Aktuális

Csoda-mentőautó a koraszülöttekért

Korszerűen felszerelt mentőautót adományozott a Peter Cerny Alapítványnak a Budapest Bank

Amint meghalljuk egy mentőautó szirénáját, elszorul a szívünk, és igyekszünk félrehúzódni az útról. Ha egy koraszülött mentő száguld el mellettünk, aggódva gondolunk a csöppségre, akit épp mellettünk szállítanak, mivel nem akkor és nem úgy született, ahogyan kellett volna.

A csoda-mentőautó belülről
A csoda-mentőautó belülről

 

Sokan talán elképzelni sem tudják, hogy a Peter Cerny Alapítvány orvosai, nővérei már a mentőautóban komoly harcot vívnak a babák életéért. Teszik mindezt 20 éve: az ez idő alatt megmentett, mintegy 45 000 koraszülött és beteg újszülött egy része azóta egészséges felnőtté vált a Cerny Alapítványnak köszönhetően. Az alapítvány nehéz körülmények között működik: ahogyan az anyukáknak és babáiknak szükségük van az ő segítségükre, úgy ők is folyamatosan rászorulnak a nagylelkű támogatásra.

Szinetár Dóra és Peter Cerny
Szinetár Dóra és Peter Cerny

Decemberben a civil társadalmat kiemelten támogató Budapest Bank egy korszerű, XXI. századi elvárásoknak megfelelő mentőautót adományozott a Peter Cerny Alapítványnak. Az átadó ünnepségen Szinetár Dóra vállalta a háziasszonyi feladatokat, hiszen kétgyermekes édesanyaként átérzi és támogatja az ügy fontosságát.

A gyakran csak 600-800 grammos, az életképesség határán lévő koraszülötteket és kritikus állapotú újszülötteket szállító, komplett „guruló intenzív osztály” olyan speciális eszközökkel van felszerelve, amelyekkel a rohamkocsi képzett személyzete már a kiérkezés helyszínén meg tudja kezdeni a babák életben maradásához és végleges gyógyulásához szükséges orvosi ellátást.

A koraszülött-mentésben immár két évtizede kulcsszerepet játszó Peter Cerny Alapítvány működését a Budapest Bank 2005 óta segíti. Az általuk adományozott mentőautó remélhetőleg sok család életébe hoz majd örömet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top