Aktuális

Aki házasságon kívül élvezi a szexet: bűnös?

Aki a prostitúción kívül óvszert használ: bűnös? Aki házasságon kívül élvezi a szexet: bűnös? Aki védekezik a megfoganás ellen: bűnös? Soma Mamagésa különvéleménye az egyház óvszerhasználattal kapcsolatos véleménynyilvánításáról.

A hír: Bizonyos esetekben szükség van óvszerre a pápa szerint is
Bizonyos esetekben igazolható az óvszer használata az AIDS terjedésének megakadályozása érdekében –  jelentette ki első ízben XVI. Benedek pápa egy jövő héten megjelenő könyvben, amelyből szombaton részletek kerültek nyilvánosságra a Vatikánban.
A katolikus egyház régóta ellenzi az óvszert mint a mesterséges fogamzásgátlás egyik módját. A Szentszéket élesen bírálták az AIDS-kérdésben elfoglalt álláspontja miatt.
A pápa szerint a prostituáltaknak, akik számára a fogamzásgátlás nem központi kérdés, az óvszer használata nem jelent erkölcsi problémát. Az AIDS-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében ezekben az esetekben igazolható a kondom használata. Hozzátette ugyanakkor, az óvszer nem az igazi megoldás arra, hogy a HIV-fertőzés „ördögével” megbirkózzanak. Hangoztatta ugyanakkor, hogy az egyház véleménye szerint az egyetlen biztos megoldás az önmegtartóztatás és a házastársi hűség.

soma kvKülönvélemény Soma Mamagésától
Egészen biztos vagyok benne – zsigereimben érzem –, hogy ezen izgalmas, duális létben, ahol egyik véglet mindig magában hordja a másikat, a jövőben olyan könyv is meg fog jelenni, hogy „A világ sötétsége: az egyház és az idő jelei”.
Épp az elmúlt négy napban voltam voltam egy fantasztikus zenetanfolyamon, amit a világhírű (skót származású) Duncan R. Lorien tartott. Nem is tudom, mikor kaptam utoljára valamitől vagy valakitől ilyen sokat. Visszavezetett a zenéhez, és elvezetett oda, ahova két zeneiskola és a dzsesszkonzervatórium elvégzése után sem sikerült eljutnom: a zene megértéséhez. És nem azért nem értettem meg sok mindent a zenében, mert hülye vagyok, vagy nem voltam eléggé szorgalmas (lakik bennem egy „hiper-Klára”…), hanem azért, mert a zenét az alapoktól fogva agyonbonyolították.

Privilegizálva lett a zene és a zene megértése. És ki tette ezt? Az egyház! Miért? Hogy azt érezd, hogy hülye vagy és kicsi, a zene – és annak a megértése – nem akárkié. Nem beszélve arról, hogy évszázadokon át a zenét alapvetően csak az isten dicsőítésére illett használni. Ezért aztán a zene más célra (pl. szórakozás, tánc) az egyház szemében csökkentette az isten tiszteletének az értékét. (Szent Ambróziusz és Szent Gergely nem kis bonyolítással hozta létre a 8 egyházi móduszt – az egymás utáni hangok módja, sémája –, ami azt jelentette, hogy ezeket többé senki nem vitatta. Ezek innentől isten zenei szabályai lettek, szentjei szaván keresztül, az ő dicsőítésére, megadott módon.)
Így a zene Európában  400-tól 800-ig – hivatalosan – a gregorián énekeket jelentette. Az ütemekben a hangokat is hármas csoportba osztották be (Atya, Fiú, Szentlélek – az anyát ebből kihagyták), így okozva örömöt istennek. (A négyes lüktetés már az „ördög zenéje” volt. )

Most ugye azt javasolja az egyház, hogy „egyetlen biztos megoldás az önmegtartóztatás és a házastársi hűség”. Az önmegtartóztatás lehetséges következményeivel épp a jelenleg oly sok helyen hangos pedofil perek kapcsán találkozhatunk. (Évezredek óta komoly szakirodalma van a szexcsakra blokkoltságának és következményeinek.) De a legszörnyebb – számomra –, amit évezredek óta az egyház és mindenféle bigott vallás tesz, az a másképp gondolkodók kirekesztése. Micsoda zsarnoki ráterpeszkedés a létre! Mindenki más hülye, vagy bűnös, vagy beteg – akikre majd lesújt a büntető isten –, aki másképp gondolkodik, más úton közelíti meg a transzcendentálist.

Folyamatosan ítélkeznek vagy az ítélkezést sugallják, miközben vizet prédikálnak. (Nem tudom, meddig tudják még a megfélemlített emberek táborát bevonzani…) Az eleve „bűnben élőknél” ugye  „igazolható” a kondom használata. A többieknél nem. Tehát az, aki a prostitúción kívül óvszert használ, az bűnös. Aki a házasságon kívül élvezi a szexet: bűnös. Aki védekezik a megfoganás ellen: bűnös. Tehát a világ tetemes százaléka bűnös. Érezd magad szarul, bűnös, gyarló, nyomorult embertársam, hisz bármikor lesújt rád (ránk) az Úr. Ja, és még valami: azért ne élvezd itt az életet, a tested (talán az nem az istentől való?), hogy majd „odaát”, isten országában jobb legyen. Mért, ez kinek az országa?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top