Aktuális

Csisztu Zsuzsa és a kis Kókuszfejû

Már vár az ajtóban, karján a két hónapos, gyönyörû kisbabával. Régóta ismerem, ilyen átszellemülten szépnek, nyugodtnak, boldognak még nem láttam. Kiteljesítette az anyaság.

Amíg mi a kicsit ajnározzuk – nem tudok betelni piskóta lábacskájával, nagy, mosolygó szemével –, férje, Ketskés Norbert orvos-közgazdász sürög-forog. Sütit készít az asztalra, ásványvizet hoz, kávét főz. Majd átveszi a fiát, hogy zavartalanul beszélgethessünk. Mi másról, mint az apróságról. „Olyan édes feje van – mondom –, tisztára, mint egy kókuszdióé.

– Még a pocakomban volt – nevet fel Zsuzsa –, amikor én is pont arra gondoltam, hogy milyen helyes kis kókuszfeje lesz. Tényleg az lett. Bár ezerötszáz becenévvel halmozzuk el, kisgazembertől kezdve a mackófülig, legkedvesebb a Kókuszfej. Egyébként Krisztiánnak szoktam szólítani. A teljes neve ugyanis: Ketskés Krisztián Norbert. Sokat tépelődtünk, mi legyen a neve. Olyan, ami passzol a vezetéknevéhez, és adott esetben majd külföldön is ki tudják ejteni, így lett Krisztián. Az édesapja után pedig Norbert. A páromnál családi szokás, hogy másodiknak az apa nevét adják az újszülöttnek.

Elmondom, arra lennék kíváncsi, hogyan telnek a napjai most, a korábban sűrűn befogott tévésnek. Kezdjük azzal, hogy:





Reggel
– Ez eleve hajnalban indul. Most, hogy már növünk, már négykilósak vagyunk, az éjszakai etetés eltolódott öt-fél hatra. A doktor néni is mondta, hogy reggel, amikor felkel a nap, a babák is felkelnek, ezt tudomásul kell venni. Szerencsére, a párom igyekszik megkímélni, és hajnalban gyakran ő eteti Kókuszfejet, a későn este lefejt tejjel, cumisüvegből. Annak ellenére, hogy rengeteg reggeli műsorom volt, és megszoktam a korán kelést, nem szeretek hajnalban kelni. Nyolc óra környékén már jön az első komoly evés, ami szoptatás, mint általában a nap többi részében is. Minden más háttérbe szorul.

– Nehéz volt átállnod?

– Mivel alapvetően bagoly típus vagyok, szeretek sokáig fent maradni, hozzászoktam a hosszú reggeli felkészülésekhez. Másfél órába is beletelt olykor, mire összerendeztem mindent. Szeretek kényelmesen reggelizni, erre édesanyám szoktatott rá. Szerinte a reggeli nagyon fontos része az ébredésnek, hiszen az alapozza meg a napot. És most arra jöttem rá, hogy egyszerűen eltűntek a napszakok. Először kora délután eszmélek rá arra, hogy ez már egy új nap, addig menetrendszerűen végzem a dolgom. Néha előfordul, hogy már picivel tovább alszik, ilyenkor magam is meglepődöm, hogy akad egy kis extra időm. E-mailekre, telefonokra. Érdekes módon nagyon természetesen fogom fel, hogy ez most így van. Nincs bennem aggódás, szorongás, hogy jaj, miről maradok le, mit mulasztok el. Az első hónapban mellettünk voltak a párom szülei, akik rengeteget segítettek, és hihetetlen volt megtapasztalni, hogy egy pirinyó gyerek tökéletesen mozgásban tud tartani négy felnőttet, huszonnégy órán keresztül. Már magunk vagyunk, róla szól a nap, az éjszaka, róla szól minden reggeltől estig, és teljesen jól van így.

– Régóta vágytál gyerekre, mégsem sietted el. Miért?

– Kerülhettem volna én is olyan helyzetbe, hogy azt mondom, amit elég sok nő, olykor persze kényszerűségből: szülök magamnak egy gyereket. Eleve rossz hozzáállás. A gyerek óhatatlanul igényli, hogy legyen neki anyukája és apukája. Kár lett volna elhamarkodni. Meg kellett várni azt a férfit, aki együtt tudott örülni velem annak, hogy gyerekünk lesz. És akiről Krisztián mintát vehet. Férfimintát. Rólam meg nőit. Ezt fontosnak éreztem. Egyformán imádjuk. Ő is egyformán ragaszkodik hozzánk.

Zsuzsa szerint ennek így kellett történni. Tavaly veszítette el az édesanyját, szinte beleőrült a fájdalomba. Nagyon sokat jelentettek egymásnak. Nem tudja mivel magyarázni, de kilenc hónappal édesanyja halála után, megszületett Krisztián. Május első vasárnapján, anyák napján vitték haza a kórházból. Ez volt az első olyan év, amikor nem köszönthette az édesanyját, miközben maga is édesanyává vált.

A teljes interjút a Nők Lapja július 25-én megjelenő, 30-as számában olvashatjátok!





Még több az e heti Nők Lapjából:





• Érzelmes utazás »
• Szépségsebészet a piacon »
• 7 érv a kapor mellett »
• Csisztu Zsuzsa és a kis Kókuszfejű »
• Senora, jövőre is lesz Carnaval! »
• „Aggódósanyuka” jelenti »
• Kóstoló a teaházak utcájából »
• Hála lopásért, betörésért »
• Hétköznapok a vizeken » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top