Aktuális

Tartsd távol az erőszakot! – 16 Akciónap a nők elleni erőszak ellen

A 16 akciónapot (16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen) 1991 óta világszerte november 25. ( Nemzetközi nap a nők elleni erőszak megszüntetéséért) és december 10. (az emberi jogok világnapja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy a nők elleni erőszak súlyosságára irányítsák a nyilvánosság figyelmét, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra és a jogalkalmazókra a nők elleni erôszak minden formájának megszüntetéséért.

Az áldozatok iránti szolidaritásuk jeléül százezrek viselnek lila szalagot (a párkapcsolati erôszak elutasításának jelképe), illetve fehér szalagot (a nők elleni erőszakot elutasító férfiak mozgalmának jelképe).

Felvonulás Budapesten

Idén is megrendezik azt a felvonulást, amely a párkapcsolati erőszak halálos áldozataira emlékezik, és a nők elleni erőszakos bűncselekményekkel szembeni küzdelem fontosságára hívja fel a figyelmet.

A nők elleni erőszakra vonatkozó nemzetközi egyezmények és dokumentumok egyöntetűen kiemelik az államok pozitív kötelezettségét a jelenség elleni hatékony fellépésre. Ennek a kötelezettségnek egyik fontos megnyilvánulása lehet, ha a közjogi méltóságok és meghatározó állami és párttisztséget viselő egyéb személyek szót emelnek a nők elleni erőszak ellen, és tettekkel is bizonyítják elkötelezettségüket.

Tartsd távol az erőszakot! - 16 Akciónap a nők elleni erőszak ellen

 

Amíg nincsen megfelelően működő távoltartó törvény, párkapcsolaton belüli erőszakról szóló átfogó törvénycsomag, menedékház-rendszer bántalmazott nőknek, kiképzett rendôri és igazságszolgáltatási szféra, megfelelô és ingyenes látleletvételi lehetôség, addig az áldozatok nem tudnak védekezni az őket érő erőszak ellen.

Program november 23-án vasárnap


  • 14:00-15:00 Megnyitó a Merlin Színházban. (1052 Budapest Gerlóczy u. 4.)
    A nôk elleni erôszak helyzete 2008-ban: a résztvevô szervezetek beszámolnak az idei évrôl; megemlékezés az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati erôszak miatt meghalt nôkrôl.
  • 15:00-15:55 Felvonulás
    A felvonulás útvonala: Gerlóczy utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Markó utca 16. A felvonulás után a felvonulók mécseseket gyújtanak a Legfelsôbb Bíróság épülete elôtt.
  • 16.00: A felvonulás után. Szakálla volt gender filmklub. (Teréz krt. 7.)
    Gázláng c. film – A férfi és a nôi sztereotípiák, a hétköznapi kommunikációnak álcázott férfiuralom. A filmet követô beszélgetések során a társadalmi nemi szerepek (gender) szemszögéből szeretnénk indarra rámutatni, amit talán a film alkotója sem látott, csak mutatott.

 

Bôvebb információ »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top