Aktuális

Mérgező a bolti bizonylat?

Rákos megbetegedésekért, cukorbetegségért, de a szívbetegségek kialakulásáért is felelősek lehetnek a biszfenol-A tartalmú cumisüvegek. De veszélyesek lehetnek az egészségkárosító anyagot tartalmazó bolti bizonylatok is.
Mérgező a bolti bizonylat?Húszezer babacipőt hívott vissza a C&A

A Levegő Munkacsoport üdvözli, hogy az Európai Unió jogszabálya alapján a mai naptól nem lehet biszfenol-A (BpA) tartalmú cumisüveget gyártani, június 1-jétől pedig értékesíteni is tilos lesz az unió területén ilyen cumisüvegeket. A civil szervezet több éve küzd a gyermekek fejlődését károsító anyag betiltásáért, többször jelezte a problémát az itthoni és az uniós döntéshozók felé, ám a hazai hatóságok eddig elutasították a BpA felhasználásának korlátozását.

A BpA a tudományos kutatások alapján felelőssé tehető a rákos megbetegedésekért (prosztata- és mellrák), a cukorbetegség, az asztma, a koraszülések és a szívbetegségek kialakulásáért, továbbá olyan hormonális zavarokért, mint a korai serdülés, az elhízás, a meddőség, de születési és agyi fejlődési rendellenességekért, viselkedési zavarokért is okolható. Vizsgálatok szerint a BpA már alacsony koncentrációban is magas kockázatot jelenthet, különösen a magzatok és a csecsemők számára.

A zöld szervezetek szerint bár a mostani döntés örvendetes, a szabályozást tovább kell szigorítani. Hiszen ez az egészségkárosító anyag megtalálható például egyes műanyag ételtárolókban is, amely az átlagos használat során kisebb mennyiségben, de melegítés, forró folyadék, mikrohullámok, UV-sugárzás és bizonyos anyagok (például savak, lúgok) hatására nagyobb mennyiségben szabadulhat fel a polikarbonát-alapú műanyagból, és juthat be az abban tartott ételbe. A Cincinatti Egyetem és a Szent István Egyetem közös kutatása szerint  forró víz hatására rövid idő alatt akár 55-ször nagyobb mennyiségű BpA jut ki a cumisüveg anyagából, mint hideg állapotban.

De kiemelkedő kockázatot jelentenek a hőnyomott papírok (egyes bolti blokkok és a kártyás fizetés bizonylata) is, mivel ezekben is található biszfenol-A, és lehetetlen kizárni, hogy állapotos nők ne érintkezzenek velük. Egy kutatás szerint 400 vizsgált terhes nő közül a legmagasabb BpA-koncentrációt a bolti pénztárosoknál mutatták ki. A veszélyes hőnyomott papírt azonban ki lehet váltani: az egyik legnagyobb francia élelmiszer-forgalmazó áruházlánc, a Carrefour 2011 januárjában úgy döntött, hogy mind az 1600 egységéből kivonja a biszfenol-A-t tartalmazó blokkjait – számolt be a Levegő Munkacsoport közleménye. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top