Öltözködjünk

Áldozatok a divat oltárán, avagy százhúsz csincsilla – egy bunda

A divat szélsőséges. Egyes tervezők mindent megtesznek azért, hogy karitatív vagy állatvédő tevékenységükkel és kollekcióikkal hívják fel a figyelmet a pusztításra, míg mások lazán vállat rándítanak. A divat oltárán mindenki azt áldoz fel, amit akar, a lényeg, hogy trendi legyen.

Áldozatok a divat oltárán, avagy százhúsz csincsilla - egy bunda A trendimádók éppannyira rabszolgái az élvezeteknek, mint a drogok és az alkohol mámorából kilábalni képtelen függők. A „fashion addict”-eknek rettentően nehéz betegségükből kigyógyulni, és nem is igazán akarnak. Míg a sztárok minden lépését nyomon követő lesifotósok informálnak bennünket azok szokásaikról, addig az igazán nagyvadak a homályban lapulnak. Ők azok a dúsgazdag nők és férfiak, akik éberen őrködnek a luxusüzletek és a divat fölött.

Az igazán elit és luxusdivatkellékek soraiban évtizedek óta előkelő helyet foglalnak el a bundák. Régen egy magára valamit is adó nő nem jelenhetett meg a nyilvánosság előtt szőrmebunda nélkül. A 90-es évekig ez szomorú, de természetes velejárója volt a gazdagságnak. Mára már fordult a kocka. Megjelentek a lelkes állatvédők, akik mindent megtesznek azért, hogy visszaszorítsák ezt az iparágat. Valahol már kimondottan ciki a szőrme, de a dívák körében – sajnos – megmaradt a szépség és a gazdagság szimbólumának.

Százhúsz csincsilla – egy bunda

Szép és selymes a bunda. Ez természetes, hiszen szép és selymes kisállatokból készül. Bár tucatjával keringenek állatkínzásról szóló videók az interneten, a legtöbb ember nem képes rá, hogy megnézze, túl fájdalmas. Ennek ellenére a bundát még mindig sokan felveszik. Ezeket az embereket semmi más nem érdekli, csak a gazdagság és annak a látszata. Míg régen csak a milliomosok kiváltsága volt egy-egy bokáig érő bunda, ma már egyre több hétköznapi ember is felveszi, csak éppen kevésbé értékes állatok élete árán. Pontosabban: kevésbé szép bundát viselő állatok élete árán.

Mindenkinek a szíve joga, hogy mit vesz fel, de hírességek felelősséggel tartoznak tetteikért. Őket bálványozzuk és imádjuk, követjük minden lépésüket és másoljuk tetteiket. Tudjuk, Hilton kisasszony óta a tinik körében trendi börtönben ülni, és netre vinni szerelmi életünket. Ha a celebek szőrméket, bundákat viselnek, az ugyanilyen veszélyeket rejtegethet. Ne feledjük, hogy egy bunda akár százhúsz csincsillából is készülhet!

Telt idom igen, bunda nem

Szépek és formásak, sőt nekünk, nőknek igencsak sokat adtak külső jegyeikkel. Jennifer Lopez és Beyoncé telt idomaikkal teret kínálnak a természetes formákkal megáldott nőknek, biztatnak, hogy fogadjuk el magunkat, vállaljuk kerekdedségünket, legyünk szexik és hódítók. Talán ez a nagy adomány nem volt elég nekik, mindenképp kellett valami kiegyenlítő negatív pont is. A két díva a rajongásig szereti az állati szőrméket, lépten-nyomon újabb kollekciókban mosolyognak a kamerába. Beyoncét már a PETA is felszólította, hogy fejezze be a szőrmék mértéktelen gyűjtését. Az énekesnő vagy a stábja elgondolkodhatott az ügyön, mert azóta nem visel bundát. A híres állatvédő szervezet pedig ennek örömére egy valódinak tűnő csodálatos műszőrmét ajándékozott az énekesnőnek nászajándékba.

Beyoncé
Beyoncé
Jennifer Lopez
Jennifer Lopez

Minél kevesebb, annál jobb

Bár ellentmond a józan észnek, olykor-olykor a filmcsillagok és mi, halandó nők is szívesen magunkra vennénk egy kis szőrmét. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy télikabátunk gallérprémje is gyakran igazi állat szőrméjéből készül, vagy a kesztyűnk puha, meleg bélése valamelyik kisállat „tartozéka” volt. „A kevesebb több” alapon elégedjünk meg maximum ekkora mennyiséggel, ne akarjunk egy egész állatfarmot feláldozni hiúságunk oltárán.

Sokan azt állítják, hogy a műszőrme nem olyan szép, mint az eredeti, de ez nem teljesen igaz. Ma már gyönyörű és kitűnő minőségű műszőrméket is készítenek, amelyeket bátran viselhetünk. Az oly sokszor feltett kérdés pedig, hogy minek a mű, ha úgyis az igazi látszatát akarjuk kelteni, a válasz egyszerű: nők vagyunk és tetszeni vágyunk, de az állatokat is szeretjük.

A lelkes védők

Ne feledkezzünk meg az állatbarát celebekről sem, akik képesek több ezer kilométereket utazni, hogy újból és újból felszólalhassanak az állatok védelmében. Alicia Silverstone és Daryl Hannah köztudottan ökoéletet élő színésznők, akik mind a tágabb, mind a szűkebb környezetükre odafigyelnek. Csak újrafelhasznált anyagokkal veszik körül magukat, organikus mosószereket használnak, és biopiacon vásárolnak be. Ők büszkén vallják, hogy nemcsak egészségük érdekében használnak és fogyasztanak vegyszermentes termékeket, hanem a Föld és az állatok védelmében is.
A jótékonyságáról elhíresült pár, Brad Pitt és Angelina Jolie azon túl, hogy vegetáriánusok, és csak organikus alapanyagokat használnak otthonaikhoz, szintén nemegyszer felszólaltak már az állatvédelem és a környezetvédelem mellett.

Darryl Hannah
Daryl Hannah
Alicia Silverstone
Alicia Silverstone

Pamela Anderson, aki leginkább méretes melleiről híres, nem rejtegeti állatvédő énjét sem. A PETA-val karöltve járja Európát, hogy felhívja a figyelmet az embertelen körülmények között sínylődő állatokra és a lemészárolt kisállatokra.

Joaquin Phoenix kedvéért a Gladiátor című filmet teljesen átalakították. A monumentális film minden jelenetében láthattunk szőrméket, bőröket és földet söprő bundákat, amelyek egytől egyig műszőrméből és műbőrből készültek. Az arénában küzdő tigriseket is a számítógép szülte. Phoenixet csak így tudták rávenni arra, hogy eljátssza a zsarnok uralkodó szerepét.

Bővebb információ:

www.szorme.lap.hu

www.pusztitas.lap.hu

www.bunda.lap.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top