Aktuális

Nyugdíjkérdés: a férfiak maradjanak, a nők menjenek?

Tudom, hogy volt róla szó, de mégis teljesen bizonytalan vagyok, hogy maradjak-e a magán-nyugdíjpénztári rendszerben, vagy hagyjam magam visszaléptetni. Az állami nyugdíjhoz szükséges 15 év munkaviszonyom már most megvan, 40 éves egészséges férfi vagyok átlagos jövedelemmel. Erre vajon mit mond Ács Gábor?
 Ács Gáborról dióhéjban

“életem kétharmad részében egyáltalán nem érdekelt a pénz. aztán viszont a szomszéd épp az én apró lakásomat nézte ki, hogy összenyissa a sajátjával, s ki lettem tömve egy köteg forinttal. az ajánlat visszautasíthatatlan volt, ráadásul rákényszerített, hogy elkezdjem behatóan tanulmányozni a befektetési lehetőségeket, meg mivel lakni is kell valahol, az ingatlanpiacot.

ma már világos, hogy a dolog alapvetően határozta meg pályaválasztásomat, meg egyik hobbimat is. előbbi lett a gazdasági újságírás, utóbbi pedig a befektetés. ez a párosítás a néhány nagy buktán keresztül gyorsan megtanította nekem, hogy mi a különbség aközött, amiről az okosok beszélnek, és aközött, ami valójában történik a pénzpiacokon.”

forrás: www.radiocafe.hu

Az alaphelyzet ugyebár az, hogy ha valaki semmit sem tesz, akkor automatikusan visszakerül az állami nyugdíjrendszerbe. Annak kell jelentkeznie, aki maradni kíván. Az állam nem titkolja, hogy a lehető legkevesebb embert szeretné a magánkasszákban látni, ezért a feltételeket úgy alakították ki, hogy első látásra szinte senkinek ne érje meg a maradás.

A legdurvább változás, hogy aki marad a magánkasszában, az a továbbiakban is ugyanúgy fizet az állami rendszerbe nyugdíjjárulékot, mint az, aki visszamegy, csakhogy az állami rendszerbe kerülők ebből kapnak nyugdíjat, a magánkasszákban maradók azonban bukják ezt a pénzt, semmit sem látnak vissza cserébe. Legalábbis ez az ígéret ma. A probléma az, hogy amikor a ma döntési helyzetben levő munkavállalók a nyugdíjkorhatár küszöbére érkeznek, a mostani kormány már sehol sem lesz és szinte biztosra vehető, hogy más szabályok szerint zajlik majd a nyugdíjak folyósítása, mint amiről ma tudunk. Nem kell sok jogérzék ahhoz, hogy tudjuk: demokratikus jogállamban sokáig nem állhat meg egy olyan szabályozás, mely arról szól, hogy azonos levonás után az emberek bizonyos csoportja kap szolgáltatást, a másik része meg nem.

Aki nem a következő években megy nyugdíjba, ezt is célszerű, ha figyelembe veszi a döntéskor. Ha csak és kizárólag a jelenlegi szabályozást nézzük, és nem tekintünk a jövőbe, valóban szinte csak azoknak érdemes maradniuk, akiknek az életkilátásaik nem túl jók. Aki jelentős esélyt ad arra, hogy nem éli meg a nyugdíjkorhatárt, mindenképp maradjon a magánrendszerben, hiszen így az összegyűlt megtakarítása örökölhető. A kérdés feltevője számára is fontos információ, hogy a magyar férfiak mintegy harmada nem éli meg a nyugdíjat. A hölgyeknél ez az arány sokkal jobb, statisztikai alapon tehát a férfiaknak érdemesebb elgondolkodniuk a maradáson.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top