Aktuális

Radioaktív sugárzás egy budapesti házban

Nyomozást rendelt el a szombaton Budapesten talált sugárzó anyagok ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda – közölte a szervezet helyettes szóvivője.
Radioaktív sugárzás egy budapesti házban Mennyi sugárzás veszélyes?

Csécsi Soma vasárnap elmondta, a nyomozást sugárzó anyaggal való visszaélés bűncselekménye miatt indították, ismeretlen tettes ellen. Az ügy előzménye, hogy szombaton egy I. kerületi, Mészáros utcai lakás lomtalanítása közben több olyan tárgyat találtak, amelyek műszerrel is mérhetően radioaktív sugárzást bocsátottak ki. Öt embert kórházba szállítottak, ám utóbb kiderült, hogy nem esett bajuk. Az ÁNTSZ mérései csekély mértékű sugárzást igazoltak, amely egészségkárosodást nem okozott és korábban sem okozhatott.
A rendőrség szombat délben kapott bejelentést egy lomtalanítást végző cégtől, hogy munka közben a megengedettnél magasabb sugárzási értéket mértek. A rendőrség a helyszínt biztosította a katasztrófavédelem kiérkezéséig. A katasztrófavédők mérései szintén igazolták a magasabb sugárzási értéket. Ezután értesítették az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézetet (OSSKI).

Az ÁNTSZ OSSKI Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálata (OSKSZ) a helyszínre érkezve megállapította, hogy csaknem húsz olyan műszertartozék van a lakásban, amelyek mindegyike alacsony aktivitású mértékben sugárzó forrás.
A sugárzó tárgyakat egy hagyaték felszámolása közben találták. A szerencsés véletlennek köszönhetően a lakás kiürítésében részt vevők egyikénél radioaktivitást mérő műszer volt, amely a lakásba lépve azonnal jelzett. A tárgyak egy tavaly elhunyt, valamikor vákuumtechnikával foglalkozó professzor gazdag műszaki gyűjteményének részei. Az OSSKI készenléti szolgálata lefoglalta, és speciális gépjárművével elszállította további vizsgálat céljából a sugárzó alkatrészeket.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top