Aktuális

Felmentik a soroksári gázolót?

Elaludt a vezetés közben és hat embert gázolt el Gy. Máté. A halálautó által okozott balesetben hárman meghaltak. Mint kiderült: Gy. Máté kimerülten ült autóba, mert nem akart elmaradni a munkában. A fiú belerokkant a történtekbe. Az áldozat családja börtönbüntetést követel, míg többen azt mondják: a fiú is áldozat.
Felmentik a soroksári halálautó sofőrjét?Mérgező munkahelyek – Mindent a mobbingról

Borzalmas tragédia, és nagyon nehéz igazságot tenni… Hiszen a huszonöt esztendős Gy. Máté valóban három emberéletet követelő autóbalesetet okozott, de a rendőrség által megerősített információk alapján nem volt részeg, nem volt bedrogozva, „egyszerűen” túlhajtotta magát, elaludt a volánnál.
Tegyük szívünkre a kezünket: sajnos a legtöbben ültünk már volánhoz egy-egy átdolgozott, fárasztó, kimerítő nap után… Különböző internetes fórumukon sokan felmentik a fiút, mondván, a sors élete végéig úgyis büntetni fogja a teherrel, amit reá rótt. 

De hogy is történt pontosan a baleset és mit mondanak a hozzátartozók?

A huszonöt éves Máté a gépjárművel felhajtott a járdára egy Soroksári úti villamosmegállóban, és elgázolt hat embert. Hárman meghaltak, három áldozatot még mindig kórházban ápolnak.

A fiú egy könyvkiadó cégnek dolgozott, ahol az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség a baleset után vizsgálatot indított.
– Munkaügyi ellenőrzést tartottunk az érintett vállalkozásnál – közölte lapunkkal Gedeon András, a főfelügyelőség szóvivője. – A hozzánk eljutott információk alapján ez indokolt is volt, azonban kiderült, hogy a baleset okozója nincsen foglalkoztatási jogviszonyban a nevezett céggel, hanem az egyik társult vállalkozás vezetőjeként dolgozik nekik. Viszont így a szabályok betartásának vizsgálata már nem a munkaügyi felügyelők hatáskörébe tartozik, hanem a közlekedési hatóságéba – tette hozzá a szóvivő.

Az egyik áldozat, a hetvenesztendős Feri bácsi családja példás büntetést követel. Fájdalmukat az igazságszolgáltatás enyhítené.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

– Reméljük, hogy az a sofőr hosszú évekig börtönben ül majd. Meggyőződésünk: nem elaludt, hanem túl gyorsan hajtott, vagy felelőtlenül versenyzett az úton, s egyszerűen nem tudta bevenni a kanyart – jelentette ki Medvéssy Imre.

Miközben Feri bácsi rokonai példás büntetést követelnek, tegnap a Gyorskocsi utcai fogdából kiengedték a gázolót. A három ember halálát okozó fiatalembert édesapja és testvére várta az épület előtt.

– Ügyfelemet rettenetesen megviselte a tragédia, képtelen feldolgozni a történteket – mondta lapunknak ügyvédje, dr. Hodula Attila. – Elismerte felelősségét, a helyszíni jegyzőkönyvek adatai is az ő elmondását támasztják alá – tette hozzá az ügyvéd. A jogász szerint a balesetbe nemcsak az áldozatok hozzátartozói, hanem Máté mélyen vallásos családja is belerokkanhat.

– Akkor tértem magamhoz, amikor az autó nekiütközött a járdának, és a következő pillanatban már csak azt láttam, hogy elütöm az embereket, és betörik a szélvédő – mondta el Máté a Borsnak. A fiatalember teljesen összeroppant, amikor felfogta tettét.
– Minden ugyanúgy kezdődött, mint bármelyik másik hétfői napon – emlékezett Máté. – Már alig kétszáz méterre voltam a célomtól, amikor bekövetkezett a visszafordíthatatlan. Borzasztóan sajnálom, ami történt, de nem szántszándékkal tettem. A megfelelő időben szeretnék majd találkozni az elhunytak hozzátartozóival és a sérültekkel is, hogy bocsánatot kérjek tőlük. Így ők talán könnyebben fel tudják majd dolgozni ezt a tragédiát. De azt, hogy velem mi lesz… hát, én majd valahogy túlélem. Elképzelésem sincs, hogy miért rakta rám a jóisten ezt a terhet. Nagyon mélyre kell leásnom magamban, hogy rájöjjek ennek az okaira, s talán ötven-hatvan év múlva megtalálom a magyarázatot. 

Ki tudja, mi a nagyobb büntetés a fiú számára: a börtön, vagy a tudat, hogy megölt három embert….

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top