Aktuális

Szalonspicc, egész éjszaka

Hogy a bulikon senki se kerüljön kellemetlen helyzetbe, utánajártunk, mi módon úszhatjuk meg a filmszakadást úgy, hogy közben vidámak maradunk. Váljék egészségünkre!





Az ünnepek alatt talán még jobban folyik az alkohol, mint az év többi részén (na jó, a születésnapokat és a nyári fesztiválokat most nem számítjuk). Ilyenkor szinte természetes dolog a szalonspicc, de akkor sem (feltétlenül) néznek ki minket a társaságból, ha még ennél is jobban „ellazulunk”. A túlzott berúgásnak azonban vannak hátrányai: fejgörcs, hányinger, egy teljesen kiesett éjszaka…

Az alkohol útja

Az alkohol, miután bekerült a szervezetünkbe, a vékonybélen és a gyomron keresztül szívódik fel. A folyamatot jelentősen lelassítja, ha étel is van a gyomrunkban – ezért hat az alkohol sokkal erősebben, ha éhgyomorra iszunk! A gyomorból az alkohol a vérünkbe kerül, amely körbeviszi az egész testünkön – odaszállítja az agyunkhoz, az izmainkhoz és egyéb szöveteinkhez. Maga a szállítás egyébként nagyon gyorsan, alig néhány perc alatt lezajlik, ekkor kezdjük érezni az alkohol kellemes hatását…
Szervezetünk nem képes elraktározni az alkoholt, ezért meg kell szabadulnia tőle – ezt kilencven százalékban a májon keresztül teszi. A máj az alkoholt első körben acetaldehiddé alakítja, amely egy erősen mérgező anyag. Ezt acetáttá bontja tovább, amely viszont teljesen ártalmatlan, és a mellékhelyiségben meg is tudunk tőle szabadulni…
A megivott alkohol tíz százaléka egyéb módon hagyja el szervezetünket: egyrészt kilélegezzük (ettől lesz alkoholszagú a leheletünk), másrészt kiizzadjuk.






6 tanács, hogy csak szalonspiccesek legyünk


1. Lassítsunk azzal, hogy minden alkoholos ital után fogyasztunk egy alkoholmenteset is (ásványvizet, tonikot, kólát, de semmiképpen sem édes gyümölcsleveket)! A dolog egyáltalán nem ciki – főleg, hogy a tonik pont ugyanúgy néz ki, mint a gin-tonik, és a kóla színe sem más rummal, mint anélkül…

2. Mindenképpen együnk, mielőtt inni kezdünk! Ivás közben pedig jót tesz egy vacsora, vagy legalább egy kis nassolás.

3. Igyunk az este folyamán sok-sok vizet is! Felfrissít, és pótolja az elvesztett folyadékmennyiséget.

4. Ne fogadjunk el teli poharakat idegenektől – ki tudja, mit dobtak bele…

5. Ha kocsival megyünk, legyen meg előre az az ember, aki nem iszik, és hazavisz minket, amikor eljön az idő. Amennyiben pedig egyedül vágunk neki az éjszakának, akkor még otthon mentsük el a taxi telefonszámát, vagy legalább tudjuk meg, hogy merre járnak az éjszakai buszok.

6. A cikk szerzőjének tuti tippje a hosszúlépés, más néven az idegenvezetők itala (egy deci fehérbor, két deci szóda). A szénsav megsokszorozza a bor hatását, így az ember úgy lesz vidám, hogy közben igen keveset ivott. Idegenvezetők használják előszeretettel ezt az italt, így ugyanis nem fapofák, amikor a vendégek buliznak, de ha valami gond van, azonnal tudnak összpontosítani…

Mennyire bírjuk az alkoholt?

Az, hogy mennyire bírjuk az alkoholt, számos dologtól függ. Ilyen például a testsúlyunk: minél nagyobbak vagyunk, annál inkább eloszlik az alkohol a szervezetünkben, azaz annál többet tudunk inni. Aztán számít a nemünk is, ugyanis a férfiak többet tudnak inni, mint a nők – ez egyébként nem hímsovinizmus, hanem biológiai tény… A nők egyrészt általában kisebbek, mint a férfiak, másrészt a testükben kevesebb a víz és több a zsír. Az alkohol pedig lassabban bomlik le a zsírban… Végül pedig fontos, hogy mennyi étel (sose igyunk éhgyomorra), illetve mennyi víz van bennünk! Ha ki vagyunk száradva, az alkoholnak sokkal erősebb lesz a hatása: ezért „üt” annyira egy feles nyáron vagy sportolás után.

