nlc.hu
Aktuális
Firefox

Firefox

Itt az ideje, hogy bemutassunk nektek egy igazán biztonságos böngészõt, a Mozilla Firefoxot. Hogy miért épp a Firefoxot választottuk? Mert igen gyors, könnyen használható, ingyenes és magyar nyelvû!

Az internet böngészésére a legtöbb ember az Internet Explorer nevű programot használja (tudjátok, a kis „e” betű az asztalon, amit ha megnyomunk, elindul az internet). A program azért ennyire elterjedt, mert nem kell külön telepíteni az újabb Windows-rendszerek alá, ami ugyebár nagyon kényelmes… Ám a népszerűségnek ára van: a legtöbb vírus ezen a programon keresztül terjed, hisz a vírus írói azt akarják, hogy minél több számítógépet fertőzzenek meg…
Itt az ideje, hogy bemutassunk nektek egy másik böngészőt, az örök másodikat (népszerűségben). Hogy miért épp a Mozilla Firefoxot választottuk? Mert igen gyors, könnyen használható, ingyenes és magyar nyelvű!


Telepítés


A Firefox legújabb, magyar nyelvű verzióját a gyártó Mozilla oldaláról tölthetjük le ingyenesen, erről az oldalról.


Itt a nagy, zöld színű „Ingyenes letöltés” gombra kell kattintani.







Ekkor három ablak jelenik meg egymás után, sorban. Ezt csináld:


1. ablak: nyomd meg „Futtatás” gombot.
2. ablak: itt látod, ahogyan letöltődik a program a gépedre.
3. ablak: újra nyomd meg a „Futtatás” gombot.







Ekkor indul el a Firefox telepítőprogramja. Teendőid a következők:


1. ablak: nyomd meg a „Tovább” gombot.


2. ablak: először is pipáld be az „Elfogadom a keretszerződés feltételeit” kockát, majd klikkelj a „Tovább” gombra.







3. ablak: válaszd ki a „Szokásos” telepítési feltételeket, pipáld ki, majd klikkelj a „Tovább” gombra.


4. ablak: itt egy folyamatjelző csíkon látod, ahogy szépen lassan felkúszik a program a gépedre.







Ha végzett a telepítő, csupán a „Befejezés” gombra kell kattintanod, és el is indul a Firefox!


A Firefox használata







Így néz ki a Firefox nyitóablaka, mikor először bekapcsolod. Ezen az oldalon további olvasnivalókhoz találsz hivatkozásokat, melyek a program használatával kapcsolatosak.


Két tuti dolgot mi is kiemelnénk neked:
Az 1-es számmal jelölt körben láthatod a Firefox egyik legfontosabb újítását, melyet azóta a többi gyártó is ellesett: az úgynevezett lapozós böngészést. Ez annyit tesz, hogy egyetlen ablakon belül több weboldalt is megnyithatsz ezeken a lapokon vagy „füleken” keresztül – gyakorlatilag úgy tallózhatsz közöttük, mint egy kartotékban.


A 2-es számmal jelzett kör pedig egy kényelmi funkció: egy beépített gyorskereső, amit a kedvenc keresőoldaladhoz állíthatsz be (alapértelmezésben a legnagyobb keresőoldal, a Google van beállítva).


A Firefoxban az is jó, hogy további kiegészítő programocskákat tölthetsz le hozzá, mellyel még kényelmesebbé teheted a böngésződet. Ehhez a fölső menüsorból ki kell választanod az „Eszközök” menüpontot, azon belül a „Kiegészítők”-et, majd amikor felugrik az ablak, rá kell kattintanod a felugró ablak jobb alsó sarkában található „Kiterjesztések letöltése” hivatkozásra. Hopp, máris a letöltőközpontba jutottál…







A Nők Lapja Cafe és a Nők Lapja Évszakok két kedvenc kiegészítő programocskája:

– IE Tab:
A Firefox egyetlen „hibája”, hogy néhány oldalt nem pont úgy jelenít meg, ahogy azt az oldal alkotói szeretnék. (Igazából ez sem a Firefox hibája, mert ezeket az oldalakat kizárólag Internet Explorerre optimalizálták…) Ha egy oldal gyanús nekünk, azaz nem teljesen úgy néz ki, mint ahogyan az elvárható lenne, akkor érdemes megnézni Exploreren is. De minek használnánk egy másik böngészőt, ha már úgyis megtaláltuk a legjobbat? Ezzel a kis beépülő programmal (ami innen tölthető le) egy kattintással megváltoztathatjuk a nézetet olyanra, mintha Explorerből néznénk az oldalt, anélkül, hogy ehhez másik programot kellett volna megnyitnunk. Ügyes, nem?


– Tab Mix Plus:
Ez a program a beépített lapozószolgáltatást fejleszti még tovább. Kapunk hozzá egy olyan munkamenet-kezelőt, ami képes megjegyezni, hogy egy alkalommal (a Firefox elindítása és bezárása közben) milyen weboldalak voltak nyitva, majd kívánságunkra újra megnyitja őket. Segítségével még jobban testre szabhatjuk, hogyan jelenjenek meg és hogyan viselkedjenek a lapok. Innen tölthetjük le.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top