Aktuális

1000 magyar nőt érint az implantátum-botrány

Magyarországra is exportáltak attól a francia cégtől, amely nem megfelelő mellimplatátumokat gyártott. A francia hatóságok bezárták azt a céget, amelynek nemrég visszahívták a termékeit.

Ha arra gyanakszol, hogy probléma lehet a mellimplantátumoddal, nem tudod, mit tegyél, fordulj hozzánk bizalommal, és írj a nlcafe@sanomabp.hu címre.

A Poly Implant Prothese (PIP) nevű vállat nem bevizsgált szilikont használt a mellimplantátumokhoz. A dél-francia cég 66 országba exportálja termékeit, köztük Magyarországra is. Megkerestük az itthon a terméket forgalmazó Vidal Medical Kft.-t, akik igyekeznek csitítani a pánikhangulatot, ami az utóbbi két napban tombol körülöttük. Dr. Karvász Tamás, a cég ügyvezetője, aki egyébként gyakorló plasztikai sebész, úgy véli, egyáltalán nincs ok az ilyen mértékű ijedtségre.

Állítása szerint az ő praxisában nem jelentkezett nagyobb számban az amúgy normális esetekben is néha előforduló szakadás. Egyébként mintegy ezer nőt érinthet ez a probléma Magyarországon, akiknek az implantátuma 2006 után, nem bevizsgált szilikonnal készült. De azt javasolják mindenkinek, aki átesett ilyen jellegű plasztikai beavatkozáson, hogy keresse fel az orvosát, aki ultrahanggal kontrollvizsgálatot végez. Fontos! A francia egészségügyi hatóság sem rendelte el az implantátumok azonnali kivételét vagy eltávolítását.

1000 magyar nőt érint az implantátum-botrány

Dr. Karvász elárulta, szerinte a botrány még jót is tesz. A szépészeti műtétekre vállalkozó hölgyek hajlamosak az ajánlott éves kontrollt elmulasztani, ha nincs panaszuk -most viszont ijedtükben sokan keresik fel újra a műtétet végző sebészt.

A szakadást jelző tünetek egyébként általában helyileg jelentkeznek: megduzzadhat az emlő, folyadék halmozódik fel és/vagy megduzzad a mellkörnyékén a nyirokcsomó. Ilyen esetben sürgősen fel kell keresni a szakembert, aki a beavatkozást elvégezte.

Megkerestük dr. Pap Péter plasztikai sebészt is, aki a Medaesthetic Kft. tulajdonosa is, ez a cég egy másik francia márka, az Arion forgalmazója. „Egyértelmű, hogy nem lehet felelőssé tenni sem a beültetést végző orvost, sem a magyar forgalmazót – jelentette ki. – Ugyanakkor jogos a kérdés: Ki vállalja, az anyagi felelősséget, ha valakinél mégis cserére lesz szükséges, illetve bármilyen szövődmény lép fel, és korrekcióra szorul? A gyárat sem lehet perelni, hiszen azt időközben bezárták.”

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top