Aktuális

3 fontos kérdés, amit fel kell tenned, ha gáztűzhelyet vásárolsz (x)

Bármennyire is otthonosan mozogsz a konyhában, ha nem megfelelő tűzhelyen van csak lehetőséged főzögetni, az eredmény szinte biztosan nem tükrözi majd konyhaművészi tudásod. Egy rossz tűzhely emellett igen gazdaságtalan lehet, a kényelem hiányáról már nem is szólva...

Mégis hogyan lehetséges egyáltalán megtalálni a tökéletes tűzhelyet? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlásnál? Hogy megkönnyítsük a dolgod, összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket, amelyek megválaszolásával nemcsak leszűkítheted a jelöltek körét, de időt és energiát is megspórolhatsz. Aztán már csak azon kell törnöd a fejed, milyen finomsággal avatod majd fel a konyhád újdonsült tagját!

Beépíthetőt vagy szabadonállót?

A hagyományos tűzhelyek – legyen szó gáz- vagy villanytűzhelyről – egytől egyig különállóak, elhelyezésük így bárhol lehetséges a konyhában, ráadásul bármilyen konyhabútorral társíthatóak. Velük vették fel a versenyt jó néhány évvel ezelőtt a beépíthető típusok, melyek igen gyorsan nagy népszerűségre tettek szert. Titkuk a helykihasználásban rejlik, mely így jóval gazdaságosabb. Arról nem is beszélve, hogy a beépíthető változatoknál nincsenek szabad rések a tűzhely és a konyhaszekrény között, amelyekbe főzés közben bármi is beeshetne, és jobban is mutatnak, mint szabadonálló társaik.

Funkció tekintetében ma már nincs sok eltérés: a különálló és a beépíthető tűzhelyek között egyaránt találni olyat, amelyet a kényelmet és a praktikusságot fokozandó számos hasznos funkcióval láttak el. Tudnod kell azonban, hogy a beépíthető változatok nem minden konyhabútorral társíthatók, beépítésükhöz pedig nagyon pontos asztalosmunka szükséges.

Gyakran ízlés kérdése, hogy ki melyik típust részesíti előnyben. Ám abban az esetben sem kell lemondanod a modern külsőről – amellyel szinte mindegyik beépíthető típus rendelkezik -, ha esetleg nincs lehetőséged a beépített változatot választani, a szabadonállóak között ugyanis szintén számtalan igencsak formás típust találni.

 


Számít a méret?

Nagyon is. Sőt, ez a kérdés egyike azoknak, amelyeket kötelező feltenni, amikor gáztűzhelynézőbe indulsz. A legjobb, ha előzetesen leméred a konyhádat is, hogy biztosan olyan válassz, amely befér majd. A megfelelő méretű gáztűzhely kiválasztásához elengedhetetlen tudnod, hogy milyen mélységű a konyhabútorod, amely mellé a tűzhely kerül, hiszen nincs annál kényelmetlenebb – a látványról nem is beszélve -, amikor a tűzhelyet kerülgetni mell, mert túllóg a szekrényen.

Fontos emellett a tűzhely szélessége is. Bár jelentős eltérések e tekintetben sincsenek, a méretbeli különbség ugyanis a szélesség esetén – hasonlóan a mélységhez – általában csak 10-12 centiméter. Mégis fontos figyelembe venned, ha szó szerint így is ki van centizve a hely a konyhádban. Az egyetlen dolog, amivel nem kell foglalkoznod, az a készülékek magassága: ez egy-két kivételtől eltekintve minden esetben 85 cm.

A-t, B-t vagy D-t?

Az Európai Unió tagállamaiban néhány éve minden háztartási készülék esetében kötelező feltüntetni, hogy az milyen energiaosztályba tartozik. Az energiacímkék tájékoztatnak az adott készülék energiafogyasztásáról, amelyeket érdemes akkor is figyelembe venni, amikor a legmegfelelőbb gáztűzhelyet keresed. Az A energiaosztályba tartozó készülékek fogyasztják a legkevesebb energiát, a G címkével rendelkezők pedig a leggazdaságtalanabbak. Tény, hogy a különböző energiaosztályokba tartozó készülékek ára is igen eltérő, de hosszabb távon jobban megéri, ha olyan gáztűzhelyet vásárolsz, amely mellett a gázszámlád biztosan nem szökik majd az egekbe.

 

Nem érdemes csak az ár alapján dönteni, hiszen lehet, hogy egy olcsóbb készülék hosszabb távon drágább. Mielőtt bármit is megvennél, tájékozódj alaposan a piacon elérhető készülékekkel és tulajdonságaikkal kapcsolatban, sőt tanácsos egyszerre többet kiszemelni, majd összehasonlítani őket. Ezt az interneten – például az olyan oldalakon, mint például a Kirakat.hu – könnyen megteheted, ráadásul lehetőséged van véleményeket is olvasni az adott termékkel kapcsolatban.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top