Aktuális

A férfitest hamarabb elhasználódik

Az emberi test valóban csak arra való, hogy teret adjon a szaporodásnak? Für Anikó különvéleménye.

A hír: Gyorsabban épül le a férfiak teste
Tom Kirkwood a Newcastle Egyetemen dolgozik, idősekkel foglalkozik, és 1997-ben alkotta meg az „eldobható test” fogalmát. A kutató elmélete szerint génjeink valójában halhatatlanok, hiszen átörökítődnek az utódainkba: ezzel együtt testünk feladata csupán annyi, hogy az átörökítést elvégezze.
A kutató hozzátette, hogy a tudományos bizonyítékok szerint a férfitest hamarabb elhasználódik.  (MTI)

Különvélemény Für Anikótól

Mindig szívmelengető érzés, ha nagy emberek szájából hallom viszont, amit magam is szoktam mondogatni. Ha az egészség kerül szóba, én is az autó-test párhuzammal szoktam példálózni. Mármint abban a tekintetben, hogy sokan többet törődnek az autójukkal, mint a saját testükkel. Hivatalos és baráti beszélgetőtársaim sokszor hozakodnak elő azzal, hogy én milyen sokat adok erre. Köreinkben mondhatni az egészséges életmód „papnőjeként” emlegetnek. (Azért mondom, hogy köreinkben, mert a világért sem szeretném magamat kis hazánk nagy fitneszguruihoz hasonlítani, hiszen én hozzájuk képest kismiska vagyok, és nekik szívből kívánok sok sikert, jó kedvet és kitartást ellustult, kóla-csipszen élő embertársaink megnevelésében!) A „rang”, amit akaratlanul vívtam ki magamnak, jóleső érzéssel tölt el, bár az örömbe jócskán vegyül üröm: ha én vagyok a „csúcs”, vajon mit csinálnak a többiek?!
Mert én aztán igazán nem sokat. Leginkább csak a józan ész nyomán, súlyos gondban, hogy hogyan egyeztessem össze ebbéli vágyaimat a lehetőségeimmel. (Ugyebár nagyjából mindnyájan ezen erőlködünk az élet számos, mondhatni legtöbb területén.) Odafigyelek mit, mennyit, mikor eszem, és amikor időm-energiám engedi, és van hozzá kedvem is, sportolok kicsit. És itt jön az autós hasonlat: az egésznek számomra az az értelme, hogy „működjön a gépezet”. Vagyis kiszolgáljon a saját testem, hogy lehetőség szerint ameddig csak lehet, ne béklyózza a lelkemet betegségekkel, hogy ne tegye lehetetlenné vágyaim megvalósítását. (Például végre sikerül összehozni egy remek utazást, de mégsem tudok elmenni, mert mondjuk a térdemmel kell kezelésre járni, olyan fájdalmaim vannak.)

A férfitest hamarabb kiég

Természetesen elsősorban genetikus eredetű, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosak és hogy milyen idősen jelentkeznek a tünetek. De mindenképpen azt vallom, hogy ezeknek a bekövetkezése, vagyis hogy mi magunk is megtapasztaljuk déd-, ük-, szépszüleink nyavalyáit, feltétlenül kitolható. Talán – még ezt is meg merem kockáztatni, vállalva a szakemberek lesajnálását – törölhetők is ezek a betegségek, olyannyira, hogy sosem következnek be. (És hála istennek, ez nemcsak optimista fantazmagória.) Vagy ha mégis megjelennének, „el lehet tüntetni” őket, mint ahogy kedves régi természetgyógyász barátunk, Feri bácsi, a szentendrei remete is számtalanszor megtette, diétával, böjttel, speciális étrenddel, gyógyfüvek főzetével. (Őt már emlegettem egyik előző írásomban, azokból az időkből, amikor még a szentendrei hegyen nem építettek be minden négyzetdecimétert, és földúton kellett kaptatni a meredek utakon. Igen, kedves fiatal olvasóim, volt ilyen is!)
Magától értetődő, hogy ez a gyógymód csak akkor sikeres, ha a beteg is akarja, illetve a beteg és egészséges sejtek egyensúlya az utóbbiak felé billen.

Az egészség fenntartásának mindennapos apró gyakorlatai nem igényelnek sok időt, sem pénzt. (Például nem luxus reggelente egy citrom levét rostostul, löttyenetnyi extra szűz olívaolajjal lehajtani éhgyomorra. Nem mondom, hogy élvezeti értéke kimagasló, sőt!, de tekintsük orvosságnak, csak hajtsuk le és kész!) Egyébként ezt a remek receptet is a holdnaptárból tanultam, amelynek figyelemmel kísérését mindenképpen ajánlanám mindenkinek.
Milyen érdekes, hogy a teremtés koronái a Tom Kirkwood által megfogalmazott tényt még azzal is súlyosbítják, hogy sokan vallják közülük azt a baromságot, miszerint ők nem mennek orvoshoz, csak akkor, ha viszik őket, lábbal előre. Hát akkor már egy picit késő! A férfiak többségének szerintem olyasmi járhat a fejében, hogy az egészséges test magától értetődő, és azonos a férfierővel. Tehát túl sokat pátyolgatni-tutujgatni a gyengeség jele.

A férfitest hamarabb elhasználódik26 póz az egészségért – bemutatjuk a bikram jógát!

A sport még csak-csak belefér, de azon agyalni, hogy milyen vitaminokra, nyomelemekre, milyen típusú táplálékokra van szüksége, csak kevesek gondja. Persze ott van a másik véglet is, akiknek az „agyukra ment” az egészséges életmód, akik mániává növesztették, és sanyargatják vele magukat. Például akik kizárólag biozöldségen és pí-vizen élnek, vagy azok, akik lázasan számolgatják a kalóriákat, a fehérje-aminosav arányt, és az edzőteremben napi 1-2-3 órás edzéssel (majd némi szoláriummal) végre piruló-dagadó grillcsirkévé gyúrják magukat. (Megjegyezném, hogy ez utóbbi rögeszme sokkal inkább ártalmas, mint egészséges.)
Sokkal olcsóbb és hatékonyabb az egészséget megőrizni, és csak egy kicsit odafigyelni – és ehhez akár szakemberek segítségét is igénybe venni –, mint a kialakult betegségeinket gyógyítgatni. (Erre az okosságra legjobb példa a keleti gyógyászat, lásd akupunktúra, akupresszúra, fürdők, masszázsok stb.
A tudományos vélemény ismeretében viszont még igazságtalanabbnak tűnik Természet Anyánk, hiszen mi, nők élünk tovább, mégis mi hervadunk előbb! Ez aztán a pech!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top