Aktuális

Megúszhatjuk a parkolási díjat?

Lehetséges, hogy némi trükkel (és nem túl tiszta lelkiismerettel) viszonylag olcsón megúszhatjuk, ha jegy nélkül parkolunk? Kollégáink utánajártak, és kipróbálták a szolgáltatást.
Lehet utálni a fizető parkolókat, a városban körözve, parkolóhelyet vadászva elmerenghetünk azon, mennyire hatékony megoldás ez a belvárosi forgalom szabályozására. Van aki vallási, lelkiismereti, vagy a jó ég tudja milyen megfontolásból nem is fizet a parkolásért. A parkolóőrök persze nem alszanak, ha kiszúrják a potyázót, máris jön a fénykép, mikulás-csomag. De innen szép nyerni, és a lógós autós még komoly segítségre is számíthat egy weboldal személyében.

Jegybiznisz

Tegyünk egy próbát, nézzük, hogyan lehetne ingyen parkolni Budapesten. Az ajánlott oldal dizájnját, tematikáját elnézve az Emberibb Parkolásért Mozgalom korábbi weblapja ugrik be, talán nem véletlenül. Korábban nekik is volt hasonló jegy-adatbázisuk, de az egy ideje már nem működik.

(Cikkünk megjelenése után kaptunk egy visszajelzést, miszerint: “Az EmPaMo soha sem tartott fenn parkolójegy-nyilvántartást. A WEB-en tőlünk függetlenül létezik egy ilyen nyilvántartás, mely most is működik és teljesen ingyenes. WEB-lapunkról, azaz empamo.hu-ról mutat ugyan rá egy link, de használatát semmiképpen nem javasoljuk törvényességi okokból.
További jó együttműködésben bízva kívánok Önöknek:Baleset- és parkolóőr-mentes közlekedést!
Murányi József, főtitkár, Emberibb Parkolásért Mozgalom)

A kezdőlap tanúsága szerint kis híján ezer regisztrált felhasználó látogatja a parkolójegyinfót, és nagyjából kétszáz darab feltöltött jegy található az adatbázisban. Bár a parkolótársaságok a korábbi jegyadatbázist rendszeresen ellenőrizték és hiába kopogtatott az ügyfélszolgálaton valaki az így beszerzett jeggyel, ott jó eséllyel nem fogadták azt el. A mostani rendszer már ennél bonyolultabb, nem könnyű megtudni, miféle jegyek is vannak a tarsolyukban.

Mit kell tenni, ha nem akarunk fizetni a parkolásért?

Ahhoz, hogy a bajba került autós is szét tudjon nézni a feltöltött jegyek között, először is regisztrálni kell. Regisztráció után jön a feketeleves, ugyanis ez a szolgáltatás fizetős, csak a regisztráció és a jegyfeltöltés van ingyen. Ha vállaljuk, hogy négy darab, egy hónapnál nem régebbi jegy adataival mi is hozzájárulunk a gyűjteményhez, akkor mindössze 475 forintért egy hónapon keresztül keresgélhetünk magunknak parkolójegyet. Ugyanezért, jegyfeltöltés nélkül 1875 forintot kell emelt díjas sms formájában befizetni. Az oldal üzemeltetői szerint ez egy- ,illetve négyórás belvárosi parkolás árával egyenértékű.

Kamu, vagy tényleg működik?

Hogy kiderüljön, mekkora eséllyel találunk magunknak a büntetéstől megmentő jegyet, mi is regisztráltunk az oldalon. Túltettük magunkat a feltöltendő négydarabos minimumon is, amellyel kapcsolatban nem árt megjegyezni, hogy senki nem ellenőrzi, milyen adatokat adunk meg. Így jó eséllyel a kétszáz darabos készletben is gazdagon találhatóak kamu, nem létező jegyek. Közben a telefonomról megírtam életem első emelt-díjas, nullahat-kilencvennel kezdődő számra küldött szöveges üzenetét is. Mentségemre szóljon, hogy nem Pongó kiszavazásáért fizettem ki közel ötszáz forintot, hanem nemes célra ment a pénz, az Önök tájékoztatására.

A rendszer használata elég utálatos, de ezt az üzemeltetők sem tagadják. Szerintük a bonyolult használat elveszi a parkolócégek kedvét attól, hogy a meglévő jegyek adatai között kutakodjanak. Be kell valljuk, az ötlet nem is rossz, hiszen mi sem tudtunk meg sokat arról, hogy pontosan mekkora és milyen friss készletből lehet válogatni. Arról meg végképp semmit nem tudni, hogy ha az oldalon találunk is megfelelő jegyet, az valóban létezik-e. Ha mégis mázlink van, akkor a tulajdonosnak értesítést küld az oldal, és megkezdődhet az alkudozás.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top