Aktuális

Csézy: Az éneklés számomra boldogság

Eddig is tettem a magam dolgát, és mindig láttam az alagút végén a fényt. Mindig tudtam, hogy elérem azt, amit szeretnék. Persze, szerencse is kell hozzá.

Matyó lány nyerte a Magyar Televízió Eurovíziós Dalversenyének hazai döntőjét. A zsűrinél másodiknak futott be, a közönség beszavazta elsőnek. Három perce volt, hogy versenyszámával, a Szívveréssel meghódítsa a tévénézőket. Amikor kihirdették az eredményt, még a szívverése is elállt egy pillanatra: úgy érezte, csak álmodik, és mindjárt felébred.

Egy éve sincs, hogy szóltak: nincs kedved eljönni Csézy bemutatkozó koncertjére? Fogalmam sem volt, ki lehet ez a Csézy, és haboztam. Ha elmegyek, lehet, hogy lesz egy rossz estém. Ha nem, akkor talán elszalasztok valamit, ami fontos lehet. Végül győzött a kíváncsiságom, és nem bántam meg. Kijött a színpadra egy szép, fiatal nő, és több órán át lekötötte a zsúfolt nézőtér figyelmét. Ehhez két dolog kell: személyes varázs és varázslatos hang. Nála mindkettő adott. Kedves, finom, nőies jelenség. Alakját a manökenek is megirigyelhetnék, hangjából a botfülűek is kiérzik, hogy iskolázott. Hogyan lehet az, hogy mégsem tudtunk róla eddig? Kérdeztem ezt tavaly májusban. Hamar kiderült, hogy a mezőkövesdi lány nem kapkodta el belépőjét a popműfajban, holott régóta készült rá. Előbb énekelt, mint beszélt. Énektanár édesanyja zeneóvodába, zeneiskolába, majd konzervatóriumba járatta, érettségi után pedig magánúton képezte a hangját. De még ezzel sem érte be. Nekivágott az egyetemnek, tavaly óta diplomás ének- és kamaraművész.

Ilyen felkészültséggel operában is énekelhetnél. Miért épp a könnyűzenét választottad?

– A popzene sem könnyű. Az alap, a technika ugyanaz mindkettőnél. Ahhoz, hogy tudjam, honnét indítok, hogyan használjam az arc- és homloküreget, meg kell tanulni énekelni. Ha ezt nem párhuzamosan csináltam volna a popzenével, nem marad meg a hangom. Világéletemben popénekes akartam lenni. Volt a városban egy lagzis, bálos zenekar, a legmenőbb az egész környéken, Anyu azért vitt hozzájuk, hogy szerezzek rutint. Ha ugyanis közönség előtt énekeltem, mindig elcsuklott a hangom.

Ezt a kislány kori bátortalanságot alaposan kinőtted.

– Jól is jött, mert az elmúlt években sokfelé koncerteztem külföldön, Japántól Amerikáig. Japánban egy Európa-kiállításon én képviseltem az országot, matyó népviseletben. Bemutattam a látogatóknak, hogyan kell kirajzolni a hímzésmotívumokat táskára vagy tarisznyára.

Te jó ég! Ehhez is értesz?

– Mezőkövesdi lány vagyok, Kis Jankó Bori néni, a leghíresebb népművész, nagynénje volt a nagyanyámnak, ő volt a család utolsó népművésze. Tőle kaptam azt a gyönyörű ködmönt is, amelyet a bemutatkozó koncertemen viseltem. Nagyon büszke vagyok rá, hogy tavaly engem választottak meg Mezőkövesden az Év Emberének. Eddig általában idősebbek részesültek ebben a kitüntetésben, most úgy döntöttek, hogy nekem adják. Tudják, hogy mit jelent nekem a szülővárosom. Soha nem tudnám elfelejteni, megtagadni, hogy honnét jöttem.

Miért mentél Amerikába? Ott akartál karriert csinálni?

