Aktuális

Mi tegyünk, ha megbántuk az állami nyudíjrendszert?

Hosszas mérlegelés után visszatértem az állami nyugdíjrendszerbe, de rossz érzésekkel. Mindenképp szeretnék magamnak is előtakarékoskodni, mert félő, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég. Milyen alapelvek vannak ehhez? Az olvasó kérdez, Ács Gábor válaszol.

Nyugdíjas kishír

Mi tegyünk, ha megbántuk az állami nyudíjrendszert?
30 ezerből 200 ezer forintot. Meg tudod csinálni?

Igazából a legnehezebb része a dolognak maga az elhatározás. Az emberek nagy része nem foglalkozik a kérdéssel, sokan Pató Pál urat idézik (ráérünk arra még), mások meggyőzik magukat, hogy nincs is pénzük félretenni. Persze ez sok esetben valóban így van, de érdemes inkább abból kiindulni, hogy ha nem gondoskodunk önmagunkról, akkor nyugdíjas korunkban nagyon rossz sorunk lesz.

Kulcsszó: rendszeresség!

A lényeg tehát a döntés arról, hogy igenis takarékoskodunk, a második legfontosabb pedig a rendszeresség. Az nem az igazi hozzáállás, hogy majd hamarosan több pénzünk lesz, s akkor félreteszünk egy nagyobb összeget. Sokkal célszerűbb a havi rendszerességű nyugdíjcélú elkülönítés. A bankoknál és befektetési szolgáltatóknál a legváltozatosabb megtakarítási szolgáltatások érhetők el. Ha biztosak vagyunk benne, hogy a nyugdíjcélú megtakarításhoz valóban nem nyúlunk idős korunkig, akkor gondoljunk a magánkasszák ellehetetlenítése után is megmaradt két nyugdíjpillérre.

Jöhet az állampapír is

Ha a pénz befektetésével nem akarunk foglalkozni, ezt a feladatot profikra bízzuk, akkor az önkéntes nyugdíjpénztáron érdemes elgondolkodni. Ha viszont vállaljuk a befektetési döntést, akkor a nyugdíj előtakarékossági számla (nyesz) való nekünk. Mindkettőre személyijövedelemadó-visszatérítés vehető igénybe a hozam adómentessége mellett. Persze az is jó, ha rendszeresen pénzt teszünk befektetési alapokba, s azokat tekintjük úgy, hogy nyugdíjcélúak, s hosszabb távon magas költségeik ellenére a rendszeres díjas befektetési életbiztosítások sem tűnnek rossz döntésnek. Noha hosszú távú befektetéseknél célszerű némi részvényaránnyal számolni, jó ötlet az állampapír is, főleg ha költségmentes számlát nyitunk az Államkincstárnál. Erre például lehet indítani havi állandó átutalást, majd a webkincstárban online vásárolni papírokat. Ha nem a kifejezetten nyugdíjcélú s alapból adómentes konstrukciókban gondolkodunk, az adómentesség érdekében ne felejtsünk el évente tartós befektetési szerződést se kötni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top