Aktuális

Nukleáris válság Japánban

Valószínűleg megrongálódott a Tokiótól északra lévő fukusimai atomerőmű 3-as reaktorának hermetikus védőépülete – közölte szerdán a japán kormány szóvivője.
Nukleáris válság Japánban Földrengés Japánban – Rettegnek a kínaiak is

Edano Jukio elmondta, „a legvalószínűbb forgatókönyv”, hogy gőz szivárgott ki a reaktor belsejéből. Előzőleg tv-felvételeken látni lehetett, hogy sűrű fehér füstoszlop emelkedik az égbolt felé az északkelet-japáni Fukusima–1 atomerőmű 3-as reaktorblokkjából.
Az erőműben súlyos üzemzavarok sorozata következett be azután, hogy pénteken nagy erejű földrengés rázta meg a csendes-óceáni partvidéket, majd szökőár zúdult Mijagi prefektúra területére.
A japán kormány szóvivője elmondta, hogy szerdán délelőtt (közép-európai idő szerint hajnalban) rövid időre ezer millisievertre emelkedett a radioaktív sugárzás szintje az erőműnél, ezért a dolgozóknak átmenetileg el kellett hagyniuk a komplexumot. Ez a dózis még nem halálos, de egy adagban rosszullétet okoz. Hírek szerint a 4-es reaktorban viszont olyan nagy a radioaktív sugárzás, hogy senkit nem engednek be oda.

Fiatal túlélő nő ingóságait keresi szökőár elpusztította családi otthonának romjai között. (MTI/AP/David Guttenfelder)
Fiatal túlélő nő ingóságait keresi szökőár
elpusztította családi otthonának romjai között. (MTI/AP/David Guttenfelder)

A kormányszóvivő közölte, egyelőre nem tervezik újabb lakóövezetek kiürítését. Az atomerőmű 20 kilométeres körzetéből már kiköltöztették az ott élőket. Az erőműtől legfeljebb 30 kilométeres távolságban lakókat felszólították, hogy maradjanak otthon, és tartsák csukva az ajtókat és az ablakokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai képviselője szerint nincs bizonyíték a japán atomkatasztrófából származó sugárzás jelentős nemzetközi terjedésére.
A WHO közleményében cáfolta azt az sms-ben terjedő hírt, miszerint a meghibásodott japán atomerőműből származó radioaktív felhő átterjedhet egész Ázsiára. A nemzetközi szervezet arra bátorította a kormányokat, hogy oszlassák el az efféle híreszteléseket, mivel ezek pánikot okozhatnak.

 

(Forrás: Hír24.hu–MTI)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top