Aktuális

Megérkezett az első gólya!

Nem lehet tudni, hogy a felnőtt példány hol járt pontosan az elmúlt hónapokban, mert nincs gyűrű rajta. Szakértők szerint a telet a Földközi-tenger térségében töltötte.
Megérkezett az első gólya!Rejtélyes állathalálok világszerte

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja egy Pécs közelében található halastónál figyelte meg a fehér gólyát.  A fehér gólya felnőtt példány, repül, jelölés (gyűrű) nincs rajta – utóbbi miatt nem lehet tudni, hol járt az elmúlt hónapokban. Elképzelhető, hogy a madár a téli időszakot a Földközi-tenger térségében töltötte, ami nem ritka a fehér gólyák esetében.
Megérkezett az első gólya!Ez lehet a magyarázat arra is, hogy a gólyák egy része bizonyos években a szokásosnál hamarabb érkezik vissza Magyarországra. A gólyák vándorlását a széljárás is nagy mértékben befolyásolja: a Boszporusz felől érkező madarak számára a huzamosabb ideig tartósan fújó keleti szél nagy segítséget jelent, kedvező légáramlat segítségével az állomány egyharmada rövid időn belül „hazaér”. Ellenkező esetben, különösen északnyugati szél esetén a gólyák visszatérése késhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top