Aktuális

Édes tészták főzve és sütve

Az ember a hidegebb időben úúúgy megenne egy jó levest! Sok hússal, bezöldségelve. Igen ám, de utána meg valami kis édeset kívánna. A leveshez keresgéljenek régebbi számaink között, de az édes ötletekért egy lépést se tovább! Itt vannak.

Végy egy nagy adag cérnametéltet! Tamás minden receptje így kezdődik, mármint ezen a héten. Mert egyébként ugye… Jó tanács is van a metélthez, mégpedig, hogy inkább olvassuk el gondosan a vásárolt tésztához mellékelt felhasználási javaslatot, nehogy túlfőzzük vagy keményen hagyjuk a cérnametéltet, amely esetében fél perc is számít, olyan gyorsan kész.

Ha a tésztánk megfőtt, mindhárom recept esetében ugyanúgy kell eljárnunk, vagyis össze kell kevernünk tojássárgája, porcukor, vaj és tejföl keverékével, majd rétegezve egy tálba letenni. Tamás mákot és szilvalekvárt, illetve diót és baracklekvárt ajánlott, de a lehetőségek száma igen nagy. Gondoljunk csak a túróra, mint a vargabéles alapelemére… Az eperlekváros tojáshab is igen-igen elgondolkodtató lehetőség, már desszert megkoronázására is alkalmas. Ezeknek az édes tésztáknak az is nagy előnyük, hogy viszonylag gyorsan elkészülnek, és vendégvárónak is alkalmasak.

Variáljunk hát!

Szilvalekváros-mákos metélt

Hozzávalók: 25 dkg széles metélt, só, 6 tojás, 7 ek.+6 dkg porcukor, 9 ek. vaj, 3 dl tejföl, 25 dkg szilvalekvár, 8 dkg mák, zsemlemorzsa.

A tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. Leszűrjük, folyóvízben lehűtjük és lecsepegtetjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját 6 ek. porcukorral habverővel, fehéredésig verjük. Belekeverjük a vajat és a tejfölt. A fehérjéből 1 ek. porcukorral kemény habot verünk. A tésztát összekeverjük a tojássárgájából kevert krémmel, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. Egy tepsit vajjal kikenünk, megszórjuk zsemlemorzsával, majd beleöntjük a tészta felét. A mákot összekeverjük a 6 dkg porcukorral, és egyenletesen elosztjuk a tésztán. A lekvár háromnegyedét rákanalazzuk a mákra, majd befedjük a maradék tésztával. A maradék lekvárból kis pöttyöket „csepegtetünk” rá. 170 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.


További két ínycsiklandozó metélt ötletet (
Barackos-diós metélt, Eperhabos cérnametélt
) találhatsz a Nők Lapja november 26-án megjelenő, 48. számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Bereczki Zoltán: Legnagyobb sikerünk a pici babánk! »
D. Tóth Kriszta: Kérdezz – felelek »
Ti írtátok – az örökbefogadásról »
Félmeztelen kocogó mikulások a belvárosban »
A nők nem menedzselik jól karrierjüket »
Mindannyian gyűjtők vagyunk… »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top