Aktuális

Soma Mamagésa különvéleménye a diszkótragédiáról

"Bízzunk abban, hogy ez a szörnyű figyelmeztetés mint jel, a vele járó áldozatok és tragédia pozitív változást is hoz magával." Soma Mamagésa különvéleménye a szombat éjszaka történt diszkótragédia kapcsán.

A hír: Egy rossz tréfa okozhatta a szombati tragédiát
Tömegpánik okozta a tragédiát a West Balkánban, ahol három fiatal lány halt meg. Öt embert őrizetbe vettek. A szervező és az üzemeltető egymásra mutogat amiatt, hogy 300 helyett több mint 2500 embert engedtek be a diszkóba. A rendőrség előzetes letartóztatásba helyezné azt az öt személyt, akit gyanúsítottként hallgattak ki a tragédia ügyében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kezdeményezte a szombat éjszaka történt diszkótragédiával összefüggésben őrizetbe vett öt ember előzetes letartóztatását.

Soma kvKülönvélemény Soma Mamagésától
Ez valóban hatalmas tragédia, 18. és 20. évükben levő gyermekek anyjaként nagyon együtt érzek a szülőkkel… Nem is tudom, hogy ezt valaha is föl lehet-e teljesen dolgozni… És hogy hogyan lehet ebből tanulni, felelősségteljesen változtatni, továbblépni, ez itt a sokakat érintő kérdés. Az nyilvánvaló, hogy nem az a megoldás, hogy a fiatalok ne járjanak szórakozni, hiszen ebben az életkorban az az egészséges, hogy a fiatalok ismerkedni, szórakozni, táncolni vágynak és járnak. Mindennek a körülményeit kell tehát úgy biztosítani, hogy az valóban biztonságos legyen. Az egyik idevonatkozó cikk a következőket írja:

„A közlemény szerint a rendezvényre 2881 darab karszalagot vásároltak meg. A látogatók mozgása miatt a baleset és a pánik időpontjában megközelítőleg 2500 ember tartózkodhatott az épületben. A helyszín hivatalos befogadóképessége három szinten ennél jóval nagyobb. Abban a pillanatban volt olyan terem, amely még szinte üres volt, 50–100 ember tartózkodott benne. A West Balkánban és a Skála Metro hozzányitott termeiben tavaly is tartottak ennél jóval nagyobb, 4500 embert vonzó, sikeres rendezvényt. A közlemény szerint a szervezők választása ezért is esett erre a helyszínre.”

Többször jártam az elmúlt években a WB-ban koncerten és színházi eseményen egyaránt. Ha a három szint befogadóterét végiggondolom, az – ha egyenletesen osztódnak el az emberek – akkor valóban hatalmas, több ezer ember jelenlétére alkalmas tér. Az már más kérdés, hogy az egyenletes elosztódás nem törvényszerű. Ilyen esetben viszont elvárás, hogy baj esetén a megfelelő menekülési útvonal meglegyen. Ebből a szempontból viszont ha belegondolok, adott esetben viszont szinte bárhol lehet tragédia. Ha egy 300 férőhelyes helyen egyszerre akar 1-2, vagy akár 3 ajtón 300 ember kimenekülni, az a problémától függően (ez lehet akár tűz, beáramló gáz, víz stb… is) hozhat magával tragédiát. Elképesztően sok film készült (különösen az elmúlt években, és főképp Amerikában) hasonló témában. Ettől függetlenül persze törekedni kell a – nyilván praktikusan és joggal – kitalált biztonsági előírásokat betartani és betartatni. Mindebből tanulva gondolom a jövőben ezen is lesz a hangsúly.
Hogy ezt hogyan tudják az elkövetkezendő időben az illetékes szervek úgy megcsinálni, hogy az célszerű és ésszerű legyen, de ne menjen a szórakozó fiatalok kikapcsolódásának a rovására, sok kérdést vethet fel.

Olvass tovább! 

Riadóláncot indítottak a szülők
Rossz tréfa okozhatta a tragédiát
A szombati diszkótragédiáról bővebben a Hír24.hu oldalon olvashatsz

Merthogy a kikapcsolódás és az esetlegesen ellenőrző rendőrök jelenléte igen nehezen egyeztethető. Viszont azt meg meg kell érteni, hogy az életben időnként bizonyos kellemetlenségeket is el kell tudni viselni, ha az értünk van. A biztonsági előírások betartásának ellenőrzéséhez alapvetően nem kell éppen működnie a helynek, épp ezért fontos, hogy az ellenőrző szervek a jövőben csak a szükséges esetben legyenek a szórakozóhelyeken jelen, és csakis célirányosan. (Merthogy ezek után – teljes joggal – nyilván számolni kell a szórakozóhelyek kötelező biztonsági előírásainak a betartásával.)

Most rengeteg szülőben felmerül a kérdés, hogy ezek után hogy engedjék el a gyermeküket nyugodt szívvel szórakozni, egyáltalán elengedjék-e? Persze, hiszen ez normális és alapvető igény a fiatalokban. Eddig is az volt, és ezután is az lesz. Ahogyan az augusztus 20-ai tűzijátékokra való kivonulás (vagy fesztiválokat, vallási ünnepeket is lehetne említeni), ahol már jó számmal volt példa a tömegben történt balesetre, agyontaposásra és egyéb tragédiákra. Egy kicsit ez hasonlatos ahhoz, hogyha valakit ledob a ló, vissza kell rá ülni, vagy balesetet szenved, akkor utána nem sokkal ismét a volánhoz kell ülni. Bízzunk abban, hogy ez a szörnyű figyelmeztetés mint jel, a vele járó áldozatok és tragédia pozitív változást is hoz magával.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top