Aktuális

6 pontban az új alkotmány nőket is érintő kérdéseiről

Gyerekekkel járó választójog, magzati sérthetetlenség, nők, idősek és fogyatékkal élők alkotmányos védelme, állásfoglalás a melegházasságok ellen. Szemezgettünk az alkotmánytervezet nőket érintő pontjaiból.
6 pontban az új alkotmány nőket érintő kérdéseirőlTe beleszólsz az alkotmányba? Für Anikó különvéleménye

Isten, áldd meg a magyart!
Az új alkotmánytervezetet a Nemzeti Hitvallás és a Himnusz kezdő sora vezeti fel, ami részletezi, hogy a magyarokat mi tölti el büszkeséggel. A javaslat szerint hazánk neve Magyar Köztársaságról Magyarországra módosulna, megyék helyett vármegyékre tagozódna.

Gondoskodás
Az új alkotmány azon túl, hogy kimondja, hogy a szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni, a felelősséget kiterjeszti a következő generációkra is: „a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni”. Az új szövegezés nagy hangsúlyt fektet az öngondoskodásra. A „Magyar Köztársaság biztosítja” szófordulat helyett többször használja a „mindenkinek joga van” frázist, egyúttal kijelenti, hogy „Képességeinek megfelelően mindenki felelős önmagáért…”.

A magzat védelmében
Az emberi méltóság sérthetetlenségéről kimondja, hogy minden embernek joga van az élethez és a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg. Ez a szövegezés elvi lehetőséget teremt az abortusz tilalmára.

Gyerekkel járhat plusz választójog
Az alkotmány szerint a jövő nemzedékek érdekében nem tekinthető az egyenlő választójog sérelmének, ha azokban a családokban, ahol kiskorú gyermek van, az anya – vagy törvényben meghatározott esetekben más személy – további egy szavazati joggal élhet.

Fenntartható környezet, sporttal az egészségért
Az állam és valamennyi magyar ember kötelességeként említi az egészséges környezet fenntartását a jövő nemzedékek védelmében. A testi és lelki egészséghez való jogot részletező cikkelyben külön említi a sportolás és rendszeres testedzés jelentőségét.

Meleg házasságot ne
Az Alapvetések fejezetében tárgyalja az alkotmány a házasságot, mint emberi jogot. Az egyik legjelentősebb változás, hogy a „férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösség” definíció alkalmazásával gyakorlatilag kizárja a melegházasságokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top