Aktuális

A legsúlyosabb ipari katasztrófák – itthon és a világban

Seveso, Bhopal, Csernobil – minden idők legsúlyosabb ipari katasztrófái ezrek halálát és százezrek megbetegedését okozták. Az itthoni szennyezések tömeges halpusztulással és az ökológiai egyensúly megbontásával jártak – egészen október 4-éig. A legsúlyosabb ipari katasztrófákat gyűjtöttük most össze.

Az első gyárak és bányák megnyitása óta az ipari katasztrófák az emberiség történelmének legszomorúbb fejezetei között szerepelnek. Amíg a mit sem sejtő munkások és a környék lakói akár az életükkel is fizethetnek, addig a károkozókat szinte sohasem sikerül felelősségre vonni.
Összegyűjtöttük a közelmúlt legsúlyosabb ökológiai katasztrófáit – volt miből válogatni itthon és külföldön is.

A 4 legsúlyosabb ipari katasztrófa a nagyvilágban

Dioxinmérgezés Sevesóban
A TCDD, köznapi nevén dioxin az egyik legveszélyesebb ipari melléktermék. Más mérgekkel ellentétben a dioxin lassan öl: a szervezetből nem tud kiürülni, megtámadja viszont az immunrendszert, rákkeltő, génkárosító hatású, mutációkat és fejlődési rendellenességet okoz.
1976-ban az észak-olaszországi Seveso városában minden addiginál súlyosabb vegyipari baleset történt. A svájci Hoffman-La Roche leányvállalatának, az Icmesának az üzemében két kilogramm TCDD került a levegőbe, aminek következtében 193 ember súlyosan, 447 ember pedig könnyebben sérült meg. A szennyezés hatása hosszú távon még ennél is szörnyűbb volt: az újszülött gyermekek körében nőtt a fejlődési rendellenességek aránya, és 20 százalékkal emelkedett a koraszülések, vetélések száma is. A baleset következtében 600 embert telepítettek ki, körülbelül 37 ezren szenvedtek valamilyen károsodást, 80 ezer háziállatot pedig el kellett pusztítani.

Halálos rovarirtó szer – a bhopali tragédia
1984. december 3-án hajnalban az indiai Bhopal városának lakói fojtó, fullasztó érzésre ébredtek, a szemüket valamilyen láthatatlan anyag marta, sokukra pedig hányási roham tört rá. A Union Carbide üzeméből valamivel éjfél után kiszivárgó mintegy 40 tonna rovarirtó szer – a peszticidek közé tartozó súlyos méreg – a becslések szerint körülbelül 8 ezer ember azonnali halálát okozta, és legalább 20 ezren vesztették életüket néhány évvel a szennyezés után.

A legsúlyosabb ipari katasztrófák – itthon és a világban

A születési rendellenességek száma ugrásszerűen megnőtt, és körülbelül 120 ezren betegedtek meg a mérgezés következtében. Egy néhány hónappal ezelőtt közzétett felmérés szerint Bhopal környékén még ma is jelentős szennyezés mérhető. Az itt élő nők többségének nincs szabályos ciklusa – a peszticidek ugyanis hormonális eredetű megbetegedéseket okoznak.

A legsúlyosabb ipari katasztrófák – itthon és a világban

A legsúlyosabb ipari katasztrófák – itthon és a világban

A világ eddigi legsúlyosabb vegyipari katasztrófájának felelőseit idén nyáron, 25 évvel a tragédia ítélték el. A Union Carbide cég hét indiai alkalmazottja két év börtönt kapott, a cég akkori vezérigazgatója, az amerikai származású Warren Anderson azonban ma is szabadlábon van, és az USA-ban luxuskörülmények között él.

Csernobil – minden idők legsúlyosabb atombalesete
Amíg Seveso vagy Bhopal tragédiáját „biztos távolságból” szemlélhettük, addig a csernobili atomrobbanás utáni rettegést 1986-ban Magyarország teljes lakossága megélhette.

A katasztrófa előtt
A katasztrófa előtt

A Szovjetunió titkolózása és a kádári tájékoztatás hiányosságai miatt az atomsugárzástól való félelem sokakban még ma is elevenen él – pedig az időjárási viszonyoknak köszönhetően Magyarország a környező országokhoz képest jóval kisebb sugárterhelést kapott. Ami biztosan tudható: a robbanás és a mentőakció következtében 47-en meghaltak, a Csernobil környékéről kitelepítettek körében pedig nőtt a leukémiás és a pajzsmirigyrákos megbetegedések száma.

A mai napig erős a sugárzás a kihalt városban és az erőműnél
A mai napig erős a sugárzás a kihalt városban és az erőműnél

Hogy összesen hányan vesztették életüket Csernobil miatt, ma sem lehet pontosan tudni: egyes számítások néhány ezer, mások több millió, az atomrobbanás számlájára írható halálesetről tudósítanak.

A legsúlyosabb ipari katasztrófák – itthon és a világbanAdókedvezmény az olajszennyező cégnek? – Für Anikó különvéleménye

Pusztító olaj a Mexikói-öbölben
Az Egyesült Államok történetének eddigi legsúlyosabb ipari katasztrófájára az idei év áprilisában került sor: a British Petrol Deepwater Horizon nevű olajfúró tornya először felrobbant, majd a tengerbe süllyedt. A balesetben 11-en az életüket vesztették, az olajszivárgást pedig több mint két hónapig hiába próbálták elállítani. Ez idő alatt körülbelül 780 millió liter kőolaj ömlött a tengervízbe – felmérhetetlen károkat okozva ezzel a tengeri és a parti élővilágban egyaránt.

