Aktuális

Kipróbáltuk a tojásfestékeket

A modern háziasszony kis zacskóban vásárol tojáspirosítót meg -zöldítőt és -kékítőt, hazaviszi, aztán meglátja, mire megy a modern kor vívmányával. Tojásfestékeket teszteltünk!

A tablettás festék (Microse Kft.)

Festék van por alakú és van tablettás. Az utóbbi talán egy modernizált változat, amellyel a gyártók nyilván az újdonságokat kereső háziasszonyok kegyeit keresték. Mert mit lehet azon még variálni, hogy por alakú festéket adunk tojásokhoz? Hát azt, hogy a port összetömörítjük tablettába. Így pontosan olyan, mint régen a Kalmopyrin volt, csak csúnyább, mert olyan furcsa színű. Ráadásul nem felhasználóbarát módszer, hiszen mire a tabletta elemeire bomolva megszínezi a festővizet, addigra a háziasszony is atomjaira hullik széjjel, pont ez nem hiányzott még az ünnepi készülődésben.
Valószínűleg ezt a sokkot igyekeztek ellensúlyozni azzal, hogy kis matricákat és kartonált, összehajtogatható tojástartót csomagoltak hozzá, amelyek nem túl szépek, de kétségkívül hangulatjavító elemek.

Felhasználása: az egy tablettát 1 dl vízben kell feloldani, ehhez egy kevés ecetet kell adni. Ebbe kell a még meleg főtt tojásokat beletenni, úgy, hogy ellepje őket a festék.

A színes zacsis (Microse Kft.)

Ez teljesen egyértelmű, a legegyszerűbb agyú kezdő háziasszony számára is látványos sorvezetőt tartalmazó csomag azt adja, amit ígér. Négy különböző színű kis zacskóban négy különböző színű tojásfestéket. Bármilyen meglepő, a sárga zacsiban sárga színű, a pirosban piros színű porfesték található. A tojás későbbi színe a festékes lében ázás időtartamától függ. Ahhoz azonban igazi háziasszonyi lelemény szükséges, hogy találjunk egy olyan tálkát a háztartásunkban, amelybe 1 dl festőlevet öntve egy tojás teljesen elmerül a festékben. Ezt a hiányt enyhítendő, kanállal locsolgatjuk a tojást, miként az óceán partjára úszó öngyilkos cápát az állatmentő civilek.

Felhasználás: egy zacskónyi festéket 1 dl vízben kell feloldani, kevés ecetet hozzáadva ebbe tenni a még meleg főtt tojásokat.

Húsvéti tojásfesték – rózsaszín (rúzsos nyuszis, Microse Kft.)

Már a picinyke tasakon képzavar fogad: egy helyes nyuszilány a száját (!) festi, nem a mellette kupacban tornyosuló tojásokat. Akkor hogy is van ez? A tasak kibontásakor valamiért arra számítok, hogy lesz egy „biztonsági” zacsi is, de tévedek, így a konyhapulton landol egy leheletnyi festékpor, amelyet nem kis harc árán tudok csak eltávolítani. Tapasztalt tojásfestők nyilván kellőképpen rákészülnek az ilyen „balesetek” elkerülésére, és újságpapírral terítik be a területet, ahol dolgozni fognak.
A festékpor apró szemcsés, olyan, mintha finomra őrölt kristálycukor lenne, és a színe – itt még valóban – rózsaszín(es). A port hideg vízben kell feloldani, ami jó pont, mert legalább nem kell vacakolni a vízforralással. Az ecettel összekevert festék fura, gusztustalan löttyé áll össze, nem homogén állagú, apró kis valamik úszkálnak benne. Ráadásul nem is fed százszázalékosan, ahol hozzáért a kanál, vagy valami apróbb karcolás volt a tojáson, ott bizony kilátszik a tojás héja.
Ami pedig a színét illeti: száradás után gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni a piros festékkel festett tojásoktól, nem szavazzuk meg neki a rózsaszínt.
Megjegyzés: 15 tojás festéséhez elegendő.

Húsvéti tojásfesték – Piros (Krasznaker Kft.)

A piros festékport forró vízben, egy kis ecettel hígítva kell feloldani. Jó állagú, homogén folyadékot kapunk, a befestett, megszáradt tojás valahogy mégsem az igazi. Tele van karccal, több helyen is kilátszik a fehér héja. Ha azt vesszük alapul, hogy a csomagolás piros (mert az), akkor a tojás legnagyobb jóindulattal sem az, sokkal inkább bordó, de semmiképp nem „igazi klasszikus húsvéti piros tojás”.
Megjegyzés: 10 tojás festéséhez elegendő.

A kicsi lengyel festék (MIDEA Zrt.)

A kicsi, de erős fajtából. A festékek kis filterekben találhatók az apró zacsiban, rajtuk színes csík jelölte a színt, a kezdő háziasszonyoknak is nagy segítséget adva a felhasználáshoz. A festés menete egyszerű, hiszen fél pohár forró vízben és egy evőkanál ecetben oldottuk a festéket, amely pikk-pakk szét is áradt a filterpapírról a vízben. Sajnos a tojásokat csak egymás után lehet festeni, hiszen a pohárba csak egy fér, a színek tetszetősek, elég erősek, a festék jól fog, a konyhapultot is! Egy-egy tojást 7-10 percig hagytunk ázni.

 


Húsvéti tojásfesték (Krasznaker Kft.)

Bár a használati utasítás fél liter vizet ír, úgy tapasztaltuk, hogy ez túl sok az adott festékmennyiséghez. A festett tojások így túlságosan halványak, sápadtak lesznek. Ebből okulva javasoljuk, hogy csak 3 dl vízben fessünk tojásokat ezzel a festékkel. A festék kicsit nehezen olvadt el a vízben, ezért érdemes kavargatni egy kicsit, a festés gyorsabb, mert a több vízbe egyszerre 2-3 tojás is belefér, de a színe annyira nem szép.

Festés után pár órával foltosodtak a tojások, de ez lehet, hogy azért van, mert nem kentük be őket zsírral.
Meg jól befogja mindkettő a körmöket!

Tipp:
Húsvét.lap.hu
Tojás.lap.hu
Kreatív.lap.hu

Bónusz: A húsvéti rémek kicsiny csapata
Milyen nyúl az igazi nyúl? Valószínűleg a csokigyártók maguk sem tudnának erre autentikus választ megfogalmazni. Mindenkinek másmilyen az igazi nyúl. Kék vagy éppen zöld, bánatos szemű, vagy inkább vagány napszemcsós, két lábon ágaskodó, bokorba bújó, hosszú vagy lekonyuló fülű. A nyúlon túl azonban varázslatos világ tárul a szemünk elé, az hagyján, hogy „bari béget zöld gyepen”, de van csibe is, kalapos, sőt kacsa, a legcsodálatosabb formavilágban.
Összeválogattuk az idei húsvét rémséges csapatát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top