbonát: 540 mg/l, kalcium: 154 mg/l, klorid: 81 mg/l, magnézium: 40 mg/l, nátrium: 72 mg/l, szulfát: 126 mg/l.






1.  Naturaqua, szénsavas ásványvíz 


 
A Naturaqua lett tesztünk abszolút győztese. Minden pontozott kategóriában az első helyen végzett. „Tök jó” – fogalmazta meg tömören egyik újságírónk (nemhiába…). Azt pedig, hogy mennyire jónak értékeljük ezt az ásványvizet, semmi sem bizonyítja jobban, minthogy utolsóként kóstoltuk. Addigra az eleinte kitikkadt társaságunk bizony egyáltalán nem vágyott már több vízre, szinte úgy kellett leerőltetnünk minden kortyot, mégis azt éreztük, ez a víz az, amely megérdemli az első helyet tesztünkben. Nem mellékesen ehhez a palackhoz jutottunk hozzá a legdrágábban.

Ár: 109 Ft.

Összes oldott ásványianyag-tartalom: 627 mg/l, hidrogén-karbonát: 327

mg/l, kalcium: 82 mg/l, magnézium: 41 mg/l, nátrium: 18 mg/l, szulfát: 108 mg/l.





























Fluorid   1.5 mg 
Kalcium 800 mg
Kálium  3500 mg 
Klorid  3000 mg 
Magnézium  nőknek – 300 mg
férfiaknak – 350 mg 
Nátrium  2000 mg 
Miből mennyit?


Az ásványi anyagok napi ajánlott beviteli adagjának ismeretében könnyen kiszámolhatjuk, hogy melyik ásványvízből mennyit kell innunk ahhoz, hogy fedezzük szervezetünk ásványianyag-igényét.








Még több az e heti Nők Lapjából:





• Oroszlán Szonja: “Arra vágyom, hogy meglepjenek”! »
• Igyunk az egészségünkre! »
• Sztárok a Balaton bűvöletében »
• “Borzasztó Kétéves” »
• Kalandpark és Csodabogyó-barlang »
• Grillezzünk! »
• Az élet bölcsője a víz »
• Gyerekek a vízben » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top