Aktuális

Sztármamák, mesterséges megtermékenyítéssel

A híradásokban gyakran hallhatjuk, hogy gyermeke született egy késő harmincas-negyvenes éveiben járó hollywoodi sztárnak. Ritkán teszik hozzá, hogy ezek a babák többnyire mesterséges megtermékenyítés útján születtek.

Cindy Margolis ikreit béranya hordta ki

Cindy Margolis
Cindy Margolis

A nők egy részének az anyasághoz vezető út egyenes és sima, másoknak azonban csak a göröngyös és kanyargós út jut. Cindy Margolis szupermodellt – aki leginkább arról ismert, hogy az ő fotóit töltötték le legtöbben az internetről – sokkolta, amikor rájött, hogy ő maga az utóbbiak közé tartozik. „Természetesnek vettem, hogy valamikor anya leszek – vallotta be egy interjúban. – Soha nem jutott eszembe, hogy az anyaság lehetőségéhez több belső erőre és elhivatottságra lesz szükségem, mint bármi máshoz egész életemben.” Négy sikertelen mesterséges megtermékenyítési kísérlet után Margolis még radikálisabb módszerhez folyamodott, amellyel a petesejtet és a spermát közvetlenül a petevezetékbe és a méhbe juttatták. Így adott életet 37 éves korában a fiának, Nicholasnak. Három évvel később ikerlányait, Sabrinát és Sierrát béranya hordta ki.

A modell könyvet írt megpróbáltatásairól Gyereket szülni – amikor a hagyományos út nem járható címmel, s ma ő az amerikai Nemzeti Meddőségi Társaság reklámarca. „Az orvosok nem igazán figyelnek oda, hogy felkészítsenek az eljárás érzelmi vonatkozásaira. Nem beszélnek túl sokat arról, milyen hatással lehet a meddőség az önbecsülésedre vagy a párkapcsolatodra – mondja Cindy. – Arra sem készítenek fel, mennyivel nehezebb egy valódi családot felépíteni, mint azoknak a pároknak, akik természetes úton esnek teherbe.” Margolis házassága, véleménye szerint jórészt annak a stressznek köszönhetően ment tönkre, amely a gyerekért folytatott küzdelmet kísérte. Kívülről nézve, a gyönyörű modellnek mindene megvolt: szépség, hírnév, pénz, boldog házasság, sikeres karrier. Senki sem tudta, hogy a kulisszák mögött milyen ádáz harcot vív a terméketlenséggel. „A meddőség olyan, mint egy óriási érzelmi hullámvasút. Ha mindennél jobban vágysz gyerekre, akkor ez a legrosszabb, amin keresztülmehetsz fizikailag, érzelmileg és anyagilag. Amikor egy nő meddő, végtelenül egyedül érzi magát. Ez volt benne a legnehezebb, kiállni a nyilvánosság elé, mert a terméketlenség olyasmi, amit az ember végtelenül szégyell.” 

Marcia Cross petesejtdonort vett igénybe

Marcia Cross
Marcia Cross

A Született feleségek 46 éves sztárja két évvel ezelőtt, mesterséges megtermékenyítés után adott életet ikerlányainak. „Nem szeretném, ha a nők abba az illúzióba ringatnák magukat, hogy a fogamzóképességük örökké tart – nyilatkozta ezzel kapcsolatban a People magazinnak. – Ha a nő idősebb, igénybe vehet petesejtdonort, és ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy az így született bébik kevésbé lennének gyönyörűek vagy tökéletesek. Előfordulhat persze, hogy valaki még 43 vagy 44 évesen is a saját petesejtjeit felhasználva szüli meg a gyermekét, de a mesterséges megtermékenyítésről érdemes tudni, hogy valójában nagyon bonyolult és költséges vállalkozás. Jobb nem várni a teherbe eséssel ilyen sokáig. Ha valakinek megadatik a választás lehetősége, érdemes elkerülni a mesterséges megtermékenyítéssel járó tortúrát és költségeket, és a természetes utat járni. A középkorú nők azonban, s ez különösen igaz a Hollywoodban élőkre, hajlamosak letagadni még önmaguk előtt is a valódi életkorukat, és csak későn eszmélnek rá, hogy lemaradtak valami nagyon fontosról.” Marcia Cross nagyon büszke rá, hogy maga szoptatta ikreit. A felmérések szerint ugyanis azok a nők, akik mesterséges megtermékenyítéssel esnek teherbe, kevésbé magabiztosak az anyaszerepben, többet aggódnak és sokkal kevesebben szoptatják gyermeküket. 

