Aktuális

Mit tudsz az állampapírokról és a kötvényekről?

A kötvény az az értékpapír, a mi hitelviszonyt testesít meg. Vagyis olyan, mintha valakinek egy nagyobb összeget adnánk kölcsön, és ennek a feltételeit papíron rögzítjük is. A legfontosabb természetesen a névérték, a futamidő és kamat.

Ha az értékpapír, kötvény az állam által kerül kibocsátásra, akkor állampapírról és államkötvényről beszélünk.

Mit tudsz az állampapírokról és a kötvényekről?

Az állampapír

Amikor állampapírt veszünk, az éppen olyan, mintha az államnak adnánk kölcsön. Mivel az állam mindig visszafizeti a tartozását, így nincs benne rizikó, ami azt is jelenti, hogy nem számíthatunk túl magas kamatra sem. Tehát az állampapírok szinte kockázatmentesek, de éppen ezért nem is kecsegtetnek túl nagy haszonnal.

 

Kincstárjegy

Kincstárjegynek nevezzük azt az állampapírt, amelynek futamideje nem haladja meg az egy évet. Lehet kamatozó illetve nem kamatozó. A két változat közötti különbség abból fakad, hogy a megjelölt pénzösszegen kívül, kamatot is kapunk a lejárat végén vagy sem. A Kamatozó Kincstárjegy egyéves futamidejű, fix kamatozású állampapír. Ez azt jelenti, hogy a futamidő végén kerül kifizetésre a névérték és annak fix összegű kamata, egyszerre.

Államkötvény

Azok az állampapírok, amelyek futamideje hosszabb, mint egy év, Államkötvénynek nevezzük. A Magyar Államkötvények 3, 5, 10 és 15 éves futamidővel kerülnek értékesítésre. Ezek alapján tehát a közép- és hosszúlejáratú kötvények közzé tartoznak. A kötvény alapcímlete 10.000,- Forint.
A fix kamatozású államkötvények általában évente kétszer fizetik ki a kamatot, amelynek mértéke előre rögzített, a tőkét pedig egy összegben, a futamidő lejártakor kapja meg a tulajdonos. Ezzel szembe, ha változó kamatozású államkötvényt választunk, akkor csak azt tudható, hogy milyen módon és mikor kerül sor a kamat megállapítására, de a pontos összeget előre nem tudhatjuk.

A legújabb Magyar Államkötvények nyomtatott formában nem kerülnek kibocsátásra, csak értékpapír számlán vannak nyilvántartva.

 

 

Előző cikkeink:

10% már elég a gondtalan élethez?  >>>

Tudj meg többet a folyószámláról!  >>>

Átutalásos fizetés belföldön és külföldre >>>

Legyen biztonságos az internetes vásárlásunk! >>>

Védd meg magad a tolvajoktól! >>>

Hitelkártya vagy bankkártya >>>

Adósságrendező hitel, tényleg segít megoldani a problémát? >>>

THM és amit tudni kell róla >>>

Devizahitel -miért csapolja meg a családi kasszát? >>>

Elektronikus bank, a 21. század szolgáltatása >>>

A jövőnk a mi kezünkben is van >>>

Hogyan fektessük be a pénzünket? >>>

Lehet jóbarát a bankkártya? >>>

Amikor nincs más kiút, csak a hitel >>>

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top