Aktuális

Eurovíziós vízió – magyar módra

Az úgy volt, hogy bő öt évtizede kitalálta valaki az Eurovíziós Dalfesztivált. Remek mókának tűnt, hiszen szórakoztató, és összefoghatja Európa népét, ha legalább egy éjszakára is. Akkor senki sem gondolta, hogy majd csatlakoznak a magyarok is ehhez a nemes versengéshez, és országos botrányokat kavarnak belőle maguknak. Mert mi egyelőre nem tudunk felnőni Európához.
A tavalyi győztes, Dima Bilan, Edvin Martonnal
A tavalyi győztes, Dima Bilan, Edvin Martonnal

Ez az év sem lenne teljes, ha nem jutott volna nekünk egy kedves botrány eurovízióilag. Kezdődött azzal, hogy a Magyar Televízió ezúttal nem rendezett nyilvános versenyt. Nem szavazhattak a nézők, és nem derült ki, hogy melyik tíz-tizenkét nótát tartotta a szakmai zsűri a legjobbnak. Zárt ajtók mögött leült az öttagú bírálócsapat, és röpke hat óra alatt végigtolták a százöt versenydalt. Fizikailag képtelenség ennyi idő alatt meghallgatni ennyi szerzeményt, de megindokolták: amelyik dal nem indult elég ütősen, azt már vették is ki a lemezjátszóból. Már a zsűri szakmaisága is megkérdőjelezhető, hiszen az öt emberből csak erős túlzással találunk egy felet, akinek ott lenne a helye. Szulák Andrea vérzett már el Eurovízión, de hogy mennyire van képben az aktuális zenei irányzatokkal kapcsolatban, azt nem tudhatjuk. Gundel Takács Gábor az elmúlt években helyszíni tudósítóként vett részt a versenyen, ettől ő már szakértőnek számít. Lengyel Zsolt elismert televíziós rendező. Neki köszönhetjük például a legutóbbi Megasztárt is. Harsányi Levente hallott már slágereket, hiszen rádiós műsorvezetőként is dolgozik, Szűts László pedig a Magyar Hanglemezgyártók Szövetségének elnökségi tagja. Zeneszerző véletlenül sem került a zsűribe…

Ők öten kiválasztották a Vigyen a szél (How we Party) című dalt, melyet az ifjú és roppant népszerű Mark énekelt a lemezen.  

Mark IKEA-s dala

Miután a zsűri állítja, hogy csupán a fülére hagyatkozott a döntéskor, csak később szembesültek azzal, hogy ez bizony egy svéd szerző, Figge Boström alkotása. Ezzel sem lett volna baj, hiszen évről évre előfordul, hogy külföldi szerzők írnak a versenyzőknek dalokat. Idén például a dánok indulnak a brit Ronan Keating egyik nótájával.

Erős magyarságtudattal rendelkező, meg nem értett és sikertelen hazai szerzők azonnal sajtóközleményt írtak, hogy ez micsoda dolog?! Magyar előadó magyar dallal menjen Moszkvába! Ráadásul követelték, hogy mind a százöt versenydal legyen elérhető és meghallgatható mindenki számára.

Másnapra a verseny hivatalos honlapján a svéd rajongók figyeltek fel a mi Markunkra, és szóvá tették, hogy ezt a dallamot bizony ismerik már, hiszen pár éve felhangzott a svéd Big Brother című műsorban.

Mark nem mehet
Mark nem mehet

A balhé elindult, Mark lemezkiadója, az mTon azonnal visszalépett a versenytől. A svéd szerző ugyanis elfelejtette őket tájékoztatni arról, hogy egyszer már felhasználták ezt a dalt. A szabályzat szerint akkor, ha 2008 októbere előtt szerepelt egy szerzemény nyilvánosan, nem mehet a nemzetközi versengésre. Mindenki másra mutogatott, Mark csapatát lopással vádolták, pedig ők csak jóhiszeműen felhasználtak egy dalt, melyet az eredeti szerzőtől kaptak. Volt már ilyen máskor is, más országokban is. Dönteni kellett, ki képviselje odakint hazánkat. Az öt nagyon szakmai döntnök újra lecsücsült, és percek alatt eldöntötték: a Magányos csónak a legjobb, menjen az!
Pálvölgyi Géza szerzeménye a Valami Amerika 2. című filmben már bizonyított, ő maga régi motoros a szakmában, az előadó, Tompos Kátya pedig fiatal, tehetséges színésznő, nem lehet belekötni a döntésbe.