Courtney Cox-Arquette a másodikat tervezi

Courtney Cox-Arquette
Courtney Cox-Arquette

A Jóbarátok Mónikája mindig is nyíltan beszélt a nyilvánosság előtt számtalan sikertelen beültetési kísérletéről, míg végül 39 éves korában megszületett Coco nevű kislánya. Cox, aki 1999-ben ment feleségül David Arquette színészhez, sokáig azt nyilatkozta: a második gyerekkel már nem lesz képes végigcsinálni a tortúrát, ami a lombikbébiprogrammal jár, ezért inkább örökbe fogadnak. Az utóbbi időben azonban megváltozott a véleménye: „Szeretnénk még egy gyereket, és azt hiszem, ismét nekivágunk a mesterséges megtermékenyítésnek. Akkor is, ha tudom, mennyire nehéz. Ha nem sikerül, még mindig ott az adoptálás lehetősége. Nem tudom elképzelni az életem gyerek nélkül. Már nem is emlékszem rá, milyen volt négy évvel ezelőtt, a lányom jelent számomra mindent. Problémáim voltak a teherbe eséssel, a lombikbébiprogram kemény volt, de minden egyes pillanata megérte. Szeretném, ha Cocónak lenne testvére, mert mindig is arra vágytam, hogy sok gyerekem lesz, mint a mamámnak. Neki négy volt, de én beérem kettővel is.”

 

Brooke Shields is könyvet írt róla

Brooke Shields
Brooke Shields

Miután a méhnyakjáról rákgyanús sejteket távolítottak el, a Kék lagúna sztárja aggódni kezdett, hogy nem tud majd teherbe esni. Ezért választotta a mesterséges megtermékenyítést, amely a hetedik próbálkozás után végül sikerrel járt, és 37 éves korában megszülte a lányát, Rowant. A házaspárt annyira felszabadította a siker, hogy miután Brooke felépült szülés utáni depressziójából, természetes úton megfogant második kislányuk, Grier. Brooke Shields És csak hullott az eső könyvében számol be a teherbe eséssel és a szüléssel kapcsolatos lelki nehézségeiről. 

És a többiek?

Mariah Carey már évek óta próbál teherbe esni, de egyelőre nem járt sikerrel. Néhány héttel ezelőtt egy meddőségi klinika kapujában kapták a fotósok lencsevégre. Az első férje állítólag nem engedte gyermeket szülni, több abortuszon is átesett már. Nyíltan beszél róla, hogy bármit megtenne egy babáért, a klinikai vizsgálatok hírét sem tagadja.

Angelina Jolie és Brad Pitt ikrei nagy valószínűséggel lombikban fogantak, mert a sztárpár minél előbb szeretett volna újabb gyereket. Bár hivatalosan a mesterséges megtermékenyítés tényét sosem erősítették meg, mindenki ezt a verziót tartja életszerűnek, hiszen természetesen úton nagyjából egy százalék a valószínűsége az ikerszülésnek. Jessica Alba és Jennifer Lopez ikrei is lombikban fogantak.

Robert de Niro, Ricky Martin és Dennis Quaid ikreiről azt is tudni lehet, hogy béranya hordta ki őket, s ez a hír járja Nicole Kidman kislányáról is. 

Aki tagadja

Nicole Kidman
Nicole Kidman

Nicole Kidman terhessége alatt többször felmerült a gyanú, hogy valójában nem is terhes. A híresztelést egyrészt az táplálta, hogy nem igazán nőtt a hasa, és az is elég furcsa formájú volt, inkább műhasnak tűnt. Másrészt egy negyven feletti nő, aki korábban többször elvetélt, majd végre nagy nehezen teherbe esik, nem tart mindennap kemény futóedzéseket a terhessége alatt. Nem így viselkedik, aki végre, nagy nehezen teherbe esett. Másfél héttel a szülés után pedig már lapos hassal és hófehér, szűk csípőfarmerben jelent meg a nyilvánosság előtt, a melle sem nőtt meg látványosan, és egy deka súlyfelesleg nem volt rajta. A csípőfarmer azért is érthetetlen, mert az orvosi jelentések szerint császárral szült, az emiatt keletkező hasi seb pedig heteken át tisztul, és sokáig vérzik. Kidman a vádakat máig tagadja, és a szívtelen sajtót hibáztatja, amiatt, hogy egyszer majd a lánya, Sunday Rose is olvasni fogja ezeket a pletykákat. Azt mondta, a munkája miatt volt muszáj karcsúnak maradnia, és nem érti, honnan veszik, hogy császárral szült, hiszen a lányát természetes úton hozta világra (negyven felett, korábbi sorozatos komplikációk után, egy hollywoodi sztár, természetesen úton – hát persze!). Tom Cruise-zal kötött házassága idején lehetett tudni, hogy nagyon szeretnének saját gyereket, csak nem jön össze. A Cruise-Kidman kapcsolatot végig beárnyékolta a meddőség témája, ezért mindkét fél későbbi házasságánál hamar felbukkant a lehetőség, hogy béranyát vettek igénybe.

Lehet így, lehet úgy, szerintünk mégis egy a fontos: ők anyák akartak lenni, és remélhetőleg azokká is váltak, minden szempontból…

Zséda szeretne még egy babátMég több az e heti Nők Lapjából:

Zséda szeretne még egy babát »
D. Tóth Kriszta: Nemakaromnemakarom! »
Tamással, sülve-főve: Hóvégi hagymamaraton »
Májusi szépségkalendárium »
Házi kedvencekből gyerekjáték? »
Férfit vagy nőt válasszak? – Megtalálja a zsák a foltját! »

 
A Nők Lapjára itt fizethetsz elő »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top