Aktuális

Belepusztult gazdája halálába egy aknaszimatoló kutya

Tűzharcban elhunyt gazdája után pár órával elpusztult egy Afganisztánban szolgálatot teljesítő aknakereső kutya. A hűségről, adni tudásról és a kisállat-kultuszról Soma Mamagésa írt különvéleményt.
Belepusztult gazdája halálába egy aknaszimatoló kutyaA megkínzott állatokat elkobozzák, ugye?

A hír: Mindketten a brit hadsereg kötelékében teljesítettek szolgálatot Afganisztánban. A kutya csak pár órával élte túl, hogy „társa” tűzharcba keveredve afgán felkelőkkel halálos lövést kapott. A kutyának a harc helyén nem esett baja, ám visszakerülve feltehetően agyvérzés végzett vele, amit az átélt stressz okozhatott.

Belepusztult gazdája halálába egy aknaszimatoló kutyaKülönvélemény Soma Mamagésától
Tavaly előtt láttam a National Geographic csatornán egy filmet, amiben azt mutatták be az ezzel foglalkozó szakemberek, hogy a páviánok is felismerték az ebek kutyatermészetét. Belopakodtak házakba (ezt felvételről mutatták), és ellopva a kis jószágokat, a farkuknál fogva húzták el a kiskutyákat magukhoz, hogy szolgálatukba állítsák őket. A kiskutyák aztán hamar megszokták az új környezetet és gazdát, s kiváló szaglásuknak köszönhetően jelezték a tigris, illetve más ragadozók veszélyét, ami igen hasznos volt a páviánoknak. Mindezt azért meséltem el, hogy ezt a hűséges kutyatermészetet még az állat is felismerte.
Ha valaki elolvassa a kínai asztrológia szempontjából a kutya évében született emberekre vonatkozó jellemzéseket, láthatja, hogy a hűség, a másik mellett való kitartás, a másiknak való adni tudás (adott esetben a szolgálata), igen jellemző tulajdonságai az ebben az évben születetteknek. (Nyilván nem véletlenül nevezték el épp erről az állatról… Nekem a férjem a kutya évében született, mindezt tapasztalatból is elmondhatom.)
Szóval a felsoroltak jellemző kutyatulajdonságok, amiknek ráadásul egyre nagyobb a respektje.
Elképesztő az a főleg kutya-macska háziállatkultusz, ami egyre inkább virágzik! 10–15 éve szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy a hatalmas üzletekben hosszú sorokon keresztül csak a kis kedvencek ételei, játékai stb… sorakozzanak! Hogy kutyapszichológus és akupunktőr kezelje őket, vagy szakképzett „dadus” vigyázzon rájuk.
(Erről eszembe jut az a Rudolf Steiner-i mondat, hogy: „Beteg a gyerek, gyógyítsd a szülőt!” – Beteg a kutyád, gyógyítsd a gazdát, vagy a házban lakók közötti kapcsolatok minőségét… Ezt a kineziológus barátnőm meg is tette a kutyájával és macskájával egyaránt.)
Ez az elképesztő kisállatimádás számomra három dolgot mutat.
Az egyik, hogy az emberek elkezdtek egyre érzékenyebbek, finomabban érzőek lenni, vagyis egyre inkább átélik azt, hogy a háziállat is önálló individuummal, lélekkel rendelkező élőlény-társ. Egyre többen élik meg úgy az állattartást, hogy csak azt adják a kis kedvencnek, amit maguknak is kívánnának az ő helyükben.
(Aki láncon tartja a kutyáját, egyszer 24 órára láncra raknám, hogy elgondolkodjon azon, milyen életet szán a kutyájának.)
A másik jelenség, amit ebből az elképesztő kisállattartáskultuszból látok: az emberek elmagányosodása. Rengeteg embertől hallottam már azt a szánalmas és kiábrándult szöveget, hogy jobban megbízhatsz egy állatban, attól több jót és szeretetet kapsz. Az ilyenek mind a múlt csalódásában rekedt (állandó regresszióban levő), önmagukat lehúzó, bezárult emberek, akik ha ezt elhiszik, megfosztják magukat a földi lét értelmétől: az emberek közt áramló szeretettől. Mert a lelkek hierarchiájában – én hiszem, hogy – a földi létben az ember áll a csúcson. (Ő az összekötő föld és ég között.)
A 3. jelenség a biznisz, ami a reklámokkal az előző kettőt feltehetően még gerjeszti is.
Persze fantasztikus szeretet-összetartozás alakulhat ki kutya és gazdája között is, és a nem nyelvi kommunikáció igen magas szintjeit is meg lehet élni. Az oxitocinra (ez az egyik „szeretethormon”) vonatkozó kutatásokban nemrég új fejezet nyílt, kiderült, hogy a kutya-gazda kapcsolatban is megjelenik. (Ló-gazda, vagy egyéb más állatra vonatkozó kutatásokról nem tudok.) Az oxitocin először a méhösszehúzódáskor jelenik meg , erősítve az anya-gyerek kapcsolatot. (Ezt „gyorsítóként” évtizedek óta használják a háborított szüléseknél.) A szerelemben is az oxitocin az egyik hormon, ami egy darabig emelkedik (átlag 2 év alatt minden „szerelemhormonhoz” hozzászokik az agy ez idő alatt.) Hogy ember-ember kapcsolatban szerelem nélkül mennyire van jelen az oxitocin, erre vonatkozóan sem találtam információkat, a kutya-gazda kapcsolatra vonatkozóan viszont annál többet.
Nekünk is van kutyánk, ráadásul az egyik leginkább szeretetcentrikus fajta: labrador. Elképesztő, eddig is mennyit tanított nekem Buba! Folyamatosan megmutatja, milyen a feltétel nélküli szeretet. De ugyanezt megmutatja a férjem is nap mint nap – immár 21 éve. Hogy a köztes létben (azaz a halál utáni állapotban, amiben kiskorom óta kételkedés nélkül hiszek), vajon hogyan élném meg azt, hogyha a kutyám vagy a férjem utánam halna, csak elképzeléseim lehetnek, amit szinte lehetetlen is abba a dimenzióba áthelyezni. Az Élet él, és élni akar, a Halál pedig hal, és halni akar. Hogy ki melyikhez van közelebb, vagy melyiket képes választani, mindig egyéni, minden élőlénynél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top