Aktuális

Érdekességek UV fény alatt

Az előző cikkünkben már érintőlegesen beszéltünk arról, hogy melyek azok az elemek, amelyek segítségével megállapítható, hogy egy bankjegy igazi vagy hamis. Most folytatjuk a biztonsági elemek bemutatását.

Üzletben, szórakozóhelyen esetleg a piacon, érdemes egy pillantást vetnünk a visszakapott bankjegyre, persze, ha tudjuk, mire figyeljünk oda.

A legalapvetőbb különbség a valódi és a hamis pénz között, hogy ez utóbbit nem igazi bankjegypapírra nyomtatják, és a nyomtatási technika is inkább csak egy színes fénymásoló vagy printer. Mivel nem metszetnyomással készül, ezért a felületén nem tapintható a festékvastagság. A bankjegyet megnézhetjük úgy is, hogy a fény felé tartjuk. Ilyenkor a biztonsági szálat, a vízjelet, a rejtett képet és a fémcsíkon lévő nyomatot is meg tudjuk nézni.

Természetesen vannak olyan biztonsági elemek, amelyek ellenőrzéséhez UV lámpára van szükség, vagy más segédeszközre. Az UV lámpás ellenőrzést a bankok folyamatosan használják, így azt már sokszor észrevehettük, hogy valami fontos dolgot kimutat a bankjegyről a lámpa.

Érdekességek UV fény alatt

Az UV lámpa fénye alatt elég egy pillantás, és máris kiderül, hogy a bankjegy tartalmaz-e optikai fehérítőt, és a fluoreszkáló nyomatrészeket és jelzőrostokat is megvizsgálhatjuk vele.

A fluoreszkáló nyomatrészek azok, amelyekről a legkevesebbet hallani, pedig igazán érdekes látványt nyújtanak. Narancsszínben fluoreszkál a két betűből és 7 számjegyből álló vízszintes sor az előoldal bal sarkához közel, míg zöldeskéken fluoreszkálnak az alnyomatok és a vízjelmezőben az az ábra is, amely témájában kapcsolódik a bankjegyen szereplő történelmi személyhez.

Akinek van otthon UV lámpája nyugodtan próbálja ki, érdemes ebben a fényben is megtekinteni a bankjegyeinket, és rájönni vajon melyik címlet vízjelmezőjében sétál egy pár korabeli öltözetben, esernyővel, vagy melyik bankjegyen szerepel a csőrében gyűrűt tartó holló?

Ha minden bankjegyet végignézünk láthatjuk még az esztergomi bazilika kupoláját, a Lánchíd pillérjét, lovas kuruc vitézt, de még egy páncélozott kart is, amely egy kardot markol.

És van mégegy érdekesség, amiről kevesen tudnak!

A csökkentett látóképességűeket segítő azonosító jel. Ez a jel valamennyi bankjegyünkön szerepel. A hátoldalon található a vízjel mellett, és olyan metszetmélynyomással készül, ami tapintható. Címletenként eltérő körök, négyzetek, háromszögek és vonalak alkotják, ezt a különleges jelrendszert.

 

 Forrás

 

Előző cikkeink:

Ne legyél pénzhamisítás áldozata!  >>>

Túlélheted frankhitellel? >>>

Dolgozzon helyettünk a pénzünk, éljünk jobban a hozamból >>>

Mit tudsz az állampapírokról és a kötvényekről? >>> 

10% már elég a gondtalan élethez?  >>>

Tudj meg többet a folyószámláról!  >>>

Átutalásos fizetés belföldön és külföldre >>>

Legyen biztonságos az internetes vásárlásunk! >>>

Védd meg magad a tolvajoktól! >>>

Hitelkártya vagy bankkártya >>>

Adósságrendező hitel, tényleg segít megoldani a problémát? >>>

THM és amit tudni kell róla >>>

Devizahitel -miért csapolja meg a családi kasszát? >>>

Elektronikus bank, a 21. század szolgáltatása >>>

A jövőnk a mi kezünkben is van >>>

Hogyan fektessük be a pénzünket? >>>

Lehet jóbarát a bankkártya? >>>

Amikor nincs más kiút, csak a hitel >>>

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top