Aktuális

Tízből kilenc magyar elítéli, ha a főnöke túl kíváncsi

A magyarok többsége felháborítónak tartja, ha főnöke nyomon követi online közösségi életét. Azonban a nők egyetértenek a munkahelyi internetes korlátozásokkal.

A Barátikör.hu több mint kétezer tagja, férfiak és nők vegyesen nyilatkoztak munkahelyi internetezési szokásaikról. Arra a kényes kérdésre, hogy a munkaadó követheti e beosztottja online közösségi tevékenységeit, szinte egyöntetű válaszok születtek. A megkérdezettek csupán egytizede gondolja úgy, hogy főnöke teljesen joggal olvashatja a munkaidőben közzétett üzenőfali bejegyzéseket. A magyarok túlnyomó része ellenzi, hogy felettese megfigyelje internetes közösségi életét.

Tízből kilenc magyar elítéli, ha a főnöke túl kíváncsi

 
Különösen igaz ez a harmadik ikszet taposókra. Ők sérelmezik a legjobban, ha a munkaadójuk követi őket az interneten. A huszonéveseket is zavarja, ha a magánéletük és a munkájuk összefonódik a közösségi oldalakon, ám úgy vélik, nem nagyon tehetnek ellene. A nők életkortól függetlenül elővigyázatosak, jobban odafigyelnek arra, mit tesznek közzé a saját profiljukon.
 
A felmérésből az is kiderül, hogy kétszer annyi férfi lóg folyamatosan az interneten munkaidőben is, mint ahány nő. A férfiak érezhetően aktívabbak a nőknél a közösségi oldalakon, ráadásul jobban kiaknázzák a webkettő adta lehetőségeket, például üzleti kapcsolatépítésre. Ennek megfelelően a férfiak munkahelyi szüneteiket szívesebben töltik a kibertérben, mint a konyhában. A nők ilyenkor inkább munkatársaik társaságát keresik, mintsem egy újabb ismerőst valamelyik közösségi portálon.

Tízből kilenc magyar elítéli, ha a főnöke túl kíváncsi

 
Ez részben magyarázza a munkahelyi internetkorlátozással kapcsolatos vélekedést is: a női munkavállalók majdnem fele ért egyet azzal, hogy az internethasználat szabályozása automatikusan javítja a munkamorált is. Más azonban a helyzet a munkaadói oldalon: főnökként a férfiak szigorúbbak a munkahelyi böngészés terén.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top