Aktuális

Délszláv hangulatban: itt az új Söndörgő lemez

Harmadik lemezével jelentkezik a szentendrei Söndörgő együttes. A délszláv népzenét játszó banda ezúttal különleges zenei anyagot állított össze.

Mi az? Ha feldobják, könnyed, légies tamburamuzsika, ha leesik, vaskos, zúzós csocsek.

– A Ferus Mustafovval súlyosbított Söndörgő Együttes. Mely most megmutatta, hogy mi fán terem a Dunakanyar délszláv zenei hagyományának és a macedón menyegzői tánczenének az ötvözete.

                                                                                          (Marton László Távolodó ajánlója a lemezhez)

 A Söndörgő szentendrei zenekar 1995-ben alakult. Hangszereléseikben elsősorban a tamburacsalád tagjai szólalnak meg, de a balkáni dallamokban jellemző fúvósok (klarinét, szaxofon), a harmonika illetve ütős hangszerek (tarabuka, tapan) is jelen vannak.

Ferus Mustafov a makedón cigány „lakodalmi” zene legjelesebb képviselője. A szaxofonos és klarinétos a Skopje melleti Sutkából, egy ötvenezres lélekszámú cigány kolóniából, tradícionális zenész családból származik.

Az Együttes így ajánlja lemezét:

Minden zenész – műfajtól függetlenül – példákat,mestereket keres magának, akiktől tanulhat,és akikre felnéz. Kivételes élmény, ha az ember olyasvalakivel játszhat együtt, akit mesterének tekint. Ezt az élményt szeretnénk megosztani sorban a harmadik lemezünkön keresztül, ami sok tekintetben számít elsőnek tizenhárom éves eddigi munkánk során.

A népzene mint műfaj a köztudatban manapság beolvadni látszik a világzene kategóriájába. Ez a lemez átmenet a két műfaj között, hiszen a dalok nem egy „városi” zeneszerző népzenei motívumokból építkező szerzeményei, hanem egy hagyományos közösségből származó zenész, Ferus Mustafov és egy hagyományos népzenét játszó zenekar együttműködéséből létrejött, hangszerelésében tradícionális, ám mégis modern dallamfeldolgozásai. Eddig kizárólag
autentikus népzenével foglalkoztunk, a lemez tehát ebben is újdonságot hordoz.

 

Söndörgő lemezbemutató -a csocsekkirály újra Magyarországon

A Söndörgő Együttes és Ferus Mustafov közös lemezük bemutatójára készülnek, amelyet március 6-án 20 órai kezdettel a Millenáris Fogadóban rendeznek meg. A közel két órás koncerten a friss album dallamai mellett sok újdonság is várható, és különleges vendégként Szalóki Ági is közreműködik.

 

Végül pedig ez az első olyan kiadványunk, amely egy dialektus, a makedón cigány zenei hagyomány máig is élő, csodálatosan gazdag dallamvilágát járja körül, a stílus legnagyobb zenész egyéniségének, Ferus Mustafov játékával, és Herczku Ágnes különleges hangjával fűszerezve.

Délszláv hangulatban: itt az új Söndörgő lemez
Söndörgő zenekar
 Bővebbet a lemezről és az együttesről az együttes honlapjáról tudhatsz meg! • Katt ide! »

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top