Aktuális

Kötelező biztosítás váltás: határidők (X)

Október 30-án minden biztosító megjelentette a 2009-es évre vonatkozó kötelező biztosítás díjait. A kötelező egy olyan szolgáltatás, ahol igyekszünk a lehető legolcsóbb szolgáltatót kiválasztani, ugyanakkor a MÁV Biztosító Egyesület csődje bebizonyította, hogy az olcsó díjak mellett a megbízhatóság is fontos tényező kell legyen biztosítónk kiválasztásakor. Milyen határidőink vannak a váltáshoz? Utánanéztünk.

A világ eseményei azt mutatják, hogy az élet 2009-ben sem lesz olcsóbb, mint idén, érdemes hát pár percet rászánnunk e témára, megtudnunk, van-e olyan biztosító, akinél jelentős megtakarítást érhetünk jövőre.

A kötelező váltáshoz két dátumot kell megjegyezzünk:

2008. december 1.

Eddig az időpontig kell beérkeznie felmondásunknak jelenlegi biztosítónkhoz. A később felmondott szerződéseket a biztosítók már nem kötelesek figyelembe venni, kénytelen-kelletlen maradnunk kell jelenlegi biztosítónknál és az általuk kínált díjat fizetjük.

A felmondási nyilatkozat formanyomtatványa a legtöbb biztosító honlapján megtalálható, de egy üres papír is elég, ha tudjuk, mit kell rá írni. Egy kis segítség: a felmondáson szerepelnie kell a szerződő nevének, lakcímének, a biztosított autó rendszámának, biztosításunk kötvényszámának. Mindenképp írjuk bele, hogy kötelező biztosításunkat biztosítási évfordulóra, 2008. december 31-i dátummal mondjuk fel. És még valami: soha ne felejtsük el aláírni a felmondást, aláírásunk nélkül mindez érvénytelen.

A felmondást megtehetjük személyesen a biztosítók ügyfélszolgálatán, ahol kérjünk igazolást a felmondás átvételéről. Felmondásunkat elküldhetjük ajánlott levélben is, de a feladás igazolását tartsuk meg arra az esetre, ha levelünk elveszne az úton. A hatályos törvények szerint a fax szintén elfogadott, de itt szintén legyen a kezünkben valamiféle visszaigazolás a sikeres küldésről. Fontos: a december 1-jei dátum a biztosítóhoz való beérkezés határideje, november utolsó napjaiban postai úton már ne adjunk fel felmondást, ekkor inkább már csak személyesen vagy faxon juttassuk el a felmondást biztosítónak.

2008. december 31.

Ha jelenlegi szerződésünket december 1-ig felmondtuk, december 31. a legvégső dátum ahhoz, hogy új biztosítót válasszunk magunknak. A legtöbben persze úgy vagyunk vele, hogy 2009-re szóló biztosításunkat célszerű akkor megkötni, mikor jelenlegi biztosításunkat felmondjuk, nehogy elfeledkezzünk róla és kicsússzunk a határidőkből.

 

További tippjeink:

Olcsó és megbízható kötelezőt keresel?

Számold ki, mennyibe kerülne autód cascója a Genertelnél!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top