– Két hónapra meghívtak koncertezni. Éppen indultam haza, amikor elintéztek egy meghallgatást a Kennedy Center igazgatójánál. Választhattam: vagy meghosszabbítom a repülőjegyet, vagy kihagyok egy ekkora lehetőséget. Olyan honvágyam volt, hogy már semmivel sem lehetett ott tartani. Amerika nagy élmény volt, de meg sem fordult a fejemben, hogy kint maradhatnék. Itthon szeretnék az lenni, aki lehetek, és az operaéneklés sem az én világom. Egyébként szoprán vagyok a klasszikus zenében, a könnyű műfajban sokkal testesebb a hangom. Teljesen más mindegyik, és szerencsére külön is tudom választani a kétféle hangzást.

Minél tovább beszélgetünk, annál több meglepő dolgot tudtok meg róla. Gyerekkorában szinte minden idejét a nagyszüleivel töltötte, most már csak a nagymamája él, és imádja. Otthon megtanították dolgozni. Virágot, gyümölcsöt árult a piacon, segített a ház körül, csirkét pucolt, kukoricát darált, közben énekelgetett. Máig nem szakadt el hazulról – nincs is szándékában –, Mezőkövesdtől nem messze lakik, a Bükki Nemzeti Park szomszédságában.

– A világon nincs ennél szebb hely. Bent élünk a természetben, odajárnak a dámszarvasok. A lépcső tetejéről rálátni az erdőre, a falura. Olyan szép, mint a mesében. Ott élünk a kedvesemmel és a nyolcvanhárom éves nagymamámmal, akinek mindennap szüksége van rám. Ezért sem költöznék onnét el, inkább naponta ingázom Mezőkövesd s a főváros között. Csak azért béreltünk egy kis lakást Pesten, hogy legyen hová mennem napközben, ha éppen ráérek pár órára.

A koncerten láttam a kedvesedet. Nagyon jóképű. Mivel foglalkozik?

A választ, illetve a teljes interjút a Nők Lapja március 12-én megjelenő, 11-es lapszámában találod! További kiemelt témáink a héten:

Egy nagy korszak kezdete
1908-ban, száz éve indult a Nyugat. Nehogy forradalomnak képzeljék az indulást, a korabeli suszterek, drótosok éppen annyit tudtak róla, mint a mai havilapokról, folyóiratokról tud a sarki újságos.

A sztárok ruhatára
A mindig csinos hazai csillagok is mellényúlnak néha. Leltároztuk a szépségek legkülönösebb tévedéseit.

Március 15.
Szabadnak, függetlennek érzi magát? Pedig a nemzet egyénekből áll, és ha a háziasszony, orvos, mesterember nincs a helyén, egészében vannak gondok… Utánajártunk, kinek mit jelent ma a szabadság.

Vita a közoktatásról
Ki a jó tanár? Hol a jó iskola? Van-e jó gyerek? A Nők Lapja vitája a naiv kérdésektől el akar jutni az igazi kérdésekig. És a jó megoldások megmutatásával néhol talán a válaszokig is: hogy legyen értelmesebb, értékesebb az a tizenkét év, amelyet az iskolában töltünk. A témával kapcsolatos fórumot ITT TALÁLOD!

A heti szerkesztő, Grecsó Krisztián ajánlásával
Beköltöztünk a családok életébe

Egy kapcsolat próbája, ha szokatlan helyzetbe kerül. Kiderül, milyennek mutat minket a párunk társaságban. Szituációs, élő riportunkban kollégáinkat bedobtuk a mély vízbe. Arra kértük, költözzenek be a családok életébe, legyenek ők a tanúk, mit mutatnak a másikról az egymást szerető emberek, családok vendéglátás közben, ha a családnál ott is alszik egy idegen. Vagy kiránduljanak velük, egy olyan családdal mondjuk, ahol a feleség a híres! Tudni akarják, hogy készül ajándékozásra egy szerető férj? Oravecz Éva, Koronczay Lilla és Fejős Éva elvegyültek.

Továbbá: Ásványok a szépségünkért; Divat: a tunika; Agresszív apróságok, bizonytalan szülők…; Ezotéria; Útitárs és még sok minden más!

Ne felejtsétek: Nőnek lenni jó!

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

Ki a jó tanár? Hol a jó iskola? Van-e jó gyerek? »
Gyönyörű nők, érdekes ruhákban »
Hosszú pulcsi, rövid ruha = tunika »
Ásványok a szépségünkért »
Agresszív apróságok, bizonytalan szülők… »
Jó ízek böjtben is »
D. Tóth Kriszta: Nyakig a miért-korszakban »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top