Aktuális

Vásárlás külföldről, a fotelből

Ha már a karácsonyi ajándékokon gondolkodsz, vagy csak magadat szeretnéd meglepni valami különlegességgel, szétnézhetsz külföldön is. Mondjuk a karosszékedből vagy az íróasztalodtól, az ebay.hu-n keresztül!
Hivatalosan ma indult Magyarországon – és ezzel egy időben Portugáliában és Finnországban – az eBay Nemzetközi Piactér, de a szemfülesek már pár hete kiszúrták, hogy működik az ebay.hu oldal, és bekukucskálhattak, milyen is lesz az aukciós oldal kifejezetten nekünk szánt változata.
 
 
Ismeretlen ismerős
 
Aki eddig ismerte és használta az eBay-t, az alapvetően aukciós oldalként emlegeti, hiszen a 15 éves cég ezzel a tevékenységgel vált ismertté. Ezt a nemzetközi piactéren elfelejthetjük, itt nem ez a fő attrakció  – amint azt a hivatalos bejelentésen, Londonban megtudhattuk. A magyar eBay-en csak fix áron lehet vásárolni, tehát nem úgy fogjuk itt életünk legjobb vételét összehozni, hogy az utolsó pillanatban bedobjuk a legjobb licitet a hőn áhított Manolo Blahnik cipőre, és megnyerjük az árverést. (A meglepő korlátozásnak az az oka, hogy az eBay előzetes tapasztalatai szerint számos országban csak összezavarja a vásárlókat, ha nem egyszerűen megvásárolni, hanem licitálni lehet az árukra.) Eladni sem lehet a nemzetközi piactéren, tehát arról is le kell mondanunk, hogy a megunt ruhadarabjainkat itt cseréljük le valami menőbbre.
Költünk, de azért aggódunk
Az eBay a nemzetközi piactér elindítása előtt
11 országban, köztük Magyarországon is felmérést végzett a netes vásárlásokkal kapcsolatban.
A magyar megkérdezettekről az derült ki, hogy
77 százalékuk hajlandó interneten keresztül vásárolni, és 91 százalékukat meg lehet győzni az online vásárlás hasznosságáról, ha minimum 20 százalékot megtakarít vele. Persze akadnak azért aggályok is: a megkérdezettek 46 százaléka a fizetési biztonság és a pénz-visszafizetési garancia miatt aggódik, 25 százalék pedig abban nem biztos, hogy megérkezik-e hozzá a rendelt áru. Mindössze minden tizedik válaszadó említette a nyelvtudás hiányát mint akadályt, és 18 százalék pedig azt nem tudja, hol nézzen utána a jó vásároknak és olcsó áruknak.

Ettől függetlenül hasznos lehet az ebay.hu, főként azok számára, akik eddig nem nagyon használták, talán nem is ismerték a .com-os vagy egyéb külföldi eBay- oldalakat. A magyar változaton ugyanis csak olyan találatok és termékek jelennek meg, amelyeket kiszállítanak hazánkba is, illetve amelyeket fix áron kínálnak az eladók. A legtöbb esetben a szállítási költséget is egyből feltüntetik, néha azonban az eladóval kell felvenni a kapcsolatot, hogy ez kiderítsük. Az árakat és a szállítási költséget azonnal forintban látjuk, de megnézhetjük az eladó pénznemén is, nem kell árfolyamok és számológép után kutatnunk. Egyelőre az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország kínálatából lehet válogatni.

A nemzetközi piactéren csak PayPalon keresztül lehet fizetni, ezt tartja ugyanis a legmegbízhatóbb fizetési módszernek az eBay. A rendszer valóban biztonságos, hiszen csak akkora összeget költhetünk el, amennyit előzetesen feltöltöttünk a PayPal-egyenlegünkre a bankszámlánkról (vagy amennyit más küldött nekünk a PayPal-számlánkra, erre is van ugyanis lehetőség). Ráadásul visszafizeti a pénzünket a PayPal, ha nem érkezne meg az áru, vagy ha jelentősen eltérne a megvásárolt termék az interneten leírtaktól – nem kell külön az eladóval vitatkoznunk.

