Aktuális

Mindenki beleszólhat az új alkotmányba

Az állampolgárok az új alaptörvény elfogadásáig összesen hét témában szólhatnak hozzá az alkotmány előkészítéséhez.
Mindenki beleszólhat az új Alkotmányba Olvass tovább!
Szexis, szelíd vagy harcias – nők a politikában

Az állampolgárok vasárnaptól az alkotmany.postr.hu internetes felületen egyénileg is elmondhatják véleményüket a készülő új alkotmányról.
Az állampolgárok az új alaptörvény elfogadásáig összesen hét témában szólhatnak hozzá az alkotmány előkészítéséhez. Ezek közé tartoznak a közpénzügyek, az alkotmányos alapértékek, az állampolgárok jogai és kötelezettségei, továbbá a hatalomgyakorlás és államszervezet, az alkotmányvédelem, valamint az igazságszolgáltatás, illetve a helyi önkormányzatok kérdésköre – fejtette ki Szájer József, a fideszes EP-képviselő.

Hozzátette: az Országgyűlés célja, hogy 2011 tavaszára megszülethessen az ország végleges alkotmánya, amely szimbolikus értelemben is véget vet az elmúlt időszak átmeneti jellegének. A politikus szerint az új alapokmánynak éppúgy építenie kell az elmúlt ezer év egyedülálló magyar történelmi hagyományaira, mint a modern európai alkotmányosság elveire.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés Alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke szerint a kormánytöbbség a lehető legszélesebb körű társadalmi párbeszédet szeretné kialakítani, ami az új alkotmány preambuluma és alapértékeinek meghatározása körében különösen fontos, hiszen a jelenlegi alaptörvény „államszervezeti része nem vizsgázott rosszul”. Kiemelte: a vasárnap indult internetes oldallal elsősorban a fiatalokat szeretnék elérni, mivel jelenleg ezen csoport érdeklődése a legalacsonyabb az alkotmányozási folyamat iránt.

Kérdések abból a 12-ből, amelyre minden állampolgár válaszolhat
Kiszabhat-e tényleges életfogytiglani büntetést, vagy meg kell határozni a vádlott szabadlábra bocsátásának idejét? Többet ér-e egy gyermekes család szavazata, mint a gyermektelené, adhasson-e le pluszszavazatot, aki gyermeket nevel, és ha igen, mennyit? Családonként egyet, vagy minden gyermek után egyet-egyet? Védje-e az új alkotmány az ország természeti értékeit és a jövő nemzedékek létfeltételeit?

(Forrás: MTI/hír24.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top