Aktuális

Nincs kibúvó, ez tényleg kötelező!

2009. évi LXII törvény szerint, minden Magyarországi telephelyű gépjárműre kötelező felelősség biztosítást kell kötni. Ezzel fedezve azokat a károkat, amelyek a mi hibánkból keletkeztek egy másik gépjárműben vagy személyben.

A kötelező biztosítás a nevét is ezért kapta, hiszen nem önkéntes, mint a casco, hanem az állam kötelez bennünket, hogy az okozott kárt biztosan fedezni tudjuk. Amíg a cascónál nem számít melyik fél volt a hibás a károkozásnál, a kötelező biztosítás akkor fedezi a kárt, ha egyértelműen mi voltunk a hibásak.

Amikor összetörik, az autó bizony nem kevés pénzbe kerül a javítás, amikor pedig nemcsak a mi autónkban keletkezik kár, hanem egy másik gépjármű is sérül, akkor pedig ezek a költségek megsokszorozódhatnak.

 

Nincs kibúvó, ez tényleg kötelező!

 

A balesetek legnagyobb százalékát a rosszul megválasztott sebesség okozza, vagyis az, hogy túl gyorsan vezetünk. Egy kis odafigyeléssel, és nagyobb körültekintéssel a balesetek száma is csökkenthető lenne. Sajnos azonban néha még ez sem elég, hiszen a kedvezőtlen útviszonyok, a kátyúk vagy éppen a rossz időjárás miatt is megtörténhet, hogy képtelenek vagyunk uralni az autónkat. Amikor bekövetkezik a baleset, az az első, hogy tisztázzuk melyik fél volt a hibás. Ez azért fontos, mert ő fogja adni a betétlapot, ami alapján a biztosítója kifizeti a másik autós kárát. Ha nem egyértelmű, hogy ki vállalja a felelősséget, vagy személyi sérülés történt, inkább hívjunk ki rendőrt, aki segít eldönteni a kérdést, illetve felveszi a jegyzőkönyvet.

A károkozás elismerése azt jelenti, hogy a károkozó biztosítója fogja rendezni a költségeket. Ezért nagyon fontos, hogy mindig ellenőrizzük, hogy nálunk van-e a kötelező biztosítást igazoló szelvény, illetve, hogy a másik fél rendelkezik-e kötelező biztosítással. Előfordulhat ugyanis, hogy díj nemfizetés miatt, vagy más okból nem rendelkezik valaki kötelezővel.

Ha úgy adódna, hogy a károkozónak (akkor is, ha mi vagyunk a károkozók) nincs igazolása a kötelező biztosítás befizetéséről, minden esetben kötelesek vagyunk rendőrt hívni, aki számítógépes rendszerrel lekérdezheti, hogy érvényes-e a biztosítás.

Ezek alapján egyértelmű, hogy a kötelező biztosítás körültekintő megkötése nagyon fontos. Mivel nagyon sok biztosító van a piacon, bizony nehéz kiválasztani a legmegfelelőbbet. Érdemes tehát alkusz céghez fordulni, aki kapcsolatban áll minden biztosítóval és segít megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet. A kötelező biztosítások között természetesen a legolcsóbbak a legnépszerűbbek, de mindenképpen olvassuk el az ajánlatokat, és olyan céget válasszunk, amelyikre tényleg számíthatunk, ha bajba kerülünk

Új termék a piacon

A biztosítási piacon 2010 augusztustól hozzáférhető lesz online formában kalkulálhatóan, az az új termék, mely lehetőséget nyújthat, hogy az értéküket biztonságban tudják azok is, akik nem szeretnének nagyobb összeget áldozni gépjárművük védelmére. Ez a casco biztosítás kedvező áron és nagyon egyszerűen fog kapcsolódni a kötelező biztosításunkhoz, így érdemes lesz figyelni a róla szóló híreket. Nagyon sok autós számára fog megoldást jelenteni a casco és a kötelező biztosítás megkötéséhez.

További információk a www.pba.hu honlapon >>>

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top