Aktuális

Papadimitriu Athina latin érintése

A görög származású magyar színésznő, aki spanyolul énekel. Papadimitriu Athina a nemzetek hangulatait, és érzéseit egyetlen érintéssé gyúrta, és csodálatos hangján beleénekelte egy gitár húrjaiba.

Tizennégy évvel első szólólemeze után új albumot készített Papadimitriu Athina, ám meglepő módon ezúttal csupa latin világsláger szólal meg ezen a bánatos, érzelmekkel teli hangon. A Besame Mucho– tól, a Quizas, Quizas-on át, egészen a Paloma Negra-ig. És Athina bebizonyítja, hogy nem csupán remek prózai, és musical színésznő, és nem csak a görög népzenében van otthon, hanem a latin hangulat is a szívéből szól.

– Miért éppen a latin dallamok kerültek önhöz ennyire közel, hogy egy egész album készüljön belőlük?

– Elővettem nagyon szép görög dalokat, és azt gondoltam, hogy egy szál gitár kísértében eléneklem őket. Elkezdődött a munkafolyamat, de a gitárosomnak közben más dolga akadt, én pedig nem vagyok könyöklős, ezért az abbamaradt. A produkciós vezetőm közben megkeresett, hogy készítsek egy latin lemezt. Már gyermekkoromban is közel állt hozzám ez a zenei világ, de igazán az győzött meg, hogy zenekar nélkül, csupán egy gitárral énekelhetek. Kutik Rezső klasszikus zenét játszott eddig, de kiváló latinban is.  Szép lassan összeállt az anyag, az egyik dalt például Siménfalvy Ágota kolléganőm hozta, akivel végül duettben énekeltük fel a lemezre. Főként mexikói dalok ezek, de az egész világ ismeri őket.

– Nem okozott nehézséget a spanyol nyelv?

– Lánykoromban egész jól beszéltem spanyolul, de bevallom, hogy most szükségem volt egy néhány nyelvleckére.

– Koncert formájában is hallhatja majd a közönség az anyagot?

– Összeállítottunk egy estet, melyben versek, prózák, idézetek, és balett is helyet kapott a dalok között. Először vidéki színházakban szeretnénk bemutatni a műsort, és szeptemberben lesz egy előadásunk a Művészetek Palotájában is.

– De ugye a színészet is megmarad az életében?

– Vagy harmincöt éve vagyok színésznő, és nem érzem, hogy abba kellene hagynom. Van még rám szükség. Érdekes, hogy prózai színésznőként kezdtem a Nemzetiben, és csak később talált meg a Rock Színház. Egészen más a két műfaj, de számomra ugyanolyan kedves mindkettő.

 – Ezen a bizonyos „Latin érintés” című lemezen a két lánya, Anna és Nóra is közreműködik. Köztudott, hogy ők is színésznőnek tanulnak.

– Negyedéves főiskolások, mindjárt kikerülnek a nagybetűs életbe, és remélem, hogy nem lesz nehéz számukra az elindulás. Amikor én végeztem a Színművészetin, még mindannyian azonnal le tudtunk szerződni színházakhoz, ez ma már nem így van. Nehéz elhelyezkedniük a kezdő, fiatal színészeknek. Úgy tűnik, hogy van érdeklődés irántuk, de ezt gyorsan le is kopogom. Van egy harmadik lányom is, de ő még kicsi ehhez a pályához, ő otthon segít nekem. Ezen a lemezen az utolsó dalt énekeljük együtt a lányokkal, de azt görögül. Ez már előrevetíti a következő lépést, az újabb lemezt, ami egy „görög érintés” lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top