Aki akkora licitáló volt, hogy még a fogpiszkálóra is az eBay-en alkudott, vagy aki bankkártyával szeret fizetni, annak nem kell attól megijednie, hogy az ebay.hu megérkezésével együtt elvették a játékszerét. Továbbra is lehet itthonról használni az oldal külföldi változatait is, a korábban már megszokott módon. Ez az új, egyszerűsített változat tulajdonképpen inkább azoknak szól, akik eddig a nyelvi nehézségek és bonyolultnak tűnő metódusok miatt nem álltak neki vadul vásárolni a neten.

 
Du jú szpík Inglis?
 
Az ebay.hu nagy részén magyar szövegekkel találkozunk, sőt magyar nyelvű ügyfélszolgálat is rendelkezésre áll, e-mailben lehet velük társalogni. Némi angoltudás (vagy egy ismerős segítsége) mégis csak szükséges ahhoz, hogy itt ürítsük ki a pénztárcánkat. Egyrészt a termékek neve és leírása mindenhol angolul szerepel. Technikailag lehetetlen volt azt megoldani, hogy ezeket lefordítsák az összes olyan ország nyelvére, ahol nemzetközi piactér, azaz International Market formájában van jelen az eBay, mint ahogyan nálunk is. Ezek megértéséhez online fordító programok, mint például a Google Fordító vagy a Yahoo Babel Fish segítségét javasolják, ezekkel tulajdonképpen egész jól meg vissza lehet adni a szövegek lényegét, még ha néha mosolygunk is a fura megfogalmazásokon.
A másik pont már fájóbb, még akkor is, ha ez a vásárlók érdekét szolgálja. A fentebb említett PayPal ugyanis nem elérhető magyarul: jelenleg angol, francia, spanyol és kínai nyelvek közül lehet válogatni az oldalon. Bár az eBay lobbizik amellett, hogy több nyelven is lehessen használni a szolgáltatást, egyelőre nem tudtak semmi biztató konkrétumot mondani a londoni sajtótájékoztatón, pár nappal az ebay.hu hivatalos indulása előtt.
 
Márpedig a PayPal-számla létrehozása és használata nem olyan egyszerű, mint mondjuk egy e-mail cím regisztrálása. Fontos érteni, mit miért csinál a rendszer, nehogy megijedjünk vagy dühöngeni kezdjünk, amikor a regisztráció és a bankszámlaadatok megadása után a PayPal leemel egy minimális összeget a számlánkról. Nem lenyúlni akarnak ugyanis, erre az első azonosításhoz van szükség.

Mihez kezdjünk vele?

 
Bárkinek jól jöhet egy rövid túra az ebay.hu-n, aki szeret vásárolni, vagy akár csak nézelődni – még a bolti tömeget is el lehet kerülni. Kutakodhatunk olyan cuccok után, amiket itthon nem, vagy csak drágán lehet megvenni, és ellenőrizhetjük, jobban járnánk-e, ha külföldről akarnánk beszerezni valamit, amire már régóta fáj a fogunk. (Néha érdemes különféle keresőszavakkal próbálkozni, az oldal küzd ugyanis néhány gyerekbetegséggel, de a hibákat természetesen folyamatosan javítják.)
 
A londoni bejelentésen eBay színű karácsonyfák és neten vásárolt ajándékok képezték a dekorációt
A londoni bejelentésen eBay-színű karácsonyfák és neten vásárolt ajándékok képezték a dekorációt

A választék hihetetlenül széles: ruháktól és divatcikkektől kezdve előadók relikviáin át elektronikai cikkekig minden kapható az oldalon. A nagy nemzetközi oldal kínálatából egyedül az autók nem kerültek át a hazai listába, ezek szállítását nem lehetne kényelmesen megoldani. Olyan termékek sem kerülhetnek fel az egyes országok oldalaira, amelyeket az adott ország vagy az eBay szabályzata tilt. Például az egész eBay-en tilos receptre kapható gyógyszereket, emberi szerveket, illetve egyes fegyvereket árulni. Minden más egyéb, hétköznapibb dolog viszont megér egy keresést.

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top