Mentik a veszélyeztetett teknősöket a floridai egyetem és a NOAA munkatársai
Veszélyeztetett teknősöket mentenek a Floridai Egyetem
és a NOAA munkatársai – 2010. június 14., Mexikói-öböl

A legsúlyosabb ipari katasztrófák – itthon és a világban
A legsúlyosabb ipari katasztrófák – itthon és a világban

Az olajszennyezésnek ráadásul nemcsak ökológiai, de gazdasági következményei is vannak: a környékbeli halászok ugyanis még egy jó darabig biztosan nem halászhatnak az öbölben. Az amerikai kormány a szennyezésért felelős British Petrol szigorú megbüntetését ígérte. Barack Obama remélhetőleg végig kitart majd az amerikai pártok választási kampányait is rendszeresen pénzelő BP elleni per során…

A 4 legsúlyosabb ipari katasztrófa itthon

Cipermetrin a Dunában
A legsúlyosabb ipari katasztrófák – itthon és a világban1998 májusában a Chinoin (ma Agro-Chemie) nagytétényi telepén 120 liternyi CHIMNIX 5EC nevű került a padlóra. A rovarölő permetszer hatóanyaga az ún. béta-cipermetrin, amely meleg vérű állatokra és az emberre nem, a halakra azonban fokozottan veszélyes. A kifolyt anyagot a munkások vízzel hígítva lemosták, az üzem mintegy másfél köbméteres kármentő medencéje azonban nem fogadta azt – így a szennyezett mosóvizet a műhely előtti csapadékcsatornába szivattyúzták. Az esetről a Chinoin dolgozói jegyzőkönyvet vettek fel, a hatóságokat azonban nem értesítették.
Másnap hajnalban a százhalombattai horgászok tömeges halpusztulást jelentettek – a szennyezés összesen mintegy 85 millió forintos kárt tett a halállományban (beleértve az élő Dunát és egy halszaporító cég állományát), Százhalombatta és Ercsi pedig két napig vezetékes víz nélkül maradt. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a szennyezett csóva végül nem érte el Budapest vízbázisát…

A cián és nehézfémek – román Aurul bűne
10 évvel ezelőtt a nagybányai Aurul aranybányájának derítőjéből mintegy 100 ezer köbméternyi mérgező cián ömlött a Zazar és a Lápos, majd a Maros és a Tisza folyó vizébe. A balesetet gátszakadás okozta, Nagybányán ugyanis – a fejlett országokban már nem alkalmazott – cianidos technológiával nyerték ki a nemesfémeket. Mivel ez az eljárás nagyon vízigényes, a cianidtartalmú mosóvizeket ülepítés után újra felhasználták, január 30-án azonban átszakadt az ülepítőtó gátja. Mivel az Aurul semmiféle kárelhárítási tervvel nem rendelkezett, a beavatkozásra már túl későn került sor. Néhány hét múlva egy másik szennyezés is történt – ekkor a vállalat szennyvízülepítőjéből került jelentős mennyiségű nehézfém a Tiszába.
A ciánszennyezés hatására a Tisza teljes élővilága elpusztult, a márciusi baleset után pedig a Tisza korábban érintetlen, Szamos feletti területei is kaptak a jobbára ólmot, rezet és cinket tartalmazó szennyezett iszapból. Az Aurul a mai napig nem fizetett kártérítést – jelenleg a cég Transgold nevű utódvállalatát perli a magyar állam.

Homályos ügyek a dorogi szemétégető körül
2004 nyarán az Onyx Magyarország Kft. által üzemeltetett veszélyeshulladék-égető területéről jelentős mennyiségű PCB-vegyület és dioxin került a Kenyérmezei-patakba, majd a Duna vizébe. A zöldszervezetek beszámolója szerint az Onyx vezetői meglehetősen tisztességtelenül jártak el: a hatóságokat jó pár órás késéssel értesítették, egy darabig nem engedték be őket az üzem területére, ráadásul a szennyező anyagok elleni védekezést lehetővé tevő adatokat is visszatartották. A vezetékes ivóvíz fogyasztásának veszélyeire nem hívták fel időben a figyelmet, így Esztergom lakossága napokon keresztül a szennyezett vizet itta. Az Onyx Kft. a mai napig nem ismerte el a felelősségét – szerintük valaki szántszándékkal öntött PCB-tartalmú folyadékot a szennyvízcsatornába.

Vörösiszap: Kolontár és Devecser tragédiája

gallery item
Megnézem
Összes kép (8)
gallery item

Vörösiszap

Vörösiszap

gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
Fotó megosztása:
Csaknem két hete már, hogy a két Ajka környéki település a magyar és a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába került. A kilenc halálos áldozatot követelő vörösiszap-katasztrófához hasonló balesetre nemcsak hazánkban, de külföldön sem volt példa. A vörösiszap környezeti és egészségügyi hatásairól egyelőre ellentmondásosak a híradások, Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport programvezetője szerint nem lehet tudni, vajon a folyóvizekbe került lúg semlegesítésére irányuló kísérletek nem okoztak-e több kárt, mint hasznot.

– A vörösiszap jól köti a nehézfémeket, ám ezek savas környezetben kioldódnak. Amíg a lúg rövid távon fejti ki romboló hatását, addig a nehézfémek hosszú távon okozhatnak bajt. A króm, a higany, az arzén rákkeltő anyagok, ezek felhalmozódnak a növényekben, az állatokban és az emberi szervezetben egyaránt. A megszáradt vörösiszap porát ráadásul elhordja a szél környékbeli településekre és akár a Somló hegyi bortermelő vidékekre is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése