A szív-érrendszeri betegségek tüneteinek kialakulását (érelmeszesedés-infarktus-agyvérzés) éveken át tartó kóros folyamat előzi meg. Ennek a folyamatnak lényeges eleme a vér koleszterin- tartalmának alakulása.
A vérzsírok alakulása életmód terápiával, ezen belül étrenddel is befolyásolható. Elsősorban javasolt a napi koleszterin bevitel csökkentése 300 mg alá, kialakult betegség esetén 200 mg alá. A megelőzés fontos eleme a rost gazdag – zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt és gabonarostot -, és növényi olajokat is tartalmazó táplálkozás. A vízoldékony rostok hatására javul a vérzsírok koncentrációja, csökken a vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A növények, a rostok mellett, az állati eredetű koleszterinhez hasonló kémiai szerkezetű növényi szterineket (hivatalos nevükön: fitoszterolok) is tartalmaznak. Régóta ismert, hogy megfelelő mennyiségű fitoszterin elfogyasztása csökkenti az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szintet.
Egy átlagos „nyugati” étrend kb. 150 mg szterolt tartalmaz, a vegetáriánus étrend kb. 550 mg-t (hazai adatok nincsenek).
A hatékony csökkentéshez szükséges mennyiség napi legalább 1 200 mg, melyet a természetes források – szezámmag, lenmag, préselt növényi olajok- mellett, növényi szterineket tartalmazó étrend-kiegészítők formájában is biztosíthatjuk. A napi szterol bevitel ne legyen 3 g-nál több, mivel a többlet bevitel nem eredményez további koleszterincsökkenést. A megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcsfogyasztással megakadályozható a szérum karotinoid-szint esetleges csökkenése is.
Fitoszterin tartalom 100 g termékben
- Összes fitoszterin (mg)
- Búzacsíra étolaj 550
- Dió 269
- Földimogyoró 176
- Kukoricacsíra étolaj 850
- Lenmagolaj 430
- Napraforgóolaj 620
- Szezámmag étolaj 732
- Szója olaj 340
- Tökmag 264
Forrás: Új Tápanyagtáblázat szerk. Rodler I. Medicina 2005