Aktuális

Nyúlgyilkos kampány a szőrmeviselés ellen

Sokkoló reklámképekkel küzdenek az állatvédők a szőrmeviselés ellen. A célpont ezúttal a neves kínai színésznő, aki rendre szőrmében jelenik meg a puccos eseményeken. Winkler Nóra különvéleménye.
Nyúlgyilkos kampány a szőrmeviselés ellenOlvass tovább!
A legelképesztőbb zöldkampányok

A hír:
Az aktuális kampányban a szőrmeviselők mellett Kína egyik legismertebb színésznőjét is pellengérre állítják. Gong Li ugyanis már többször kihúzta a gyufát a PETA képviselőinél azzal, hogy a különféle díjátadókra szőrmeruhákban jelent meg. A világszerte az Egy gésa emlékiratai című filmből ismertté vált színésznőt a PETA most a sokkoló kampányában is kérdőre vonja.

Forrás: peta.org
Forrás: peta.org

A PETA-plakátokon harisnyás, tűsarkút viselő lábak tapossák keresztül egy nyúl nyakát. Így szeretnék felhívni a figyelmet azokra a fájdalmakra, amiket a szőrmeviselés okoz. A hatásvadász kép mellett a plakát szövege is figyelemre méltó: felteszi a kérdést, hogy vajon Gong Li tényleg a divat csúcsán áll? A kampány és ezzel a plakát aktualitását egyébként az adja, hogy Kínában február 3-án köszönt be az új év, ami immár a Nyúl éve lesz majd. A PETA szerint itt az ideje, hogy Gong Li is tekintettel legyen végre a környezetvédelemre.

Nyúlgyilkos kampány a szőrmeviselés ellenKülönvélemény Winkler Nórától

Ha onnan nézem, hogy a PETA jókor kapcsol-e, ha az aktualitásokban gondolkodik, akkor dicséretet érdemel. A nyúl éve valóban jó lehetőség a szőrmeellenesség hirdetésére, eleve ott van a köztudatban az a kedves kis puha szőrű állatka, innen már csak egy lépés a fejekben, hogy a PETA üzenetét be lehessen vinni. Személy szerint magam is ellene vagyok annak, hogy állatokat kínozzanak, hogy aztán a világ másik felén valaki elegánsan csúszhasson ki egy partin a bokáig érő prémjéből. De. Egyrészt mi a helyzet a kényszertömött libákkal, amelyek máját olyan jól lehet ribizlilekvárral körítve enni, mi van a 20 centis ketrecekben tartott csirkékkel, a bőrkabátunkkal, a táskákkal, a cipőkkel és egyáltalán. Mi a helyzet a pólókkal, amiket lehet hogy éhbérért varrtak össze négyéves gyerekek?
Tegnap beszélgettem egy kedves ismerősömmel, kifejezetten szeretem, etikus, rendes nő, és míg befejezett egy történetet, vette fel a bundáját, amiről nevetve mesélte, hogy pár ezer forintért vette egy turkálóban. Hibátlan darab volt, nagyon meleg és szép fényű. Vizsgálgattam magam és semmiféle haragot nem éreztem, leginkább örültem, hogy valaki, akit szeretek, nem fog fázni, amikor kimegyünk a fagyba. Mert ne feledjük el, a bundát nem divatozás céljával kezdték hordani, hanem mert leszámítva a pár évtizede zajló textilfejlesztéseket, mindennél jobban melegít. Szóval szerintem reálisabb cél és zöldebb megoldás lenne azért küzdeni, hogy újakat már ne gyártsanak.
Tehát  a meglévő hatszázmillió darabot, amelyek naftalinszagú szekrényekben lógnak, bundaturkálókban állnak tonnaszámra, vagy vadonatújan várják a válság miatt megritkult vevői kört, vegyük számba, varrassuk át, tisztíttassuk ki, és lássuk el őket valami olyasmi jelzéssel, mint a FAIRTRADE termékeket. Hogy így is jelezhesse minden bundafüggő, megértette, képes önkorlátozni, megálljt szabni a folyton újat akarásnak, őérte ne kelljen állatnak szenvednie, de speciel utál fázni.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top