Aktuális

Születés Hete – május 7.

Sokan vágynak a gyermekáldásra, de sajnos nem mindenkinek adatik meg. A Születés Hete negyedik napján Debrecenben a Turmalin Házban 17.00–18.30 óra között dr. Bodnár Béla és dr. Váradi Magdolna Lehet-e gyerekem? címmel a meddőség testi és lelki okairól beszél.

Az alapvetően interaktív jellegű előadáson a terhesség létrejöttének biológiai okait vizsgálva jutunk el a gyermektelenség okainak felderítéséig, azon belül pedig nem csupán a testi, de bizony a lelki tényezők vizsgálatának szükségességéhez is. Az okok ismerete segíthet abban, hogy a rendelkezésre álló meddőségi kezelési módszerek közül a pár a lehetőségeinek és az igényeinek mérlegelésével a leginkább megfelelőt választhassa.

 

Ha már megfogant a kismama, akár a várandósság 13. hetében elkezdhet jógázni! Veresegyházán a Gazdasági és Innovációs Központ különtermében12.30–14.00 óra között Szlifka Tünde tart kismamajógát. Manapság a leendő anyukák gyakran végigdolgozzák a várandósságukat, emiatt stresszesek, fáradtak, kimerültek, nem tudnak csak a babára és magukra koncentrálni. Ez sokszor lelkiismeret-furdalást okoz a mamáknak. A kismamajóga többek között ezekre a problémákra is megoldást, enyhülést kínál. A 90 perces gyakorlás közben a mamák megismerik saját testük igényeit, megtanulják figyelni testük jelzéseit, ami szükséges a természetes vajúdáshoz és szüléshez. A speciális gyakorlatok lazítják a medence izmait, enyhítik a derékfájást. Az órák alatt megtanult légzéstechnikákat a szülőnők sikerrel alkalmazhatják a vajúdásnál és a későbbiekben is.

Nemcsak jógával, de intimtornával is készülhetünk a szülésre, vagy segíthetünk testünknek visszatalálni önmagához a szülés után. Gödöllőn a Jó(l)lét Sziget Alternatív Egészségközpontban 13.30–15.30 óra között Wertán Kinga a Kriston Intim Torna tanfolyam adta lehetőségeket ismerteti. „Trénerként minden képzés után látom, hogy nagyon sok olyan nő él köztünk, akinek a gondja tanulással és gyakorlással megoldható. Tele vagyunk félelmekkel – legyen az inkontinencia, rugalmatlan hüvely vagy aranyér –, amelyek meghatározzák vagy negatív módon befolyásolják a nőiességünket. De sok tanítványom van, akik csillogó szemmel visszaigazolják, hogy ezzel a tudással teljesen más lett az életük. Kívánom, hogy minden nő időben jusson ehhez a tudáshoz!!!” – mondja Kinga. A 10 órás képzés után a gyakorlás csupán napi 5-10 percet vesz igénybe.

Közeledik a szülés… Budapesten Grilla Stúdiójában (II. ker., Margit krt. 58., fsz. 1.) 13–14 óra között lepereg A tenger szülöttei című film. A tengerben született gyermekek legelső élménye a természethez, az élet természetes harmóniájához kapcsolódik. A filmen szereplő tábor lakói a tengerparton élő népek ősi hagyományát követik. A születés utáni órákban a tengernek ajánlják gyermeküket, s közben érintetlenül hagyják a méhlepénnyel fennálló kapcsolatát. A legenda szerint így adják át az óceán és a Föld legbelsőbb misztériumainak örökségét.

No de azért Budapesten is részesülhetnek a kismamák vízhez kötődő anyaméhélményben. A IX. kerületi Dandár gyógyfürdőben Polgári Györgyi 10–19 óra között kényezteti a hölgyeket a Watsu módszerével, amely egy lebegtető masszázs testmeleg vízben. Általa a résztvevő egyfajta folyékony szeretetérzést, az anyaméh biztonságának élményét, a létezés örömét élheti át. Jelentkezni a 20/466-1710-es telefonszámon lehet.

 

Végül Isaszegen a Dózsa György Művelődési Otthonban 11.00–12.30 óráig Haas Laura Világváltó mosogatás címmel azt boncolgatja, vajon lehet-e úgy szolgálni szeretteinket, hogy közben ne adjuk fel magunkat, hogy megélhessük kreativitásunkat, sőt fejlődjünk, kiteljesedjünk?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top