Aktuális

Átutalásos fizetés belföldön és külföldre

A leggyakoribb fizetőeszköz a készpénz, illetve manapság már a bankkártya is, de ez mellett nagyon fontos fizetési mód a banki átutalás, amely az egyik bankszámláról egy másik bankszámlára történő pénzfizetést jelenti.

A banki átutalásnál készpénz forgalom nem keletkezik. A banki átutalás ugyanis, azt jelenti, hogy megbízást, vagy megbízásokat adunk a bankunknak, hogy az általunk megnevezett jogosultnak, az általunk megszabott időpontban egy általunk meghatározott összeget átutalás útján teljesítsen.

Ez a megbízás lehet eseti, vagyis egy alkalommal, de lehet rendszeres is, ami azt jelenti, hogy ugyanannak a számlatulajdonosnak rendszeresen utaljunk pénzt, mondjuk minden hónap x.-ik napján. Ez a rendszeres átutalás alkalmas arra, hogy a fontos, határidőre történő pénzfizetést ne felejtsük el.

Átutalással a saját számlánkról utalhatunk, egy másik, de szintén saját bankszámlára. Utalhatunk a saját bankunkon belül egy másik számlatulajdonos számlájára, illetve utalhatunk a saját bankszámlánkról, egy másik bankban vezetett számlára is. Ezeket azért fontos kiemelni, mert a tranzakciók költségét ez határozza meg.

Az átutalásnál meg kell adnunk a saját nevünk mellett a bankszámlaszámunkat, és természetesen a jogosult nevét és bankszámlaszámát is. Ez mellett az összeget és a dátumot is meg kell határoznunk, hogy a tranzakció végrehajtható legyen. Mindig ügyeljünk arra, hogy legyen fedezet a bankszámlánkon, mert ha a bank megpróbálja teljesíteni az átutalást, de nincs rajta fedezet, akkor a tranzakció sikertelen lesz, vagyis a mi hibánkból nem lesz teljesíthető.

 

Átutalásos fizetés belföldön és külföldre

2002 óta a külföldi átutalásokat IBAN – nemzetközi bankszámlaszám (International Bank Account Number) segítségével tudjuk lebonyolítani. Az IBAN használata elősegíti az Európán belüli nemzetközi fizetési ügyletek pontos, gyors, hatékony lebonyolítását, így csökkentve az ügyletek résztvevőinek banki költségeit. A magyar szabvány szerinti IBAN 28 jegyből áll, és csak akkor érvényes, ha teljes terjedelmében használjuk, tehát az IBAN záró nullái nem hagyhatók el.  Az euroövezet országain belül nincs különbség a hazai és a külföldi átutalások díja között, de más a díj, ha az Unión belülre, de az eurozónán kívülre utaljuk át a pénzt.

Külföldi utalásnál tehát mindig meg kell adni a nemzetközi számlaszámot – IBAN, illetve a bank nevét, címét, valamit a SWIFT kódját is. A SWIFT kód, vagy más néven BIC kód a bankok azonosítására szolgál.

Az IBAN azonosító kóddal együtt használva a SWIFT-kód lehetővé teszi, hogy nemzetközi viszonylatban is olyan bankközi forgalmat lehessen lebonyolítani, melynek költsége az igénybevevő részére gyakorlatilag nem haladja meg a belföldi bankforgalom költségét.

 

Tarts velünk a jövő héten is! Folytatjuk!

 

Előző cikkeink:

Legyen biztonságos az internetes vásárlásunk! >>>

Védd meg magad a tolvajoktól! >>>

Hitelkártya vagy bankkártya >>>

Adósságrendező hitel, tényleg segít megoldani a problémát? >>>

THM és amit tudni kell róla >>>

Devizahitel -miért csapolja meg a családi kasszát? >>>

Elektronikus bank, a 21. század szolgáltatása >>>

A jövőnk a mi kezünkben is van >>>

Hogyan fektessük be a pénzünket? >>>

Lehet jóbarát a bankkártya? >>>

Amikor nincs más kiút, csak a hitel >>>

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top