Aktuális

A legdrágább ember – aki kenyeret és örömöt ad

Felfedezték a nagymamák csodás kézimunkáit a neves divattervezők. S ugyancsak a drága nagyik azok, akik jótékony céllal a legszegényebbeknek is kötik a szebbnél szebb téli holmikat. Az adni vágyó emberekről Soma Mamagésa írt különvéleményt.
A legdrágább ember – aki kenyeret és örömöt adVallás és/vagy óvszer -Soma Mamagésa előző heti különvéleménye

A hír: Kötőgép helyett nagymamák 
Egyes autentikus darabokat mára nem a kötőgépek, hanem a nagymamák kötik meg. Természetesen otthonról bedolgozva készítik a temérdek házi kötésű ruhadarabot. Nem kisebb nevek, mint például Beryl Ware brit kötöttáru-dizájner, a francia Golden Hook vállalat, vagy épp a Lily Cole szupermodell és barátai által létrehozott The North Circular ökodivatcég is felfedezte már magának a virtuóz módon kötő nagyikat.
Az egyedi termékeknek pedig borsos áruk van!  /Hír24.hu/

Különvélemény Soma Mamagésától

Magdi néni szivárványszín holmijai
Magdi néni szivárványszín holmijai

És ezt nemcsak a divatcégek és kötöttáru-tervezők fedezték fel maguknak, hanem azok is, akik azon ügyködnek, hogy meleg ruhákhoz juttassák a szegényeket. Spontán baráti-családi látogatáson láthattam, amint egy barátom (Juhász Péter – TASZ-tag) a feleségével épp hatalmas nejloncsomagokat pakol. Én, a kíváncsi fitos persze mindenbe beleütöm az orrom, úgyhogy elámultam a gyönyörűségtől, amint kipakoltuk a sok szépséges pulóvert, sapkát, kardigánt. Wao… ezek csodálatosak! Maradék fonalakból köti a drága Magdi néni, ingyen, szeretetből, hogy a sok szegény fázós gyerek szivárványszínekben melegedhessen az ő szorgos ujja nyomán. Lelkes emberek pedig megszervezik, megtalálják, odaszállítják, és legfőképpen összekötik a gondoskodásszükségletes, adni vágyó embert a rászoruló igényével. Biztos vagyok benne, hogy még sok ilyen áldásos „összekötést” le lehetne bonyolítani. Pontosabban ezen aztán semmit nem kéne bonyolítani, egyszerűen csak megtalálni és összehozni az adni vágyót a kapni vágyóval. És mivel az egész élet egy körforgás, a lét egyik alaptörvénye pedig az „adva kapsz” , így aztán jobban áramolnának a dolgok. Rengetegen vannak, akik tétlenül ülnek a fenekükön, panaszkodnak, és kívülről várják a segítséget. Sokkal nagyobb a munkanélküliség, mint ahogy azt kommunikálják. (Ezt biztosan érzem, mélyen, a zsigereimből…) Több települést végigjártam Ózdon és környékén, munkanélküliek tízezrei, százezrei nyomorognak dologtalanul. Sokakat a tehetetlenség lebénít. Látom, amikor meglátogatom anyámat Hajdú-Biharban, ott sem más a helyzet. Így aztán ami leginkább kitölti a magának feladatot nem találó ember idejét: a tévézés. (Elsők vagyunk Európában, 4 és fél óra az egy főre jutó magyar átlag. Szánalmas…)

Így aztán az, aki képes összekötni, feladatot és ezzel kenyeret és örömöt adni a másiknak, az a legdrágább ember. Így is, és úgy is… Hiszen az 50 ezer forintos sál ára, jelen esetben Beryl Ware, a Golden Hook vállalat és Lily Cole zsebét tömi…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top