Aktuális

Magyarok a világsztárság közelében

Miért nincs nekünk világsztárunk? - tesszük fel rendszeresen a kérdést. Évről évre halljuk, hogy zenészek, színészek, modellek kerülnek a tűz közelébe, de valahogy mégsem jön össze a nemzetközi áttörés.

Vajon miért van az, hogy a norvégok, a svédek vagy akár az oroszok büszkélkedhetnek a honfitársaikkal, csak nekünk nincs egy toplistákat vezető popsztárunk vagy egy Oscar-díjas színésznőnk? Összeállításunkban átnéztük, hogy kik próbálkoztak kilendülni az országhatáron túlra, és meddig jutottak a tehetségükkel.

 

Popzenészek

Kovács Kati neve a mai napig ismerősen cseng Németországban, Zoltán Erika Ricky Mash néven próbálta meghódítani a Nyugatot, Szandi pedig Japánban adott telt házas koncertet. Az Omega és az LGT is döngette a határokat a zenéjével, de legnagyobb sikere talán mindeddig a Neoton Famíliának volt. A Yamaha fesztiválon elért győzelem után a világ számos tájára kaptak meghívást, és lemezeik jelentek meg Koreától Ausztráliáig. A Time goes by (magyarul Holnap hajnalig címmel ismert) című dal a slágerlistákon előkelő helyezéseket ért el. Csepregi Évának a mai napig működnek rajongói honlapjai. Napjainkban a Neo zenekart ismerik egyre többen külföldön, de a Zagar és a The Moog is népszerű már az országhatáron túl. Az elektronikus zene kedvelői Shane 54 nevét is egyre gyakrabban emlegetik Londonban, akit korábban Császár Előd néven ismerhettünk meg. A lemezlovas már Madonna egyik dalához is készített remixet, amely szépen fogyott az angol lemezboltokból. Szintén a szigetországban szerepelt néhány hónapja a slágerlistákon Sophie Cairo, vagyis Farkas Zsófi, a magyar Whitney Houstonként emlegetett énekesnő. Ő hamarosan újabb dallal jelentkezik, és reméljük, hogy azt is szeretik majd a kinti diszkókban.

Király Linda
Király Linda
Csepregi Éva
Csepregi Éva

Legtöbbet Király Lindáról hallunk, aki Amerikában nőtt fel, és szívta magába a zene szeretetét. Néhány éves itthoni tartózkodása után újra kiköltözött a tengerentúlra, és most ismert producerekkel készíti a nagy áttörést hozható albumát. Can’t let go címmel jelent meg az első dal, amely az Államokban egyelőre nem tarolt, de érdekes módon keleten megszerették az emberek. Linda tehetsége garancia lehet a világhírre, de mint tudjuk, nem ő az egyetlen jól éneklő lány a piacon, így neki is szüksége lesz a szerencsére, hogy igazi népszerűségre tegyen szert.

A legnagyobb ismertséget hazánknak meglepő módon nem popzenész hozta. Sebestyén Márta két dallal is bekerült Az angol beteg című Oscar-díjas filmbe, illetve a Deep Forest zenekar számára Grammy-díjat is hozott az a felvétel, amelyhez az ő hangját használták fel.

Színészek

Színészeink is próbálják bevenni Hollywood képzeletbeli falait, ám egyelőre távol maradtak az Oscar- díjtól. Dobó Kata éveken át élt és dolgozott kint, több filmben kapott szerepet (Elemi ösztön 2., Rollerball), ám egyelőre hazaköltözött, és újra itthon dolgozik. Jövőre mutatják be a King Conqueror című mozit, melyben Jude Law és Tim Roth oldalán láthatjuk majd Antonio Banderas filmjében. Fenyő Iván itthon nagy sztárnak számít, Amerikában be kellett érnie egy statisztaszereppel a Bőrnyakúak című produkcióban. Marozsán Erika idén Martin Landau partnereként szerepel majd a vásznon. Gáti Kati a legnézettebb tévésorozatokban (24, Született feleségek) tűnik fel rendszeresen, így előbb-utóbb számára is eljöhet a nagy kiugrás lehetősége. Három nagy színésznőnk itthon a csúcson volt, mikor kitelepült Amerikába, és öregbítette hazánk hírét. Peremartoni Krisztina jelenleg a szakmára tanítja a fiatalokat, Bordán Irén manapság is kap szép szerepeket filmekben, Bánfalvy Ági viszont már itthonról figyeli az eseményeket, és inkább a budapesti közönséget szórakoztatja a színpadon.

Bánfalvy Ági
Bánfalvy Ági
Dobó Kata
Dobó Kata

– Az amerikaiak nagyon fegyelmezettek és felkészültek – mesélte Ági. – Ott a színészek úgy jelennek meg egy forgatáson, hogy tudják a szövegeiket. A fizikumukra is sokkal inkább odafigyelnek. A forgatási időszakban csak a filmnek élnek. Európában kicsit kényelmesebbek vagyunk. Az is biztosan közrejátszik, hogy a kinti színészeket azért jobban megfizetik, nem kell hajtaniuk a pénzt. Nem tervezem, hogy újra kiköltözzek. Tudok jönni-menni, ha szükséges. Játszom idehaza több színdarabban, de forgatok filmet is. Közben most megint szó van egy nemzetközi forgatásról, tehát nem panaszkodom.

Kinter Oszkár
Kinter Oszkár

Modellek

Modelljeink is rendszeresen megpróbálják meghódítani a nemzetközi kifutókat. Epres Pannit számos rangos divatlap címlapján láthattuk, és neves tervezők ruhakölteményeiben vonult a közönség előtt, számára mégis a legfontosabb az anyaság és a család. Vámos Viki, Osvárt Andrea és Cseh Annamária neve sem cseng ismeretlenül a divat világában, de van egy fiúnk is, akire felfigyelt már a nemzetközi szakma. Kinter Oszkár, a Cool Tv műsorvezetője és egyben nemzetközileg ismert modell, a világ számos táján dolgozott már.

– Volt szerencsém dolgozni Londonban, Párizsban, Madridban, Barcelonában és Hongkongban is. Találkoztam Jackie Channel és Kate Moss-szal is. Előfordult már, hogy egyik munka után jött a másik, és az utazás során annyira elvesztettem a fonalat, hogy reggel a hotelben hirtelen azt sem tudtam, melyik országban vagyok. A modellkedést két éve csinálom, de előtte már dolgoztam üzletvezetőként is. Első ránézésre mindenki svédnek hisz, talán ezért sem téma, hogy magyar vagyok.

 

 

foto: Visage Models, agibanfalvy.com, kiralylinda.hu, imdb.com, Lónyai Krisztián, mTon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top