Már a döntés napján belekötöttek. Természetesen azonnal jött az első kérdés: ki ez a Kátya, hogy ő menjen?

Nem mindegy? Hiszen mint a címe is mutatja, ez a dalok versenye, nem az előadóké, a színésznő pedig jól énekel…

Néhány nap múlva jött a Magyar Televízió újabb körlevele, melyben tudatták: Tompos Kátya színházi elfoglaltságai miatt nem ér rá, mégsem megy Moszkvába.  

Kátya látott már szamovárt

Nincs élő ember, aki elhiszi, hogy valóban nem ért rá a hölgy. Valószínűleg kapott hideget-meleget, és elment a kedve az egésztől, Moszkvába pedig bármikor kimehet, hiszen az édesanyja onnan származik.

Mi történik ilyenkor egy európai országban? Mivel ez a dalok versenye, valaki más ugrik be a helyére, és énekli el kint a Magányos csónakot. Nálunk nem ez lett. A filmzenei CD kiadója, a Sony BMG visszaléptette a dalt. Pedig nem lettek volna nehéz helyzetben, az ő szerződtetett előadójuk például Keresztes Ildikó is, aki tökéletesen előadta volna ezt a lassú balladát.

Az MTV most megint gondban van. Szegény szakmai zsűri újra összeülhet, hogy gondolkodjon néhány percet, milyen dalok is voltak abban a százötben. Ki legyen, aki most címlapokra kerül? Pflum Orsi? Győzike és a Romantic? Tóth Gabi? A megasztáros Király Viktor? A jövő hétre kiderül.

Rúzsa Magdi is hiába várt a buszra

Csézy utolsó előtti lett
Csézy utolsó előtti lett

Mi értelme egyáltalán a versenynek? Köztudott, hogy politikai szempontból nézve sosem fog magyar dal nyerni, hiszen az országok egymásra voksolnak, és valahogy mostanában sincs nekünk túl jó PR-unk Európa felé. A kilencvenes években egy Friderika nevű kislány egészen a negyedik helyig énekelte magát a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal, ám semmiféle következménnyel nem járt a jó helyezése. Csúfosan elbukott odakint Szulák Andrea, Horváth Charlie és a VIP nevű fiúbanda is. A Noxot a közönség szerette, a pontozásnál mégsem jutottak a dobogóra. Rúzsa Magdi esete is speciális. Két évvel ezelőtt ő mehetett Helsinkibe, pedig akkor sem volt magyarországi elődöntő. A Fonogram díjkiosztó gálán őt választották az év felfedezettjének, ennek értelmében egyenes ágon indulhatott a dalversenyen. Dalt ráértek később keresni neki. Akkoriban ebből nem pattant ki botrány, pedig ez is nagyon magyar megoldás volt. Magdi ment, kiállt mezítláb a színpadra, belecsimpaszkodott egy buszmegállótáblába, és a kilencedik lett. Hazahozhatták a szerzői díjat is, de valahogy a nemzetközi, vagy legalábbis az európai áttörés azóta is várat magára. Tavaly a Zséda-klónként számon tartott Csézy vonult ki a szerbek színpadára, és sikerült negyvenkilenc indulóból a negyvennyolcadik helyen végeznie.

Mindent összegezve: mi sosem avathattunk még nemzetközi sztárt a fesztiválnak köszönhetően, és a dalaink sem szólnak Európa rádióiban.

Viszont sokba kerül a nevezés. Nagyon sokba. A Magyar Televíziónak idén éppen elég volt kigazdálkodnia a nevezési díjat, arra már nem maradt pénz, hogy országos elődöntőt is rendezzenek belőle a képernyőre.

Most ül az öttagú (szakmai!) zsűri egy szobában, és tanakodnak: ki menjen Moszkvába?

Eurovíziós Dalverseny.lap.hu »
Zene.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top