Aktuális

5 tipp, hogy ne merüljön a mobilod!

Ha odafigyelsz arra, hogy spórolj a mobilod energiájával, nem csupán a környezettel teszel jót, de azt is elkerülheted, hogy pont a legfontosabb helyzetekben hagyjon cserben a telefonod.
Összegyűjtöttünk pár tippet arra vonatkozóan, hogyan tudod csökkenteni a telefonod energia-felhasználását, azaz hogyan merül kevésbé a telefonod. Némelyik triviálisnak tűnhet, de érdemes végignézni a legalapvetőbb helyzeteket is.

5 tipp, hogy ne merüljön a mobilod!1. Csökkentsd a telefon kijelzőjének fényerejét, ha van benne ilyen beállítási lehetőség! A nagyon erős háttérvilágításra csak tűző napfényben van szükség. (Néhány telefon magától odafigyel erre úgynevezett luminancia-szabályzó segítségével: az apró szenzor felméri a környező fényviszonyokat, és annak megfelelően igazítja a háttérvilágítást.)

2. Ha abbahagyod a telefonod nyomkodását, egy idő után “kialszik” a háttérvilágítás, azaz készenléti módba vált a mobil. A készenléti módba kapcsolás várakozási idejét is érdemes a lehető legrövidebbre állítani, hiszen a hosszú, felesleges díszkivilágítás is fölöslegesen fogyasztja az energiát.

3. Kapcsold ki azokat a hangokat, amelyekre nincs szükséged – ezek is az akku tartalmát merítik ugyanis. A billentyűzet hangja nem csupán fölösleges a legtöbb esetben, de idegesítheti is a környezetünkben lévőket. Hasonló okokból érdemes a mobil hangerejét is közepesre állítani, ha éppen nem valamilyen forgalmas helyen mászkálsz, hanem mondjuk otthon vagy az irodában ülsz.

4. Kapcsold ki az olyan energiazabáló funkciókat, amiket éppen nem használsz, mint például a Bluetooth vagy Wi-Fi (WLAN) – ezek az egyik legdurvábban energiaigényes szolgáltatások. Ha szoktad a telefonodon nézni az e-maileket, hosszabbra állíthatod a mailbox frissítési idejét is, hogy kevesebben fogyasszon a mobil.

5. Ha repülőgépen utazol, vagy olyan helyen jársz, ahol egyébként sincs térerő, kapcsold be a legtöbb mobilon már megtalálható repülőgép üzemmódot, hogy ne “erőlködjön” fölöslegesen a telefon a jel megtalálásával. Ilyenkor használhatod az olyan funkciókat, amihez nem kell hálózat, például hallgathatsz zenét vagy nézegethetsz képeket, a készülék mégsem dolgozik azon feleslegesen, hogy valamilyen hálózatot találjon.

Lehet, hogy apróságnak tűnnek ezek a beállítások, de sok kicsi sokra megy. A Nokia mérései szerint körülbelül 15 százaléknyi energiát takaríthatunk meg azzal, ha megfelelően beállítjuk a háttérvilágítást, és akár 30 százalékot is spórolhatunk, ha kikapcsoljuk a szükségtelen alkalmazásokat.

Ha a telefonunkat hetente négy órán át töltjük, akkor a Nokia mérései szerint éves viszonylatban körülbelül 800Wh energiát emésztünk fel. Ez ugyan nem egy tetemes mennyiség (egy 60W-os égő azonos ideig való üzemeltetése, évente 12 480Wh energiát használna fel), de mégis számít.

Fontos apróság a töltéssel kapcsolatban, hogy érdemes kihúzni a konnektorból a töltőt, ha a telefon már “jóllakott”. Vannak olyan mobilok, amelyek erre hangjelzéssel figyelmeztetnek, illetve a Sony Ericssonnak van olyan mobiltöltőja, ami “kikapcsol”, azaz nem vesz fel több áramot, amikor már nincs rá szükség. Bővebb információt a környezetbarát mobilokról szóló összeállításunkból tudhatsz meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top