Aktuális

Bedőlhet a nyugdíjreform miatt a forint?

Az világos, hogy a kormány visszakényszerít az állami nyugdíjrendszerbe, csak a politikai ellenállók maradnak a magánban. De érdekelne, hogy ha minden lezajlik terv szerint, az hogyan hat a magyar befektetésekre. Állampapírok, részvények, de legfőképp a forint árfolyama érdekelne.

Bedőlhet a nyugdíjreform miatt a forint? Nagyon érdekes a kérdés és nehéz a válasz, főleg azért, mert a forintra ellentétes hatásokat gyakorol a nyugdíjrendszer átalakítása, illetve az egyéb változások. Ami biztos, hogy ha az államhoz kerül a magánkasszák vagyona, akkor értékesítik a portfóliókban szereplő elemeket. Az állampapírokkal egyszerű a helyzet, simán megsemmisítik őket, ezzel csökken az államadósság. A részvényeket viszont el kell adni. A magyar papírok eladása a tőzsdén a kínálati oldalt erősíti, ez már hetek óta látszik is az árfolyamokon, s nem véletlen, hogy a BUX a legrosszabbul teljesítő indexek között van a világon.

A magyar részvények eladása nincs hatással a forint árfolyamára, a magánkasszák ugyanakkor külföldi részvényeket is tartanak a portfólióikban. Természetesen ezeket is el kell adni, viszont az ellenértékként kapott devizát forintra kell váltani. Ez pedig forinterősítő hatású. Nem a magánkasszás téma része, de van viszont egy potenciális forintgyengítő tényező is. Jövőre valószínűleg kormányközeli emberek kerülnek a jegybank monetáris tanácsába, s ennek jó eséllyel az lesz a következménye, hogy a grémium az alapkamat csökkentésének irányába mozdul el.

A kamatszint csökkenése azt jelenti, hogy a külföldieknek kevéssé éri majd meg például magyar állampapírokat venniük, ez pedig forintgyengítő hatású. Azt persze nem lehet tudni, hogy épp mely hatások lesznek gyengébbek, illetve erősebbek, de az biztos, hogy az ország iránti bizalom változása is komoly forintárfolyam-mozgató tényező. Ha a piacok szerint tarthatatlan a magyar gazdaságpolitika, a forint gyengülése borítékolható, ha viszont hisznek a befektetők a kormány terveiben, az erősíti a magyar pénzt. Jelenleg egyre többen vannak a pesszimisták, kérdés, hogy ez meg tud-e változni rövid, illetve középtávon.

 
Bedőlhet a nyugdíjreform miatt a forint?
A fizetésünk bánja a nyugdíjreformot?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top