Aktuális

Hidrogénautó Porsche ükunokájától

Újszerű üzleti modell is segítheti népszerűvé tenni, a Riversimple hidrogénautót, amelyet a Bogár tervezőjének ükunokája valósít meg.

Új hidrogénautót mutattak be Londonban. A városi közlekedésre kifejlesztett Riversimple végsebessége 80 km/óra, egyetlen feltöltéssel 320 kilométert képes megtenni. Üzemeltetése akkora fenntartási költséggel jár, mintha 0,9 liter benzin fogyasztana 100 kilométeren. A kilenc év óta fejlesztett kocsit egy hat kW teljesítményű üzemanyagcella hajtja, ez ugyan csak a töredéke a többi hidrogénhajtású modellbe szerelt cellának, viszont a fejlesztők szerint néhány kondenzátor segítségével elegendő a mindössze 320 kg súlyú modell működtetéséhez.

 

Hidrogénautó Porsche ükunokájától

Az autó fejlesztésének jelentős részét Sebastian Piech finanszírozta, aki nem más mint a világ egyik első elektromos autóját és első népautóját, a VW Bogarat is tervező Ferdinand Porsche ükunokája.

Igazi érdekesség, hogy a környezetbarát jármű terveit a fejlesztők egy nonprofit alapítványon keresztül bárki számára elérhetővé tennék, aki gyártaná azt. Azt szeretnék elérni, hogy a városi autókat több kisebb, különböző országokban működő vállalkozás készítse el. Engedélyezné a  gyártóknak, hogy a helyi piacoknak megfelelően változtassanak az autó tervein, ha a fejlesztéseket megosztják a többi, a járművet gyártó vállalkozással.

A fejlesztők szerint ezzel hosszú életű és megbízható autók születhetnének.

 

További képekért és videókért kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top