Aktuális

Minden idők legnagyobb földrengése Japánban

Több száz halálos áldozata van a Japánban eddig mért legnagyobb földrengésnek.
Minden idők legnagyobb földrengése JapánbanA legsúlyosabb ipari katasztrófák itthon és a nagyvilágban

A természeti csapás erejét az amerikai földtani intézet 8,9-esre becsülte, szemben a korábbi 7,9-es értékeléssel. Az első rengést több mint egytucatnyi utórengés követte, amelyek közül a legerősebb 7,1-es volt. 

A földrengést követő szökőár elsodort egy hajót, a fedélzetén száz utassal – közölte Mijagi prefektúra rendőrsége. Egyelőre nincs értesülés a hajó és az utasok sorsáról. A hajó Iszimaki város hajógyárának a tulajdona.
Japánban a helyenként tíz méter magas tengerár autókat, bárkákat és lakóházakat sodort el. Az országban minden kikötő bezárt, leállították a kirakodásokat is – közölték tengeri szállítmányozók.

A tokiói magyar nagykövetség nem tud magyar áldozatokról. 

Japánban nukleáris vészhelyzetet hirdettek. A földrengés epicentrumához viszonylag közel levő Fukushima atomerőmű két reaktorában is leállt a hűtés, és az NHK japán hírtelevízió jelentése szerint eddig még nem sikerült megoldást találni a problémára. Kiterjesztették a cunamiriadó körzetét.
Nem csak a Fukushima atomerőművel vannak gondok, a Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint tűz ütött ki az Onagawa atomerőmű turbinablokkjában. Az Onagawa erőmű Mijagi prefektúrában van, amit elsőként ért el a szökőár.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) korábbi közlése szerint szerint a földrengés epicentrumához legközelebbi négy japán atomerőmű működését biztonságosan sikerült leállítani. Az AP további híreket közölt arról az atomerőműről, amely miatt vészhelyzetet rendeltek el Japánban. Egy kormánytisztviselőt idézve a hírügynökség azt közölte, hogy az Okuma város közelében működő erőmű I-es reaktorában a pénteki leállítás után az egység hűtőrendszere egy mechanikus meghibásodás miatt leállt.

 

Szökőár vize borítja az Ibaraki prefektúrabeli Oarai kikötőjét és környékét, miután a Richter-skála szerinti 8,9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét. A rengés szökőárt okozo

Szökőár vize borítja az Ibaraki prefektúrabeli Oarai kikötőjét és környékét

 
Megrázó felvétel a szökőárról
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top