nlc.hu
Aktuális
Tikkasztó kánikula az extrém esőzések után

Tikkasztó kánikula az extrém esőzések után

A katasztrófahelyzetet teremtő, folyamatos májusi esőzések után most úgy tűnik, tartósan marad a nyári meleg. Ha úgy érezzük néha, hogy már-már elviselhetetlen a kánikula, akkor gondoljunk arra, hogy a legforróbb nyári napon 2007-ben 41,9 fokot mértek hazánkban.

A májusi rekordmennyiségű csapadék, és a borongós június után hirtelen jött a kánikula, de valójában ez az évszaknak megfelelő hőmérséklet. Véber István meteorológus megerősítette, hogy a 30 fok körüli hőmérséklet tartósan maradhat, de helyenként előfordulhatnak még záporok, zivatarok.

Az extrém esőzések után tikkasztó kánikula

 

Hazánkban azonban mértek már jóval magasabb értékeket is a nyári napokon: 2007-ben, július 20-án például 41,9 fok volt Kiskunhalason, ez az eddig mért abszolút maximum. De a szélsőségeknek itt nincs vége: a legtartósabb kánikula összesen 19 napig tartott Pécsen, 1946-ban, átlagosan 30 fok körüli hőmérséklettel. Kékestetőn az abszolút maximum 31,4 fok volt, szintén 2007-ben, azon a bizonyos július 20-án.

Ha a nyári rekordokat túl riasztónak éreznénk, gondoljunk arra, hogy a leghidegebb téli napon a minimumhőmérséklet a Miskolc környéki Görömbölytapolcán 1940. február 16-án alig érte el a -35 fokot.

Magyarországon a napi középhőmérséklettől függ a hőségriasztás foka.
Másodfokú hőségriasztás akkor van érvényben, ha egy napon a középhőmérséklet eléri a 27 fokot, vagy három egymást követő napon 25 fok a napi középhőmérséklet.
Harmadfokú riasztást pedig akkor rendelnek el, ha több egymást követő napon 27 fok az átlaghőmérséklet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top