Mi áll a – hukk – becsiccsentés hátterében?

Az alkohol – nemes egyszerűséggel – egyfajta kábítószer, amely lelassítja idegpályáink működését. Magyarul, minél többet iszunk, annál jobban tompít minket… Szinte hallom az olvasók hitetlenkedését: „de hát engem mindig felpörget egy jó ital!” – valóban, de csak egy ideig. Akkor is csak azért, mert az alkohol blokkolja az agynak azt a részét, amely a felelősségteljes viselkedést irányítja…
Ha iszunk, a reakcióidőnk is megnő. Egy idő után mozgásunk koordinálatlanná válik, és csak nehezen tudunk megállni a lábunkon. Egyre nehezebben beszélünk, és még az is előfordulhat, hogy duplán kezdjük látni a körülöttünk levőket. Ha sokat iszunk, előfordulhat, hogy szélsőséges érzelmeket produkálunk – például agresszívak leszünk, vagy elkezdünk sírni… Ráadásul, mivel az ítélőképességünk ilyenkor nem a legjobb, olyan dolgokat vagyunk képesek megtenni, amilyeneket egyébként soha – kezdve az asztalon táncolástól egészen addig, hogy egy vadidegennel töltjük az éjszakát. Ezek a dolgok az adott pillanatban mindig jó ötletnek tűnnek, másnap azonban már nem annyira…

Mi az a másnaposság?





+ 3 tipp Szántó Tibortól, a Nők Lapja Cafe borpohárnok szakértőjétől


1. Egyetértek, hogy mindenképpen együnk a bulizós este előtt, de nem mindegy, hogy mit. A csirke vagy a hal nem szívja fel igazán az alkoholt. Ilyenkor rakjuk félre a fogyókúrát, és együnk zsíros ételeket! Egyik kollégám például úgy bírja az ötven-hatvan borból álló kóstolásokat, hogy közben szalonnázik. És sosem rúg be…

2. Ha elkezdünk inni egy italt, tartsunk ki mellette, ne keverjük mással! A legjobbnak a fröccsözést vagy a pezsgőzést tartom. Egész este jó lesz a kedvünk, de megússzuk a másnapot.

3. Másnaposságra szerintem a legjobb étel a füstölt húsos korhelyleves. Ha tudjuk, hogy hosszú éjszaka lesz, érdemes még előző este megfőzni…

Tibor személyesen is válaszol kérdéseitekre itt.


Egy rettenetes érzés, amely az előző éjszakára emlékeztet… a természet így figyelmeztet, hogy ezúttal túllőttünk a célon. A másnaposság legtipikusabb tünetei a kínzó fejfájás, erős szomjúság, levertség, rosszullét. Előfordulhat, hogy érzékenyek vagyunk az erős fényekre és a zajokra. A másnaposság egyébként nemcsak a megivott ital mennyiségétől, de az ital tisztaságától is függ. Egy angol orvosi lap szerint a legerősebb másnaposságot a brandy okozza, amelyet sorrendben követ a vörösbor, a rum, a whisky, a fehérbor, végül a gin és a vodka.

Tippek a másnaposság kezelésére

• Igyunk annyi vizet lefekvés előtt, amennyit csak bírunk, és tegyünk egy kancsónyit az ágyunk mellé éjszakára!
• Egy fejfájás-csillapító és egy gyomorsav-semlegesítő tabletta sokat tud segíteni másnap reggel…
• Az alkohol egyfajta depresszáns, ezért hasznos felpörgetni magunkat egy teával vagy egy kávéval (mivel azonban mindkettő kiszárít, folyamatosan igyuk azt a vizet!).
• Az alkohol csökkenti a vércukorszintet, ezért – amint képesek vagyunk rá – együnk! Banán, müzli, tojás, pirítós… mind parádés reggelik másnapra.
• Soha, de soha ne igyunk rá a tegnap estére! A közérzetjavító hatás nagyon rövid ideig fog tartani, igazából csak meghosszabbítjuk saját szenvedésünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top